• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Jaką drogą do Chorwacji

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
yazeer

Mam zamiar wyjechać do Chorwacji. Będę jechał od Warszawy. Jaką trase polecacie?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Proponuję jechać jedynie trasami szybkiego ruchu lub autostradami. Winiety wykupuj przed granicą.

Cieszyn - Ołomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb

Link Cytuj

0
yazeer

A jaki jest koszty winiety ?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Czechy  1miesięczna - 330 Koron
Słowacja 1Miesiąc - 300 koron
Austria winieta 10 dniowa po 7,6 EUR
Słowenia - winieta 6M = 35 EUR

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a to ja się tutaj też podepnę z pytaniem: jak jedziemy autem za granicę, to co poza zielona kartą musimy koniecznie mieć? Trzeba jeszcze jakieś dokumenty załatwiać?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Warto na wszelki wypadek pamiętać , o ile nie jedziesz swoim autem o potwierdzeniu użytkownaia samochodu przez właściciela w jęzuky obcym. Poza tym warto wziąć dokument tożsamości/paszport.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a gdzie najlepiej sprawdzić jakie przepisy obowiązują w danym kraju? Jest gdzieś na necie jakiś taki przewodnik po krajach dla kierowców?

Link Cytuj

0
yazeer

Ja tam sprawdzam na stronach ambasad.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

W inernecie jest kilkadziesiąt serwisów oferujących wiedze na ten temat ( poza Ambasadami, które są jednak najbardziej sprawdzonym źródłem informacji). Ze swojej strony moge polecić ten serwis.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

o właśnie o coś takiego mi chodziło. Dzięki wielkie.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

a jaki kraj Cię inetresuje w szczególności?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

te najbliższe: Czechy, Słowacja, Niemcy.

ogólnie chciałabym też kiedyś wybrać się na Ukrainę, ale dużo się słyszy o tym, że nie jest tam zbyt bezpiecznie.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Czy chciałabyś wyjechać tam autem czy innym środkiem lokomocji?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

autem, tylko oczywiście nie ja bym prowadziła, a brat. (ps. a są jakieś wymogi, co do tego po jakim czasie od zdania prawka można jeździć za granicę?)

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

autem, tylko oczywiście nie ja bym prowadziła, a brat. (ps. a są jakieś wymogi, co do tego po jakim czasie od zdania prawka można jeździć za granicę?)

Nie ma takich ograniczeń i śmkiało można jeździć. Zupełnie inną kwestią jest to czy młody kierowca byłby w stanie fizycznie tak długo prowadzić za kółkiem i czy jest na tyle doświadczony aby móc jeździć po autostradach, trasach szybkiego ruchu etc.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Brat dobrze jeździ, więc z nim się nie boję. Już ma przeszło 10 lat prawko. Pytałam z ciekawości, bo sama też mam zamiar w końcu prawko zdać i zacząć jeździć.

A dla pewności jeszcze się o jedną rzecz spytam - w całej Europie znaki drogowe są takie same?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Masz na myśli czy oznaczają to samo ? Czy tak samo wyglądają?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

I to i to. Czy takie same kolory, kształty?, bo znaczyć to na pewno muszą to samo. Ale czy znając znaki w Polsce poradzimy sobie za granicą?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Zdarzają sięzarówno różnice graficzne jak i różnice merytoryczne. Musisz pamiętać, że część krajów szczególnie Wlk. Brytania używają innego systemu metrycznego, co do róznić graficznych to bardzo często ograniczają się one do różnic w kolorach. Zachęcam to zajrzenai w ten link, gdzie znajdziesz kompedium wiedzy na temat różnic w oznakowaniu dróg Europejskich.

Link Cytuj

0
yazeer

Czy ktoś z Was może polecić jakąs fajną miejscowość turystyczną w Chorwacji?

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
  • Bezpieczeństwo. - Temat poświęcony bezpieczeństwu na drogach.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe