• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Firma od podstaw

(obserwuj)
delasu

Witam. wiem że mógłbym, czytać wszystkie te tematy i dojść do wszystkiego sam, jednak biznes to nie moja działka, dlatego założyłem ten temat żebym miał wszystko w jednym skupisku.

Konkretnie chodzi mi o Studio Nagraniowe, kilka pytań
1.  Czy jest to w ogóle opłacalne?
2. Ile ludzie liczą sobie za biznesplan/ śledzenie rynku

3.Lokum szukam sam?
4. Ile może trwać rozpatrzenie prośby o dofinansowanie od UE,

5. Jeśli jestem chciwy:P czy dostane potem jeszcze dofinansowanie od swojego miasta, oczywiście na rozwój działalności?

jeśli ma ktoś do powiedzenia, coś na ten temat dodatkowo- prosiłbym. 
                                                                                                                                     Dziękuje

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

1. Opłacalność: polecam poszukać trochę w necie i poszukać raportów na ten temat, albo też zastanowić się chwilkę nad kondycją polskiej fonografii: rozejrzeć się wkoło , przejrzeć temat piractwa, spróbować zbadać wśród swoich znajomych,ilu z nich kupuje płyty. Obawiam się, że to dzisiaj niestety bardzo trudny rynek: bardzo trudno zacząć, zaskarbić sobie jakiś "klientów" i jeszcze utrzymać ich przy sobie;

2. BiznesPlan - możesz go w zasadzie napisać sam, po przejściu odpowiedniego szkolenia, a możesz zlecić go też firmie, która zrobi to za Ciebie. Ale ceny niskie na pewno nie są. Jeszcze pytanie, co rozumiesz pod pojęciem śledzenia rynku? Bo jeśli masz na myśli Badania marketingowe - to są one bardzo drogie, od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy zł, jeśli miało by to być zrobione profesjonalne,przez ośrodek badawczy.

3. Lokalu szukasz sam. Dlaczego ktoś miałby to zrobić za Ciebie , skoro to Twoja firma?

4. UE - no niestety, tutaj terminy są długie - może samo rozpatrzenie wniosku o dofinansowanie nie trwa długo (zazwyczaj to 30 dni), ale trzeba śledzić, kiedy ogłoszą konkurs, potem jest 30 dni na złożenie wniosku, 30 dni na jego rozpatrzenie, 30 dni na przyznanie środków.Ale to sa  terminy średnie, więc w najlepszym wypadku - może to trwać 3 miesiące, w najgorszym do roku.

5. Możesz starać się o różne dofinansowania. 

Link Cytuj

0
ollja

Patrząc na dzisiejsze problemy firm fonograficznych,to raczej mało opłacalny biznes. A studiów nagraniowych chyba nie brakuje? Swoją drogą - każdy może otworzyć studio nagraniowe,? Nie trzeba przypadkiem spełnić jakiś kryteriów? 

Link Cytuj

0
delasu

Dziękuje Ci za pomoc :)
tak chodziło mi o badania marketingowe.

odpowiadając na pytanie o kryteria... Nie wydaje mi się że musze np. szkołe muzyczną skończyć. zasadniczo załoga która by się tym zajmowała to ja i przyjaciele z kilkuletnim doświadczeniem rejestracji dźwiękowych (niektórzy dłużej niż kilka), nie jest powiedziane że trzeba mieć na to papiery.

Czy to prawda, że aby dostać dofinansowanie muszę mieć swoje pieniądze, które w części pokryją koszty rozwoju?

Owszem rynek muzyczny jest w kiepskiej formie, ciężko się wyrwać w przód, Dlatego cały czas myślę o tym czy to ma sens w ogóle.
pozdrawiam :)

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

Różne są rodzaje dofinansowań, ale przeważnie jest tak , że najpierw wydajesz swoje pieniądze, a potem dostajesz zwrot. Niestety.  

Tak jak piszesz - na tym rynku jest dość ciężko ostatnio. Może iść w kierunku podobnym, ale jednak mającym większe szanse powodzenia? Może studio nagraniowe dla dzieci-uczniów szkół muzycznych ? Szkół muzycznych jest mnóstwo, dzieci przecież występują często. Może to by miało fajną rację bytu. 

Link Cytuj

0
ollja

słyszałam kiedyś, że ktoś dostał dofinansowanie na podróż do Afryki...możliwe to ? 

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

ja z kolei znam inną historię - otóż znajomy znajomego dostał dofinansowanie na sprzet fotograficzny, i udał się z nim w podróż do Afryki. Ale ciężko mi uiwerzyć, ze można dostać dofinansowanie na podróż.... obawiam się, że wówczas mogłoby wiele takich wniosków być co roku składanych....

Link Cytuj

0

dobry wieczór! a co ma zrobić kobieta która wpadła na pomysł  i   chce  założyć firmę  sprzątającą ? proszę o podpowiedz gdzie może szukac dofinansowań  do swego pomysłu ?

nunez12 wyedytował tego posta w dniu 2011-11-09 22:16:57

Link Cytuj

0
ollja

są dofinansowania firmy na start , gdzie można dostać 40 000 zł oraz dofinansowanie pomostowe - czyli dodatkowo jeszcze 600-800 zł co miesiac przez pół roku. ALbo też starać się o dofinansowanie do swojej działalności z urzedu pracy - wtedy takie dofinansowanie wynosi okolo 18 000 zł. Ale dla firmy sprzatającej to chyba i tylko wystarczająca suma. 

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak

firma sprzątająca to świetny pomysł. ostatnio też dość dużym zaufaniem i popularnością cieszą się firmy, które oferują usługi sprzątania domu po remontach. Wiadomo - jak się robi remont - mieszkanie wygląda jak pobojowisko, i domownicy nie mają czasu (ani też siły) na sprzątanie. Co o tym sądzicie? Potrzebna taka usługa Waszym zdaniem ? 

Link Cytuj

0

Nie mogę założyć nowego watku, więc dopiszę się tutaj.

Ideabank reklamuje się, że można u nich załatwić wszystkie formalności związane z założeniem firmy. Orientuje się ktoś jak to wyglada w rzeczywistości? co naprawdę można u nich załatwić? czy naprawdę jest to bezpłatne?

Link Cytuj

0
ollja

o a to nowość. nie widziałam jeszcze tej reklamy. ale podejrzewam, że gdzieś musi być jakiś haczyk... 

Link Cytuj

0
ollja

a co myślicie o tym nowym banku Credit Agricole? Czy ja dobrze słyszałam, że to dawny Lukas Bank ? 

Link Cytuj

0
Alexandra_Czubak
ollja:

a co myślicie o tym nowym banku Credit Agricole? Czy ja dobrze słyszałam, że to dawny Lukas Bank ? 

zgadza się. z resztą na polskim rynku bankowym już coraz mniej tych zpolskim kapitałem.... 

Link Cytuj

0
mister1986

Witaj! Szukasz dodatkowych środków na finansowanie swojej działalności? poszukujesz najlepszego kredytu dla swojej firmy? myślisz o prowadzeniu własnej firmy?

Zapraszam na blog:

www. biznesforum.blogspot.com

Najlepsze usługi finansowe znajdziesz na stronie:

www.improvedfinance.pl

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Marketing, Reklama
  • Reklamożercy - Jeśli lubisz oglądac reklamy, wyszukiwac wśród nich prawdziwe perelki, dyskutowac o kontrowersyjnych i ciekawych a takze takich które lepiej z daleka …...
  • POMYSŁ NA BIZNES - Myślicie o zalozeniu wlasnej firmy? Wpadliście na pomysl i chcielibyście poznac opinie innych? Albo skomentowac pomysly innych - zapraszamy…...
  • Marka - Budowa i zarządzanie marką. Jak dobrze wypromować produktu? Jak go sprzedać? Co dziś się opłaca?
  • Społeczności - Wszystko o Social Media i portalach społecznościowych bez których nie da się dziś żyć. Czy jedną z pierwszych rzeczy jakie robisz rano, jest zalogowanie…...
  • Marketing - najlepsze książki - Najlepsze książki o marketingu. Te książki musisz znać! Pozwolą Ci zrozumieć, jakimi prawami rządzić się internet i jak zrobić najlepszą …...
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia na marketing i reklamę
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi reklamowe i marketingowe