|
|
|
czy korzystacie z jakiegoś gotowego zeby sie przygotować do spowiedzi?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
moim zdaniem dobrze się do tego nadaje 10 Przykazań:)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
adelajna_aa:moim zdaniem dobrze się do tego nadaje 10 Przykazań:)
Oczywiście to jedna z podstaw, ale moim zdaniem zbyt ogólna. Daje się pole do interpretacji a z tego człowiek grzeszny pewnie chętnie skorzysta. Ja jednak cenię sobie jakieś pomoce i uważam, że są przydatne w kwestii przeprowadzenia dobrego rachunku sumienia.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja sie spotkałam ze specjalnymi, gotowymi rachunkami dla małżonków,
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zielak233:. Ja jednak cenię sobie jakieś pomoce i uważam, że są przydatne w kwestii przeprowadzenia dobrego rachunku sumienia.
A mi się wydaje, że takie "ściagi" wcale nie są fajne. jak już się spowiadać, to z tego co nas gnębi, a nie wg schematu. Tak to by można spowiedź odbębnić przez neta w formie gotowej ankiety. Nawet widzę to z promocją ;) "zaznacz najbardziej trendy grzechy tego tygodnia, a weźmiesz udział w losowaniu smart fona" ;)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No coż widzę, że nadajemy na zupełnie innych falach. Widać zupełnie inaczej pojmujemy funkcję rachunku sumienia. Wg mnie to nie jest żadna ściąga, która ma Tobie podać schemat spowiadania się tylko jest to pomoc, która ma poruszyć Twoje sumienie do zastanowienia się na róznymi aspektami postępowania i czy czasem w ich ramach nie popełniło się grzechu. Myślę, że większość z nas czasem nie zdaje sobie sprawy, że popełnia grzech. I w jego "wyłapaniu" ma pomóc rachunek sumienia. Z resztą konstrukcja rachunku sumienia nic nie określa tylko zadaje pytania, na które człowiek sam ma znać lub znaleźć odpowiedź. Widzę, że chcesz podchodzić do tematu spowiedzi liberalnie. Spowiedź ma dotyczyć wyznania naszych grzechów a nie tego no nas gnębi.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
kiedy idzie sie na liturgię pokutną to ksiądz również wyczytuje różne możliwe grzechy i skłania nas tym do myślenia i dostrzegania być może tego czego sie nie zauważyło wcześniej
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|