• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Agroturystyka

(obserwuj)
Czy dla założenia gospodarstwa agroturystycznego potrzebne są jakieś specjalne zezwolenia, czy to jest po prostu jak wynajem pokoi?

Link Cytuj

0
zielak233
Wydaje mi się, że gospodarstwo musi być jako agroturystyczne przekształcone w agencji rynku rolnego, bo przecież nie będzie to już rolnictwo tylko zupełnie inny charakter. A poza tym to musi pewnie spełniać wymogi co do warunków noclegowych "technicznych i sanitarnych". Sanepid to pewnie norma i chyba możesz działać. Ale to tylko moje przypuszczenia.
zielak233 wyedytował tego posta w dniu 2009-01-13 21:34:10

Link Cytuj

0
No właśnie, czy wynajmowanie pokoi na wsi to już agroturystyka?

Link Cytuj

0
zielak233
Jeżeli robisz to oficjalnie to myślę, że to już jest.

Link Cytuj

0
Agroturystyka z prawdziwego zdarzenia to oprócz kwater, posiłki, zwierzęta "jazda konna, zagrody z innymi zwierzętami", produkty regionalne "miód, nalewki, przetwory" i generalnie zajęcie dla gości, bo na wsi wielu atrakcji nie ma. To jest bardzo fajna sprawa dla ludzi z dużych miast. Teraz niestety jest wiele dzieci, które konia kurę czy kaczkę :" widziały tylko w telewizji.

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

Agroturystyka jest teraz na czasie. Modnie jest pojechać na prawdziwe wakacje na wsi. Może głośno się o tym nie mówi, ale jest do dziedzina na prawdę prężnie się rozwijającą, przynoszące dobre pieniądze.  

Link Cytuj

0
ollja

może i by się pojechało, ale problemem jest znaleźć gospodrastwo agrotusrytyczne z prawdziwego zdarzenia. agroturystyka to nie tylko kawałek ogordu, trochę trawki, koniki i krówki. a niestety dużo osób szczyci się , że są agrogospodarstwem...a tak na prawdę to zwykłe kwatery prywatne.

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

Zgadza się. Dlatego trzeba sobie wyjaśnić, czym jest prawdziwa agroturystyka?

Agroturystyka to turystyka wiejska, która łączy w sobie usługi turystyczne i gospodarstwo rolne. Rytm życia gospodarstwa wyznaczają godziny prac polowych i zajęcia przy zwierzętach  gospodarskich. Agroturystyka pozwala na poznanie zwyczajów i zycia rodziny u której się mieszka, poznać jej serdeczną i gościnną atmosferę, obcować z zapachami jakie są charakterystyczne dla agrogospodarstwa,  rozkoszować się mlekiem prosto od krowy, domowym serkiem itp. 

Link Cytuj

0
yazeer

Ale też to nie jest przecież tak, że ktoś sobie mówi, że od dziś prowadzi agroturystyke zamiast wiejskiego życia. Muszą być jakieś warunki , które określają czym jest agroturystyka i gdzie trzeba to zarejestrować.

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

Takie gospodarstwo może założyć każdy, ale rolnicy nie muszą tej działalności nawet rejestrować w urzędzie. 

Ustawa z dnia 19 listopada 1999 r. "Prawo działalności gospodarczej" określa, iż usługi agroturystyczne świadczone przez rolników nie są działalnością gospodarczą, ponieważ są one najczęściej dla rolnika dodatkowym, pozarolniczym źródłem dochodu. Rolnik nie ma więc obowiązku rejestrować tej działalności w urzędzie. Musi zaś zgłosić (ale nie zarejestrować) działalności w gminie oraz w urzędzie skarbowym

Link Cytuj

0
ollja

no wszystko ładnie i pięknie...ale czy ktoś korzystał już z usług takiego gospodarstwa i mógłby się podzielić opiniami ? 

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

Ja byłam raz, ale od razu trafiłam do gospodarstwa agroturystycznego z pierwszego zdarzenia.  Nie dość, że domek był pięknie położony , blisko lasu, nad jeziorkiem, to jeszcze przylegało do niego kilka budynków gospodarskich - obory, stodoła, i inne. Była zagroda dla zwierząt i oddzielna dla byków.  Więc dzieci były zachwycone kózkami i owieczkami. Domek w stylu typowo wiejskim - ściany nawet malowane na niebiesko;-) Gospodyni już od wczesnego ranka na nogach, doiła krowy, więc na śniadanie - żaden tam szwedzki stół! Prawdziwe jajka, świeże mleko, serek.   Obiad - wtedy, kiedy zwierzęta zostaną obrobione. A po obiedzie - szybko jedzonko dla świnek. A potem wycieczka, np. na kucyku do lasu.  Czasem pod dom podchodziły zwierzątka z lasu - sarenki dość często. 

Nie ma nic przyjemniejszego, niż zapach prawdziwego wiejskiego powietrza o poranku. 

Link Cytuj

0
beyboss

a jak znaleźć takie prawdziwe agro? pytać znjaomych, szukać w necie? jeździć po sprawdzonych, czy odkrywać nowe?

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

Można pytać znajomych - przynajmniej pojedziemy w sprawdzone miejsce i będziemy wiedzieć, czego się spodziewać, i nic nas nie zaskoczy.  Polecam również poszukać w internecie, jest wiele serwisów, które prezentują oferty kwater prywatnych na wsiach i gospodarstw agroturystycznych. Popytać, poszukać, poczytać. I być dociekliwym, aby potem nie okazało się, że koniki i owieczki to tylko na zdjęciu były 

Link Cytuj

0
ollja

czy Polacy w ogóle wyjeżdzają na wakacje do gospodartsw agroturystycznych ? czy to ma jeszcze sens? kiedy wokół powstaje tyle pensjonatów, hoteli, SPA i wellness.... czy to ma w ogóle szansę powodzenia ? 

Link Cytuj

0
ollja

odświeżam temat, bo bardzo ciekawi mnie taka forma spędzania wolnego czasu... sama z chęcia bym na taki wypoczynek zdecydowała się, ale jakoś nie mogę znaleźć nigdzie konkretnych informacji. czy można powiedzieć, że takie gospodarstwo agroturystyczne to jest odpowiednik amerykańskiego rancho ? 

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

A pewnie, że tak. A jaki rejon najbardziej Cię interesuje? 

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

Mazury? Morze, Góry ? W Polsce na prawdę nie brakuje gospodartsw agrotusystycznych... 

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Marketing, Reklama
  • Firma od zera - Jak wlasny pomysl rozwinąc w skuteczny biznes? Jak zalozyc firme, pozyskac środki na jej dzialalnośc, przygotowac strategie rozwoju? Dzielimy sie sw…...
  • Reklamożercy - Jeśli lubisz oglądac reklamy, wyszukiwac wśród nich prawdziwe perelki, dyskutowac o kontrowersyjnych i ciekawych a takze takich które lepiej z daleka …...
  • Marka - Budowa i zarządzanie marką. Jak dobrze wypromować produktu? Jak go sprzedać? Co dziś się opłaca?
  • Społeczności - Wszystko o Social Media i portalach społecznościowych bez których nie da się dziś żyć. Czy jedną z pierwszych rzeczy jakie robisz rano, jest zalogowanie…...
  • Marketing - najlepsze książki - Najlepsze książki o marketingu. Te książki musisz znać! Pozwolą Ci zrozumieć, jakimi prawami rządzić się internet i jak zrobić najlepszą …...
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia na marketing i reklamę
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi reklamowe i marketingowe