• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

promocje w marketach zmuszają do zakupów?

(obserwuj)
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
_kasiuuula_

w weekendy w marketach zawsze są jakieś hostessy i rozdają próbki jedzenia lub picia. Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale często aż głupio jest wziąc taką próbkę, a później kupić inny jogurt niż ten który dali do spróbowania. To takie jakby podświadome przymuszanie nas do kupna tego a nie innego produktu.

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

często jest tak, że hostessa ma prowizję od ilości sprzedanych  przykładowo wcześniej podanych serków. czyli taka degustacja wcale nie jest bezinteresowna, ale też nie oznacza, że jak już poczestowaliśmy się to musimy ten serek kupić. nie można zmuszać klienta, degustacja ma nas zachęcić. ale przecież serek może nam np. nie smakować... i nie musimy go kupować. wtedy możemy np. hostessie powiedziec, że dziękujemy, ale nie odpowiada nam ten serek i już po kłopocie.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Cały marketing ma nas skłonić do zakupu... Dlatego ja omijam hostessy.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ja wiem, że mogę odmówić, nie kupić, ale to jakoś tak podświadomie się dzieje;/ ostatnio np. w markecie była degustacja kawy - reklama ekspresów. Na kawę miałam ochotę, więc psróbowałam. Dobra, ale i tak nie mam w planie zakupu ekspresu, ale mimo to zabrałam ulotki, wypytałam o wszystko, żeby tylko przed hostessą nie wyjść na wyłudzacza kawy.

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

myślę, że są one do tego przyzywczajone ;-) 

Link Cytuj

0
ollja

pracowałam kiedyś jako hostessa. powiem Wam, że z reguły było mi wszystko jedno, czy ktoś kupił produkt którym go czestowałam, czy też nie. Ale tak było, bo miałam stawkę godzinową, nieważne czy produkty się sprzedały czy nie... Generalnie jednak miło jest, jak ktoś podejdzie, skosztuje produkt, przy okazji jeszcze miło porozmawia...nie ma nic gorszego niż stać jak kołek na środku sklepu. 

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

zupełnie inna sytuacje jest jednak kiedy hostessy mają płacone nie za godzinę... ale za ilość sprzedanych produktów..... 

Link Cytuj

0
ollja

to wtedy trzeba pracować na najwyższych obrotach i pochwalić się sztuką przekonywania ludzi ;-) i w jakiś sposób zachęcić ich . okropnie ciężka praca. 

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

zachęcić ? ok, ale w jaki sposób? przecież jak ktoś nie chce kupić jogurtu,  to nie wyrwiemy mu kubeczka do degustacji .... 

Link Cytuj

0
beyboss

moim zdaniem skończyły się już czasy, kiedy każdy rzucał się na degustacje, bo za darmo można było się napić i najeść.

i dobrze. bo takie rzeczy to chyba tylko w Polsce ;-)

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

i jak widzicie w sklepie degustację, to nie rzucacie się od razu w jej kierunku ? 

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

rzucać to nie, ale oczywiście jak przechodzę to zawsze spojrzę "co dają". A potem jest to co pisałam wyżej - jest mi głupio jak kupuje coś innej firmy.

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

a zauważyliście, że w sklepach jest już coraz mniej takich degustacji ? kiedyś w każdej alejce można było natknąć się na takie stoiska, napić  , najeść  ;-) a teraz... to już tylko pojedyńcze przypadki są... 

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ja nie zauważyłam. U mnie w społem zawsze są jakies promocje w weekend. I w marketach też zawsze na nie natrafiam. Tylko, że teraz przeniosły się z ych marketów typowo spożywczych też do tych np. elektronicznych (jak media markty itd)

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

ale kiedyś na każdym kroku, w każdej alejce można było natknąć się na degustację. można było najeść się za wszystkie czasy. a  teraz... w tych największych centrach handlowych 1-2 degustacje na cały sklep to wszystko. a w sklepach elektroniczny ? jakie degustacje? chyba się z nimi nie spotkałam jeszcze... 

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

no własnie ta degustacja kawy o której pisałam, była w sklepie media expert (czyli sklepie z elektroniką). Miała zachęcić do kupna ekspresów do kawy.

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

moim zdaniem to nietrafiony pomysł, żeby w sklepach z elektroniką i sprzętem RTV/AGD odbywały się degustacje. Jakoś nie pasuje mi do klimatu tych sklepów. Już lepsze były by pokazy i prezentacje sprzetów, np. - jak odkurza odkurzacz bezprzewodowy. ;-) 

Link Cytuj

0
ollja

a ostatnio byłam i widziałam na własne oczy! była prezentowana konsola do gier, już nie pamiętam, czy to był Xbox czy Play Station, ale stały panie - hostessy, oczywiście odpowiednio ubrane ( czy to jest nieodłączny element, że te hostessy muszą być ubrane  - albo raczej rozebrane;-) i prezentowały jakąś grę. Nawet spora grupka ludzi się wokół nich zebrała. Zastanawiam się jednak co ich bardziej zwabiło: sprzęt, czy hostessy ;-)

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

a widziałam. jak wchodziła gra FIFA 2011 to w wielu sklepach można było zobaczyć stoiska prezentujące tą grę i oczywiście niezawodne hostessy zachęcające do zakupu... no właśnie..zachęcają Was hostessy ?  a moż e wręcz przeciwnie - zniechęcają Was do zakupów? 

Link Cytuj

0
ollja

ja lubię wejść do sklepu, rozejrzeć się samej.

jeśli coś potrzebuję to kupuję, bez względu na to czy jest to akurat na promocji, czy dlatego, że hostessa mnie zachęca.

Link Cytuj

0
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Marketing, Reklama
  • Firma od zera - Jak wlasny pomysl rozwinąc w skuteczny biznes? Jak zalozyc firme, pozyskac środki na jej dzialalnośc, przygotowac strategie rozwoju? Dzielimy sie sw…...
  • POMYSŁ NA BIZNES - Myślicie o zalozeniu wlasnej firmy? Wpadliście na pomysl i chcielibyście poznac opinie innych? Albo skomentowac pomysly innych - zapraszamy…...
  • Marka - Budowa i zarządzanie marką. Jak dobrze wypromować produktu? Jak go sprzedać? Co dziś się opłaca?
  • Społeczności - Wszystko o Social Media i portalach społecznościowych bez których nie da się dziś żyć. Czy jedną z pierwszych rzeczy jakie robisz rano, jest zalogowanie…...
  • Marketing - najlepsze książki - Najlepsze książki o marketingu. Te książki musisz znać! Pozwolą Ci zrozumieć, jakimi prawami rządzić się internet i jak zrobić najlepszą …...
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia na marketing i reklamę
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi reklamowe i marketingowe