• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

zmiany w przepisach ?

(obserwuj)
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
_kasiuuula_

Mam takie pytanie - załóżmy że zdajemy egzamin na prawko. Mamy to prawko już np. 3 lata to skąd wiemy, że jakiś przepis się zmienił? jak ktoś w tv nie słyszał, że zwiększono prędkośc na autostradzie to skąd ma się o tym dowiedzieć? (jak zwiększono to pół biedy, ale jak np. by zmniejszono to policjanta nie bedzie ochodzić, że nie wiedzieliśmy o tym). Skąd wiecie kiedy przepisy się zmieniają? jest jakaś stronka gdzie podają zmiany w przepisach?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Na drodze dostępne są również znaki poziome i pionowe. Przecież po polskich drogach nie jeżdżą tylko polacy a również i obcokrajowcy i trudno, żeby wymagać aby przed przyjazdem zgłębiali kodeks drogowy. Wszelkie informacje dotyczące przepisów i tego jak zachować się na drodze możemy wyczytać ze znaków.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

no wcale się nie zgodzę. Bo np. jak wszedł przepis o gaśnicy, albo o światłach cały rok, to na drodze i znakach tego się wyczytać nie da.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Zanim policja na dobre zaczęła respektować przepis o światłach przez cały rok to była długa akcja pouczająca. Poza tym nieznajomość prawa szkodzi - co oznacza, że przepisy powinien każdy obywatel znać.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Otóż to, znac trzeba, ale czy to znaczy, że mając prawko, mam co kilka miesięcy dopytywać się w urzędzie, czy nowy kodeks drogowy się nie pojawił?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

To nie jest tak, że zmienia się cały kodeks drogowy. Przed wejściem danego przepisu jest tzw czas vacatio legis czyli czas do wejścia ustawy, który trwa do kilkunastu tygodni przez ten czas z reguły już media informują od zmianie.

Maciej_Czubak wyedytował tego posta w dniu 2011-02-14 07:30:22

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

A zdarza Wam się nie wiedzieć, że jakiś ważny przepis się zmienił?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Albo co gorsze być ukaranym za nieznajomość przepisów?

Link Cytuj

0
yazeer

Jak się zmieniają przepisy to trąbią o tym w TV. Jeżeli zmiana dotyczy limitów prędkości czy innych znaków , które są ustawiane pionowo na drodze to spokojnie każdy kierowca zauważy zmiany.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Oczywiście zgadzam się, myślę, że z uwagi na brak sprzeciwów możemy zamknąć temat.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

wczoraj i przedwczoraj w wyborczej miał być dodatek o zmianach w przepisach. Ja się zgapiłam i nie kupiłam, ale może Wy wiecie, co się dokładnie zmieniło?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Przede wszystkim została podniesiona prędkośc maksymalna na niektórych drogach, poza tym ustawa zakazuje stawiania fotoradarów bez wcześniejszego znaku informacyjnego - tj. zabronione zostało montowanie tzw fotoradarów starszaków. Więcej informacji tutaj.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

o fajnie. dzięki, przeczytałam sobie.

A co Wy myślicie o tym podniesieniu prędkości na autostradach i drogach ekspresowych?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Kierowcy i tak jeździli szybciej niż pozwalały na to ograniczenia, jeżeli możliwości techniczne drogi są dostosowane do takich prędkości to uważam, że takie podniesienie było słuszyn posunięciem.

Link Cytuj

0

jakie są dotychczasowe ogranicznei prędkości na drogach?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Na autostradach do 140 km/h dla aut osobowych oraz 120 km/h na drogach ekspresowych dla aut osobowych. W miastach prędkośc pozostaje bez zmian czyli 50 km/h choć miejscami ten limit w miastach jest podniesiony.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a właśnie, bo już kiedyś miałam się o to spytać i zapomniałam: jeśli przez miasto przebiega droga 4 lub 6 pasmowa (czyli 2, lub 3 pasy) w jedną stronę to czy też obowiązuje na niej ograniczenie do 50ciu?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

To zależy od samej konstrukcji drogi i odległości od zabudowa. Z reguły w takich wypadkach droga biegnie z dala od mieszkań, jest odgrodzona od zabudowań a dopuszczalna prędkość jest podniesiona do nawet 80 km/h

Link Cytuj

0

a jak jest dopuszczalna prędkość w mieście po 23:00?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Art. 20.

1. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów na obszarze zabudowanym w godzinach 5:00-23:00 wynosi 50 km/h, z zastrzeżeniem ust. 2.
1a. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów na obszarze zabudowanym w godzinach 23:00-5:00 wynosi 60 km/h, z zastrzeżeniem ust. 2.

Link Cytuj

0
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
  • Bezpieczeństwo. - Temat poświęcony bezpieczeństwu na drogach.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe