• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

wolność

(obserwuj)
bellis10

na czym ona dla was polega w dzisiejszym świecie?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

To trudny i wazny obecnie temat, bo oficjalnie mamy tej wolności dużo, a jednak coraz mniej.

Link Cytuj

0
ak_acja

ja zgadzam się z taką ogólną definicją wolności - że to robienie wszystkiego poza tym co jest krzywdzące dla innych.

Link Cytuj

0
zielak233

Jak dla mnie wolność to stan, w którym w danej sprawie mogę zdecydować sam, bez nacisku czy ograniczenia czymkolwiek i podjąć w pełni MOJĄ decyzję.

Link Cytuj

0
bellis10

Tak sobie mysle, że Bóg dając nam wolność uczynił tak wiele do człowieka, że pozwolił mu decydować o sobie.  Niestety  przez te wolnośc (żle rozumianą)człowiek idzie na zatracenie. 

Link Cytuj

0
zielak233
bellis10:

Tak sobie mysle, że Bóg dając nam wolność uczynił tak wiele do człowieka, że pozwolił mu decydować o sobie.  Niestety  przez te wolnośc (żle rozumianą)człowiek idzie na zatracenie. 

myślę, że problem leży w tym, że ludzie dokonuja złych wyborów, a nie to, że mają wolny wybór. wolność sama w sobie jest chyba dobra, co?

Link Cytuj

0
lukas-izyda

A nie macie czasem wrażenia, że ta wolność sprawiła, że świat coraz bardziej się wykoleja...

Człowiek stał się bogiem, bawi się życiem przez invitro, aborcję, eutanazję, wojny, eksperymety genetyczne. Przecież jesteśmy ludźmi, możemy wszsytko...

Czy nasze teraźniejsze życie to tylko taki stan przejściowy, to ziemski czyściec, miejsce gdzie oczekuje się na spotkanie z Bogiem, czy to może już piekło?

Bo jeśli to czyściec to czasem chciałbym być takim nienarodzonym dzieckiem...

Link Cytuj

0
zielak233

Myślę, że to co mamy dziś to sytuacja podobna do biblijnego "przed-potopu" z Noem w roli głównej. tyle, że wtedy Bóg oczyścił cały świat, dziś robi to selekcyjnie. Z tym, że człowiek i tak nie rozumie o co chodzi, nadal uważa się za boga i mysli, że sobie poradzi i może dalej tkwić w tym co jest. Patrzy sobie na taką np. Japonię - myśli - to daleko, mnie to nie dotyczy. Łatwo widzimy drzazgi w oczach innych a nie widzimy belek w swoim.

Zgadzam się z tym,że w pewnym sensie nasze ziemskie życie tu, to czyściec. Tyle tylko, że my mamy świadomość tego, że nasze tu i teraz ma wpływ na nasze jutro, a w czyścu już nic nie będziesz mógł.

Link Cytuj

0
ak_acja
lukas-izyda:

A nie macie czasem wrażenia, że ta wolność sprawiła, że świat coraz bardziej się wykoleja...

Człowiek stał się bogiem, bawi się życiem przez invitro, aborcję, eutanazję, wojny, eksperymety genetyczne. Przecież jesteśmy ludźmi, możemy wszsytko...

Czy nasze teraźniejsze życie to tylko taki stan przejściowy, to ziemski czyściec, miejsce gdzie oczekuje się na spotkanie z Bogiem, czy to może już piekło?

Bo jeśli to czyściec to czasem chciałbym być takim nienarodzonym dzieckiem...

Nie, osobiście myślę, że wolność sprawia, że posuwamy się do przodu. Oczywiście są skrajne sytuacje, które miejsca mieć nie powinny (ale równiez nie mieszczą się w pojmowanej przeze mnie definicji wolności) jak wywoływanie wojen itp, jednak wolność jest jak dla mnie wartościa nadrzędną. Jeśli chodzi o aborcję, invitro i eutanazję, to moim zdaniem tutaj decydować powinno sumienie, zabranianie tych rzeczy jest dla mnie krokiem wstecz. Są to sprawy kontrowersyjne, które powinny być początkiem debaty, rozmów i dyskusji, a nie definitywnego ich przekreślania.

Nie pojmowałabym równiez życia, jako piekła. Choć rzeczywiście nie sposób powiedzieć, że to co miejsce ma teraz w Japonii takim piekłem nie jest. Czy życie pojmować mamy jako czyścieć? Już chyba prędzej - powinniśmy żyć tak, by naprawiać swoje błędy. Próbujmy, żyjąc oczyszczać się z grzechów. Nie mamy pewności co bedzie później. Może rzeczywiście życie jest tą szansą, którą daje nam Bóg, byśmy próbowali naprawiać to co "skiepszczone".

Link Cytuj

0
lukas-izyda

"Wolność. W imię wolności łamiemy wsystkie zasady, czerpiemy siłę z naszych pasji, kieruje nami porządanie... Emocje sprawiają, że jesteśmy ludźmi"

Co do postepowania wg własnego sumienia to nie jest tak do końca racjonalne wytłumaczenie wolności i wiary. Sumienie trzeba ukształtować, wpoić zasady, moralne wzorce postępowania. dla jednego złe słowo będzie niemoralne i niegodziwe a dla innego morderstwo czy gwałt będzie jak splunięcie na ziemię. Jak w dzisiejszych czasach ukształtować sumienie młodego człowieka skoro jest karmiony papką telewizyjną i "fast fudem" internetowym. po takim "jedzeniu" robią się "wzdęcia".

Wolnośc to wg mnie możliwośc wyboru między dobrem a złem. między emocjami, pożądaniem a moralnością. choć i to jest dyskusyjne. Bo czy można zabić kogoś ratując własne życie?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Znacie tą piosenkę Kazika (albo Kultu): wolność?

Wolność. Po co wam wolność?
Macie przecież filmy fantastyczne
Czasem zezwolenie demonstracji ulicznych
Z każdej wystawy dobrobyt tryska
Macie przecież chleb i igrzyska

(tekst niestety nie z głowy, a za www.tekstowo.pl)

Lukas-Izyda zaznacza, że sumienie trzeba ukształtować, i że wolnośc to możliwośc wyboru. Świetnie - tylko, że jak widać choćby po tekście piosenki który wkleiłam władze, masmedia itp same próbują kształtować nasze rozumienie pojęcia wolności. Czasami ma wrażenie, że dostajemy możliwości wyboru, ale między większym, a mniejszym złem. Tak naprawdę chyba niewiele możemy powiedziec o prawdziwej wolności. Cywilizacja ogranicza wolnośc. Tylko, czy to dobrze, czy źle chyba nie da się powiedzieć. 

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Kultura, Sztuka
  • Film i Kino - Grupa ludzi lubiących świat dużego ekranu.
  • Obrazy i nie tylko - ...coś dla miłośników sztuki....
  • Wszystko o Fotografii - Dla każdego coś dobrego: newsy, porady, sprzęt, obróbka, ciekawe zdjęcia, plotki i ciekawostki. Dla fotoamatorów i profesjonalistów ;) Zaprasza…...
  • Teatr - Niektórzy mówią "tu dzieje się żywa sztuka". Wszystko co o teatrze chcemy powiedzieć i się dowiedzieć.
  • Fotografia cyfrowa - Fotografia - pasja, hobby, praca, utrwalanie cennych chwil... każdy ma swój własny romans z fotografią. Od zdjęć wykonywanych na szybko małym a…...
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Kultura, Sztuka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Kultura, Sztuka