• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

sprzedaż obnośna obrazów

(obserwuj)
rubia15
Ostatnio na moim osiedlu pojawił się sprzedawca mający dość duży wybór obrazów, ponoć prace studentów ASP. Kilka nawet mi się podobało, ale nie wiem czy warto jest kupować od takiego gościa- nie wiem czy są to prace oryginalne i ceny czy nie są wydumane "za obraz olejny bez ram kt mi się podobał chciał 700 PLN"- co o tym sądzicie?

Link Cytuj

0
Jak się człoweik nie zna na malarstwie, to sie łatwo naciac. Może pogadaj o tych obrazach z kimś kto maluje, chociaż hobbystycznie i się nieco zna?

Link Cytuj

0
U mnie na ulicy co najmniej 2 razy w roku chodzą od drzwi do drzwi z takimi obrazami i starają się naciągać ludzi "faktyczne podobne obrazy można kupić w kiosku po 10zł:"". Wydaje mi się, że z dobrymi obrazami nikt nie chodzi po domach, ale oczywiście mogę się mylić...

Link Cytuj

0
AnkaK_84
też bym uważała z zakupem takiego obrazu. Inwestycja to na pewno nie będzie, chociaż jak coś się komuś bardzo podoba, to czemu nie. sztuka w sumie jest bardzo subiektywna...

Link Cytuj

0
Czasem ASP robi sprzedaż dzieł studentów. Warto sie na coś takiego wybrać...

Link Cytuj

0
m-art-anka

luźne ceratki grubo pokryte farbą "niby obrazy studentów z całej polski" to olejodruki jest to farba drukarska i co najwyżej naniesione 3 kreski przez jakiegoś studenta który zarobił sobie 10gr za obraz:) pełno teraz tego jest zarówno za granicą jak i w Polsce na jarmarkach aukcjach a nawet w "galeriach" . Wiem co mówie na codzień oprawiam obrazy i niektóre wzory oprawiałam już pare razy identyczne i żeby było śmieszniej są podpisywane różnymi nazwiskami (to ta ręczna praca studentów). Więc naprawde trzeba uwarzać czy coś jest ręcznie malowane zarówno jak ci ktoś puka do drzwi i jak jesteś na wycieczce w Monako...

Ja rozpoznaje to już na odległość ale dla nie świadomych zdradze pare szczegółów o typowych olejodrukach:

- śmierdzą farbą drukarską

- najczęściej są grubo paciane

- często sprzedawane na kupach np jarmark św Dominika w Gdańsku porażka leży sterta cerat ludzie w nich grzebią jak w używanej odzieży a sprzedawca się zarzeka że to ręcznie malowane przez studentów i co najgorsze kupują za grube pieniądze od 200zł malutkie do 2tys większe (to boli mnie jako artyste studentke która tak nisko ceni swoje wypociny;)

- na lużnym płutnie, przypominającym cerate, nie naciągniętym na bleitram (to już takie 100% olejodruki)

- są oferowane jako obrazy olejne, sygnowane (czyli ten mały krzywy podpis w prawym rogu), czasem już naciągnięte na bleitram to najczęściej na aukcjach na allegro

Są też bardziej orginalne to już czasem sama się zastanawiam czy ktoś to malował czy drukował.

Przerażjąca jest ilość tego rodzaju "sztuki" drukarskiej" czasem nawet artyści nie zdają sobie z tego sprawy ile więcej od nich miesięcznie zarabia drukarka;)

Pozdrawiam i służę pomocą

Link Cytuj

0
turskigp

Zapraszam na stronke mojej firmy http://www.gkt-zakopane.pl, znajdziecie tam galerie prac m.in. mojej malzonki. Obrazki mozna kupic juz stworzone lub zamowic cos do namalowania. Jesli bedziecie miec jakies pytania dotyczace malarstwa, obrazow, technik, napewno tez pomoze :) Ja niestety nie jestem w tym az tak dobry :)

Link Cytuj

0
MAJA_WOLF_ART

Znam takich obnosnych handlarzy  " marszandów sztuki" z własnego doswiadczenia ;) Sama tak zaczynałam sprzedawać swoje obrazy :)

Najczęsciej kupują oni obrazy od malarzy za pare groszy, dodają swoje 700% narzutu i sprzedają dalej razem z kilometrową historią o artyście i obrazie (najczęsciej zmysloną). W wiekszości obrazy takie są malowane po kilka na szybko, na czas i często wg. wzoru. Ja dla Pana handlarza akurat malowałam kopie dawnych mistrzów na zamówienie- bardzo dokładne i wierne.Po 3 miesiącach poznając sposoby jego pracy, postanowiłam nie nabijać mu kieszeni ;) Myślę ,że wszędzie  można znaleźć obrazy wartościowe, również na ulicy i w handlu obnośnym, tak samo jak wielu sławnych muzyków grało na deptaku czy po knajpach...a pewnie wielu wcale nie odkryto :) Życze optymizmu i uśmiechu...równiez dla takich sprzedawców...wszak to ciężka praca takie krążenie po domach ;)

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Kultura, Sztuka
  • Film i Kino - Grupa ludzi lubiących świat dużego ekranu.
  • Religia, wiara - Miejsce na wymianę światopogladów w oparciu o swoją wiarę (lub jej brak), co nam daje, gdzie nas prowadzi, po co wierzyć? Pytania egzystencjalne.
  • Wszystko o Fotografii - Dla każdego coś dobrego: newsy, porady, sprzęt, obróbka, ciekawe zdjęcia, plotki i ciekawostki. Dla fotoamatorów i profesjonalistów ;) Zaprasza…...
  • Teatr - Niektórzy mówią "tu dzieje się żywa sztuka". Wszystko co o teatrze chcemy powiedzieć i się dowiedzieć.
  • Fotografia cyfrowa - Fotografia - pasja, hobby, praca, utrwalanie cennych chwil... każdy ma swój własny romans z fotografią. Od zdjęć wykonywanych na szybko małym a…...
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Kultura, Sztuka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Kultura, Sztuka