• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

pielgrzymki

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona

czy byliście kiedyś na pieszej pielgrzymce na Jasną Górę?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

hehe, ja chyba mam najtrudniej do odpowiedzenia na to pytanie, bo jestem z Częstochowy, więc spacer na JG mogę potraktować jako taką mini pielgrzymkę. A na poważnie, to mam znajomych, którzy jadą specjalnie np. do Warszawy, żeby stamtąd przyjść z pielgrzymką.

Link Cytuj

0
zielak233

Ja byłem raz i nie powiem, fajna sprawa. Nie żebym od razu został świętym po tej drodze, ale fajnie byo iść i modlić się  i w ten sposób spędzić część wakacyjnego czasu.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_:

A na poważnie, to mam znajomych, którzy jadą specjalnie np. do Warszawy, żeby stamtąd przyjść z pielgrzymką.

Na mnie robi to wrazenie. Podziwiam tych ludzi, że im sie chce robić sobie tyle zachodu .

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Ja zawsze o tym marzyłam, ale jeszcze mi się nie udało. Byłam na jednej pieszej pielgrzymce - dwudniowej. Świetny klimat, to bardzo wiele człowiekowi daje. A z mojego miasta do czestochowy idzie sie 14 dni - to by były rekolekcje...

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Ja Wam jeszcze jedno mogę powiedzieć, wiadomo, że pielgrzymka ma swój klimat, ale jak chcecie sie pomodlic na Jasnej Górze, to na pewno lepiej zrobić to poza sezonem i w tygodniu. W sezonie ludzi jest tyle, że ciężko nawet się pod Obraz dostać. No i uważać trzeba na złodziei i naciągaczy (przypinaczy krzyżyków) - bo jest ich teraz bardzo bardzo dużo. Nawet przy wejściu na Klasztor już wiszą tabliczki z ostrzeżeniami.

Link Cytuj

0
bellis10

ale mysle ze ma to tez swój urok, gdy jest tak dużo ludzi, np. z innych pielgrzymek i wspolnie sie spiewa i modli.

ale czy na Jasnej Górze bywa mniej ludzi?? mam wrazenie ze zawsze są tłumy .

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
bellis10:

ale mysle ze ma to tez swój urok, gdy jest tak dużo ludzi, np. z innych pielgrzymek i wspolnie sie spiewa i modli.

ale czy na Jasnej Górze bywa mniej ludzi?? mam wrazenie ze zawsze są tłumy .

Tak, w tygodniu jest dużo mniej ludzi. A do południa to już całkiem luzik. Nie pamietam teraz godzin odsłonięcia obrazu, ale to można na necie sprawdzić. Do południa w tygodniu tez do skarbca można wejśc bez tłumów. A w weekend, czy święta to się stoi i stoi  w kolejce i guzik zobaczy, bo tyle ludzi na raz. Naprawdę Jasną Górę warto dokładnie sobie zwiedzić, bo sam klasztor i teren przyległy jest piękny, ale to jest możliwe tylko po wakacjach (tak październik listopad i póżniej luty - kwiecień. )

A jak już byście się wybierali na taką wycieczkę na JG to nie zapomniejcie zwiedzić reszty Częstochowy ( w Alejach są piękne kamieniczki, potem kościół św. Jakuba naprzeciwko ratusza, Popówka, a na końcu Alei kościół św Zygmunta), na lewo od niego Stary Rynek (teraz trochę rozkopany), na prawo od niego Katedra. I koniecznie czas trzeba zarezrwować na wypad do Olsztyna (to 14 km od Czwy, a już Jura Krakowsko-Częstochowska z ruinami zamku). Jakby ktos się wybierał to piszcie, to jeszcze więcej fajnych rzeczy Wam podam do zobaczenia. Najlepiej planować wycieczkę na 2-3 dni. Noclegi koło JG są dośc tanie, ale można też spać w akademikach, albo na stancjach.

Link Cytuj

0

Ciekawie reklamujesz tamte okolice, niestety rzadko tam bywam, a teraz juz po wakacjach, ale może za rok....

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Reklamuję, bo czasami od swoich znajomych z innych miast słyszę, że byli w Częstochowie. A jak pytam co widzieli, to okazuje się, że wycieczka była tylko na Jasną Górę i nic więcej nie zobaczyli. A szkoda, bo jest dużo fajnych rzeczy do obejrzenia. I w poprzednim poście zapomniałam dopisać, że blisko JG jest Kościół Świętej Barbary, a przy nim źródełko, z którego woda ma podobno moc leczniczą. (najlepsze w tym jest to, że jak tam byłam ostatnio to zaraz przy źródełku stał automat z coca colą, co mnie strasznie rozbawiło).

Tylko, że jakby ktoś teraz wybierał się do Czewy autem to muszę uprzedzić, że całe miasto jest rozkopane i strasznie ciężko gdziekolwiek dojechać. Większość ulic zamknięta, bo z tego co wiem, to musi miasto wykorzystać unijne fundusze, więc równoczesnie remonty są właściwie wszędzie.

Link Cytuj

0
bellis10

remonty to zawsze są latem i to chyba wszedzie, nie wiedziałam o wielu tych miejscach wypisanych powyżej, dzieki, ciekawi mnie kościól św. Barbary  i żródełko .

Link Cytuj

0
zielak233

no fakt, ze też bywałem w Częstochowie wiele razy, ale zazwyczaj to było tylko na Jasną Górę i tyle. A teraz wiadomo, że są jeszcze inne miejsca do zobaczenia.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

To jeszcze jedną rzecz wartą zobaczenia muszę dopisać, żebyście w żadnym wypadku nie przegapili. Koło Urzędu Miasta jest rzeźba balansująca Jerzego Kędziory. To trzeba koniecznie zobaczyć, bo jest to coś naprawdę niesamowitego. poniżej zdjęcie, ale na żywo trzeba zobaczyć. (W Polsce inne balansujące rzeźby J. Kedziory są w Sopocie, Bydgoszczy).

Zdjęcie pochodzi ze strony: www.fmix.pl www.fmix.pl/zdjecie/2531531

a tutaj jeszcze link do strony autora: www.jerzykedziora.com/index.ph p

Link Cytuj

0

ciekawie wygląda, ale sprawia wrazenie jakby zaraz miało spaść.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

i właśnie o to chodzi, że jest tak zrobione że nie spada. nawet na największym wietrze. Dlatego koniecznie trzeba to zobaczyć. Bo to jest dla mnie aż nie do uwierzenia, że takie coś da się osiągnąć. A jednak.

Link Cytuj

0
bellis10

no to faktycznie warte obejrzenia, az dziw ze tego nie widziałam, a tyle razy byłam w Czestochowie

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ano właśnie, bo zwiedza się Klasztor i okolicę, a na inne fajne rzeczy brakuje czasu. Ale teraz już mam nadzieję, że jak się wybierzecie kolejny raz to zobaczycie zdecydowanie więcej :)

Link Cytuj

0
zielak233

pyanie zasadnicze - kto to był?

Link Cytuj

0
bellis10

a Urząd miasta jest daleko od sanktuarium,? zebym wiedziała jak daleko trzeba iść lub podjechać,

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

na nogach około 15 minut, więc nie tak daleko. trzeba Alejami iść od Jasnej Góry w stronę kościoła Świętego Zygmunta i przy lini tramwajowej skręcić w prawo. A potem w pierwszą uliczkę w prawo i po lewej stronie będzie Urząd Miasta, a przed nim fontanna i ta balansująca rzeźba

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Kultura, Sztuka
  • Film i Kino - Grupa ludzi lubiących świat dużego ekranu.
  • Obrazy i nie tylko - ...coś dla miłośników sztuki....
  • Wszystko o Fotografii - Dla każdego coś dobrego: newsy, porady, sprzęt, obróbka, ciekawe zdjęcia, plotki i ciekawostki. Dla fotoamatorów i profesjonalistów ;) Zaprasza…...
  • Teatr - Niektórzy mówią "tu dzieje się żywa sztuka". Wszystko co o teatrze chcemy powiedzieć i się dowiedzieć.
  • Fotografia cyfrowa - Fotografia - pasja, hobby, praca, utrwalanie cennych chwil... każdy ma swój własny romans z fotografią. Od zdjęć wykonywanych na szybko małym a…...
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Kultura, Sztuka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Kultura, Sztuka