• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Obrazy dla niewidomych

(obserwuj)
Słyszeliście o czymś takim? Ja dziś miałam okazję zobaczyć i dotknąć. Bardzo ciekawa rzecz...

Link Cytuj

0
Pomysł dość ciekawy. I chyba niszowy - bo pytanie ilu niewidomych jest zainteresowanych tematem?

Link Cytuj

0
Z teog co wiem, na wystawie pani Ewy Sumelki sporo sie ich zjawiło. Są to głównie ludzie, którzy interesowali sie tego typu sztuką jeszcze przed utratą wzroku. Ale nie tylko.

Link Cytuj

0
silver_cloud
Hm, ale czy to w takim razie są jeszcze obrazy? Może rzeźba?

Link Cytuj

0
Zastanawiające pytanie. Ale takie obrazy wiele od rzeźby dzieli. Nie są w przestrzeni - bardziej ą jak płaskorzeźba. Poza tym rzeźba też jest do oglądania a nie dotykania i jest z twardych materiałów, nie ma ramy...

Link Cytuj

0
yazeer
I obraz i łaskorzeźbę niewodomy moze "zobaczyć " dzięki audiodeskrypcji. TUTAJ O TYM SZERZEJ.

Link Cytuj

0

A spotkaliście się moze z wystawami takich dzieł? Ciekawy jestem czy są takie wystawy, podejrzewam ze wstęp mają wszyscy. Chętnie wybrałbym się na coś takiego i doświadczył czegoś nowego.

Link Cytuj

0
PW_Markoz

Istnieje wystawa z 'obrazami do dotykania' dla niewidomych -

http://cjg.gazeta.pl/CJG_Katowice/1,104386,8521212,Niezwykla_wystawa_w_Muzeum_Slaskim__Obrazy_do_dotykania.html

Link Cytuj

0
ak_acja

rzeczywiście bardzo ciekawa inicjatywa. Nawet nie spodziewałam się, że coś takiego może być zorganizowane. Ciekawe, czy wystawa z katowic będzie pokazwana równiez w innych miastach.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

i chyba też nie wszystkie obrazy się nadaja do takiej przeróbki - bo np abstrakcję to chyba ciężko tak przedstawić. Albo obrazy, które same w sobie (tzn w oryginale) są fakturowane

Link Cytuj

0
PW_Markoz

Nadanie faktury to nie jest problem - właściwie wszystkie obrazy są fakturowane, mniej lub bardziej. A co się nadaje do takiej przeróbki? To już zależy tylko od audiodeskrypcji... to jej treść narzuca co będzie przekazane na obrazie a, które szczegóły znikną.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

mogę spytać co znaczy audiodeskrypcja?

Link Cytuj

0
PW_Markoz

W ogromnym uproszczeniu, jest to coś w rodzaju audio-booka, dla niewidomego. Osoby niewidome inaczej postrzegają świat, kierunki (góra, dół) dlatego opis przygotowywany dla nich też musi być szczególny.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Kilka dni temu w telewizji pokazywane były fargmenty z takiej wystawy i z jej przygotowywania. Liczba niewidomych osób która przyszła była ogromna, podobno nawet sami organizatorzy nie spodziewali się, że tak duże jest zapotrzebowanie na takie wystawy. fajnie, jaby z tego powodu takich wystaw powstawało więcej i nie tylko w dużych miastach.

Link Cytuj

0
yazeer

widzialem, nie pamietam gdzie to bylo, ale zdaje mi sie ze w Poznaniu otworzyli wlasnie takie muzeum o ktorym mowisz. super sprawa!

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Kultura, Sztuka
  • Film i Kino - Grupa ludzi lubiących świat dużego ekranu.
  • Religia, wiara - Miejsce na wymianę światopogladów w oparciu o swoją wiarę (lub jej brak), co nam daje, gdzie nas prowadzi, po co wierzyć? Pytania egzystencjalne.
  • Wszystko o Fotografii - Dla każdego coś dobrego: newsy, porady, sprzęt, obróbka, ciekawe zdjęcia, plotki i ciekawostki. Dla fotoamatorów i profesjonalistów ;) Zaprasza…...
  • Teatr - Niektórzy mówią "tu dzieje się żywa sztuka". Wszystko co o teatrze chcemy powiedzieć i się dowiedzieć.
  • Fotografia cyfrowa - Fotografia - pasja, hobby, praca, utrwalanie cennych chwil... każdy ma swój własny romans z fotografią. Od zdjęć wykonywanych na szybko małym a…...
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Kultura, Sztuka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Kultura, Sztuka