|
|
|
Wiem, że panuje jeszce stereotyp, że auto Francuskie to najgorsze zło. Szczerze patrząc na nowoczesny styl i linie nadzwoziowe tych samochodów to raczej jestem słonny powiedziec "wow". Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymi materiałami wykończeniowymi w tych samochodach? Czy jeżeli chodzi o awaryjnośc to coś się poprawiło?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jest kilka wad:
1)delikatne felgi aluminiowe
2)niedopracowana i usterkowa elektronika. Ktoś poda więcej?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ok..a co z zaletami ? Przecież świetnie tłumią i są dość ciche.Czyżbym coś pominął?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ludzie co za brednie!!! Jeśli te auta byłyby takie kiepskie to nie jeżdziły by po drogach, bo nikt ich by nie kupował. Rynek jest najlepszym weryfikatorem jakości. Też słyszałem że żadne francuzy. A jednak mam Renault'a Scenica i psuje się jak każdy inny. Za to jego funkcjonalność to już niemal powszechnie znana wiedza.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No dokładnie. Przytoczone tutaj scenici mają dosć dużą przestzreń w środku. Poza tym są lub moga być 7 osobowe. A komfort jazdy wcale nie odbiega od tych droższych z tej klasy.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
tez miałem francuza i nie byłem zadowolony. Nie podobało mi się wnim głownie to, że elektronika wariowała za każdym razem. Pewnego dnia podłaczyłem Cb na chwilę. Wyłączyłem samochód. Potem oatzre a poswietelenie deski nie działa. Nie wiem czy to przepięcie czy co. Ale nie smigało.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Teraz jeżdzę przez pare dni Peugetem 308. Musze wam powiedzieć , że samochód na prawdę mnie miło zaskoczył. Duzo miejsca w środku, cichy, id ośc ekonomiczny.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Drodzy forumowicze przyznać trzeba , że na każda marka ma jakieś swoje wady.
Musze powiedzieć , że zawieszenie francuzów jest bardzo miekkie i miło się jeździ nimi po polskich dziurach. Silniki HDI w porównaniu z TDI to oczywiście niebo a ziemia. Jedank z góry bym nie przesądzał która marka jest lepsza czy ma więcej zalet... Kwestia gustu i po części zasobności portfela...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Przy okazji "francuzów". co sądzicie o Renaul Espace wersja z 2003 roku czyli jz w tej "kanciatej" obudowie?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Za dużej wiedzy odnośnie tych "Renaultów" nie mam. Co prawda sam jeźdże Meganką z 2002. To co w każdych Renaultach doskwiera to problem z elektryką. Padło m iwszystko począwszy od kontrolki poduszki, a na przewodach wysokiego napięcia kończąc. Renaulty mają do to siebie , że bardzo sprawnie wybierają dziury a części mechaniczne do nich są na prawdę tanie (mówię o zamiennikach).
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Pracuję jako elektronik samochodowy. Szczerze powiem tak. Nigdy nie kupię auta francuskiego. Miałem już dwa i o dwa za dużo. Głównym wyznacznikiem jest dla mnie jakość podzespołów elektronicznych, połączeń stykowych, zastosowanych rozwiązań i pod tym kątem dostosowuję do siebie samochody. Francuzy są wygodne, dobrze wyposażone już w ubogich wersjach ale niestety do doskonałości brakuje im jeszcze duuuużo. Przykład z dnia dzisiejszego. Nowe clio. Rozładował się akumulator - auta nie da się otworzyć do wkładki zamka są elektryczne. Pozostaje serwis. W razie problemów służę pomoca bez wybijania szyb czy innej ingerencji w zamek. pawel.electro@gmail.com Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
~ Paweł:Pracuję jako elektronik samochodowy. Szczerze powiem tak. Nigdy nie kupię auta francuskiego. Miałem już dwa i o dwa za dużo.
Głównym wyznacznikiem jest dla mnie jakość podzespołów elektronicznych, połączeń stykowych, zastosowanych rozwiązań i pod tym kątem dostosowuję do siebie samochody.
Francuzy są wygodne, dobrze wyposażone już w ubogich wersjach ale niestety do doskonałości brakuje im jeszcze duuuużo.
Przykład z dnia dzisiejszego. Nowe clio. Rozładował się akumulator - auta nie da się otworzyć do wkładki zamka są elektryczne. Pozostaje serwis. W razie problemów służę pomoca bez wybijania szyb czy innej ingerencji w zamek.
pawel.electro@gmail.com
Pozdrawiam
Problem rozładowanych akumulatorów to bolączka kierowców szczególnie podczas zimy. A Wy jak radzicie sobie w takich sytuacjach ?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
kable i drugi samochód "na odpałkę":)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jak pisałem wczesniej miałem scenica i rzeczywiście psuć się psuł (chociaż nie wiem czy więcej czy mniej niż inne) ale komfort użytkowania - bardzo wysoki. Teraz mam Peugeota 307 SW 1,6 HDI i poza komfortem i wyposażeniem mogę dobrego powiedzieć o jeździe z tym silnikiem.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Oceniasz, że jest to auto, którego koszty użytkowania przekraczają "średnie" koszty użytkownaia auta z innego koncernu ?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jak na razie moje koszty użytkowania są mniejsze nizpoprzedniego auta marki renault. Wcześniej miałem fiaty i muszę powiedzież, że jak na uata uzywane to najlepiej sięsprawowały, bo usterek było sotsunkowo mało, a koszty napraw niewielkie. Teraz mam auto stosunkowo nowe (2007r.) i domyśla się, że fakt niskiej awaryjności to oki co kwestia wieku. ZObaczymy jak auto będzie się sprawować za 2,3 lata.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Oczywiście w takim przypadku ryzyko awari jest zdecydowanie mniejsze jednak cięzko jest odpowiedzieć na pytanie o ile i ile w poprównaniu z autami unnych marek. Szczerze mówiąc to sama częśtośc awari nie zależy tylko i wyłącznie od wad fabrycznych , jakości podzespołów ale w dużej mierze od czynnika ludzkiego i jego sposobu eksploatacji auta.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja tam mam francuza - Renault Scenic w benzynie i powiem szczerzę , że problemów z nim nie mam , choć jedna z cześci w pilocie mi się przesunęła i nie łapał - naprawiany w serwisie 3 razy i po 2-3 miesiącach to samo ,ale jakiś bardzo dobry fachowiec wreszcie naprawił i chula do dziś (1,5 ROKU :) ) .Jak tylko usłyszałem jakieś stukanie,pukanie od razu jechałem do serwisu i może dla tego jest w takim dobrym stanie,choć trzeba uważać przy zakupie na tylną klapę,nadkola oraz progi bo lubi pojawiać się ruda.Auto wygodne , przestronne, wysoko się siedzi , dynamicznę.Niestety muszę sprzedać ze względu po 1. na rdzę , a po 2. na dość wysokie spalanie.Zastanawiam się teraz nad kupnem Citroena c5 HDI oraz Mazdy premacy 2.0 DiTD 101 km. Jak ktoś dba o samochód to nie ma prawa się zepsuć , więc radzę to naszym panom,bo np. leją złej jakości paliwo , nie wymieniają na czas oleju , filtrów , a potem mordą pyszczą że auta francuskie to poraszka.francuzi byli już zaawansowani np. w 2001 roku wprowadzając comon - rail (RENAULT) do swojej gamy silników diesla.VW mogło tylko o tym pomarzyć.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A jak długo użytkujesz samochód marki Renault ?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja swoim Scenic'kiem jeździłem 3 lata. Ilość awarii jakie miałem przez te 3 lata była spora, a należę do ludzi, którzy jak tylko mają podejrzenia że coś w aucie nie gra to zaraz jadą do mechanika i naprawiają. Samo auto, jak z resztą większość francuskich, dobrze wyposażone i pomyślane, ale jednak technika coś w moim zawodziła.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|