• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

rachunek sumienia

(obserwuj)

czy korzystacie z jakiegoś gotowego zeby sie przygotować do spowiedzi?

Link Cytuj

0
zielak233

raczej tak.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

moim zdaniem dobrze się do tego nadaje 10 Przykazań:)

Link Cytuj

0
zielak233
adelajna_aa:

moim zdaniem dobrze się do tego nadaje 10 Przykazań:)

Oczywiście to jedna z podstaw, ale moim zdaniem zbyt ogólna. Daje się pole do interpretacji a z tego człowiek grzeszny pewnie chętnie skorzysta. Ja jednak cenię sobie jakieś pomoce i uważam, że są przydatne w kwestii przeprowadzenia dobrego rachunku sumienia.

Link Cytuj

0
bellis10

ja sie spotkałam ze specjalnymi, gotowymi  rachunkami dla małżonków,

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
zielak233:. Ja jednak cenię sobie jakieś pomoce i uważam, że są przydatne w kwestii przeprowadzenia dobrego rachunku sumienia.

A mi się wydaje, że takie "ściagi" wcale nie są fajne. jak już się spowiadać, to z tego co nas gnębi, a nie wg schematu. Tak to by można spowiedź odbębnić przez neta w formie gotowej ankiety. Nawet widzę to z promocją ;) "zaznacz najbardziej trendy grzechy tego tygodnia, a weźmiesz udział w losowaniu smart fona" ;)

Link Cytuj

0
zielak233

No coż widzę, że nadajemy na zupełnie innych falach. Widać zupełnie inaczej pojmujemy funkcję rachunku sumienia. Wg mnie to nie jest żadna ściąga, która ma Tobie podać schemat spowiadania się tylko jest to pomoc, która ma poruszyć Twoje sumienie do zastanowienia się na róznymi aspektami postępowania i czy czasem w ich ramach nie popełniło się grzechu. Myślę, że większość z nas czasem nie zdaje sobie sprawy, że popełnia grzech. I w jego "wyłapaniu" ma pomóc rachunek sumienia. Z resztą konstrukcja rachunku sumienia nic nie określa tylko zadaje pytania, na które człowiek sam ma znać lub znaleźć odpowiedź.

Widzę, że chcesz podchodzić do tematu spowiedzi liberalnie. Spowiedź ma dotyczyć wyznania naszych grzechów a nie tego no nas gnębi.

Link Cytuj

0
bellis10

kiedy idzie sie na liturgię pokutną to ksiądz również wyczytuje różne możliwe grzechy i skłania nas tym do myślenia i dostrzegania być może tego czego sie nie zauważyło wcześniej

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Kultura, Sztuka
  • Film i Kino - Grupa ludzi lubiących świat dużego ekranu.
  • Obrazy i nie tylko - ...coś dla miłośników sztuki....
  • Wszystko o Fotografii - Dla każdego coś dobrego: newsy, porady, sprzęt, obróbka, ciekawe zdjęcia, plotki i ciekawostki. Dla fotoamatorów i profesjonalistów ;) Zaprasza…...
  • Teatr - Niektórzy mówią "tu dzieje się żywa sztuka". Wszystko co o teatrze chcemy powiedzieć i się dowiedzieć.
  • Fotografia cyfrowa - Fotografia - pasja, hobby, praca, utrwalanie cennych chwil... każdy ma swój własny romans z fotografią. Od zdjęć wykonywanych na szybko małym a…...
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Kultura, Sztuka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Kultura, Sztuka