Zauważając rozpaczliwe wołania o zlecenia zamieszczane na tym portalu oraz prawdziwe wojny cenowe o zdobycie oferty, zastanawiam się czemu jeszcze nikt w naszym kraju nie wpadł na pomysł stworzenia BIURA KONTRAKTÓW .
Są pewnie tacy którzy nie wiedzą jak to działa
A więc - Podstawowe zasady
1- Wpis do bazy kontraktora (jest zawsze odpłatny ) Stanowi on pewien proces weryfikacyjny w którym KONTRAKTOR weryfikuje umiejętności ,oraz jakość pracy wykonawcy -zaszeregowywuje go cenowo wydając mu Certyfikat Współpracy w danej kategori usług .
2- Kontraktor zobowiązuje się do pozyskiwania zleceń dla wykonawcy ( zresztą nie robi tego za darmo ) To on ustala cenę i zakres pracy z zamawiającym usługę .ON się znim rozlicza !!!! Wykonawca zaś wykonuje zlecenie zgodne z certyfikatem współpracy i otrzymuje należne mu wynagrodzenie od KONTRAKTORA .
3-Kontraktor zwykle finansuje i dostarcza wszelkie materiały !!
4-Kontraktor nadzoruje naszą pracę
Tak zbudowany rynek jest na prawdę bardzo przyjemny -owszem nie zarabia się tyle co pracując bezpośrednio dla klienta ale zarabia się stale . Przynajmniej ja informując swojego kontraktora o zakończeniu realizacji zlecenia w ciągu kilku godzin dostawałem już następne !!! ( Pracowałem w MIAMI )
Bardzo mnie dziwi że nikt nie podejmie się takiej współpracy w NASZYM KRAJU - Wystarczy jedynie konkretnie rozreklamować tego typu działalność ,zbudować bazę zweryfikowanych wykonawców (a to w naszym kraju nie problem !) Na dodatek niesie to szereg korzyści dla zamawiających .
1-mają zagwarantowane poprawne wykonanie usługi (dba oto kontraktor )
2-nie szukają optymalnego specjalisty do wszystkiego (robi to kontraktor )
3-Jedynie PŁACĄ i mówią co ma być zrobine -o resztę dba KONTRAKTOR
Ciekawe czy polski rynek usług budowlanych kiedyś do tego dojdzie ??????
temat jest również aktywny w dziale REMONTY
http://oferia.pl/forum/temat/14835/kontraktor-czyli-biuro-zlecen