• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Analog czy cyfrówka?

(obserwuj)
SrokaCala

Analog czy cyfrówka? Odwieczny spór!

Ja skłaniam się bardziej ku fotografii analogowej - przyjemność fotografowania tkwi w całej prcedurze wybierania odpowiedniej ekspozycji, dobierania przysłony do natężenia światła, ustawiania czasu otwarcia migawki do sytuacji. Tu nie ma miejsca na pomyłkę, bo każda klatka filmu jest na wagę złota. Nie można jej po prostu wykasować jak jakiegoś nieudanego jpg-a.

Duch czasów jednak zmusza mnie do używania cyfrówek...

Fotografowanie analogami jest jak strzelanie ze snajperki - jeśli raz siępomylisz, to nie naprawisz już tego błędu. Fotografowanie cyfrówką jest jak seria z kałasznikowa - strzelasz serią, i jakiś pocisk w końcu kogoś trafi (pstrykasz i pstrykasz, i w końcu jakieś zdjęcie okaże się udane)...

Link Cytuj

0
matys-studio

Na chwilę obecną marzą mi się czasy fotografii tzw. analogowej, ponieważ ten rodzaj fotografowania zarezerwowany był dla wybranych i fotografowanie zlecało się tym, którzy się przede wszystkim na tym znają. Trzeba było posiadać wiedzę, potrzebną do wykonania bardzo dobrych zdjęć zarówno w studiu, w plenerze, jak i we wnętrzu. W dobie cyfrówek namnożyło się pseudofotografów, którzy zepsuli rynek cenami i marnymi usługami. Nie jest im potrzebna "tajemna" wiedza, bo wszystko widzą od razu i ew. mogą to skorygować nie patrząc na koszty. Aparaty są coraz tańsze, a bycie fotografem jest cool :) więc czemu nie zacząć fotografować. Z drugiej zaś strony lubię cyfrówkę, ze względu na lepszą integrację z komputerem, większe możliwości edycji zdjęć i szybszy czas pracy. Gdybym teraz miał skanować 300 zdjęć z sesji... brrr... nie chcę o tym myśleć ;) Robiąc cyfrówką, też myślę i świadomie wybieram parametry oraz nadal posługuję się światłomierzem. Reasumując: analog ze względu na kasę, cyfrówka ze względu na komfort pracy :)

Link Cytuj

0
vaas_kr

Cyfrówka FF (pełna klatka)! Oczywiście tylko NIKON lub CANON. ... a za rok sie zobaczy ;)

Link Cytuj

0
tomasz-lacki

Ja na zlecenia oczywiście zabieram zawsze  d3 i d700 ale i od czasu do czasu i analogowy F6 powalczy ździebko - bardziej na życzenie klientów, którzy o dziwo sami podpytują o taki rodzaj dostarczonych zdjęć.

Efekty - jest róznica przy sporych - naprawdę sporych powiększeniach aha no i fajniej "klika" aparat analogowy - TO ŻYJE! :]

tomasz-lacki wyedytował tego posta w dniu 2010-06-02 10:42:04

Link Cytuj

0

Witam ślicznie wszystkich na początku.

Co do analogu uff temat rzeka. Jednak jak ktoś trzaska na slajdach to wie że nie ma leprzego materiału światłoczułego. Na orzeźwienie, jeden strzał kosztuje złotówke. Błony odwracalne jeszcze drożej bo za tomkiem lackim to żyje ale pod warunkiem że spod powiękrzalnika i na papierze (nie na plastikach) wtedy jakieś 1,5 zł. No ale dobrze wypłukany papier daje gwaracje że fote zobaczą nasze prawnuki.

Cyfra się rozwija i wiadomo że są badziewiarske matryce za które płaci się mało i jest ta z Leici m9 ;). To nie jest tak że jak się nastawi złą ekspozycję to któreś zdjecie wyjdzie dobrze. Poprostu cały ten strumień obrazopodobny nadaje się do kosza:). Też nie ma sensu do prezentacji na monitorze trzaskać analogiem bo skan zniszczy cały misterny plan i jakość daleko odstaje od shotów z dobrej matrycy.

Myślę że na papier jak najbardziej warto namawiać ludzi na analog ale do reklamy czy szybkich publikacji nie ma szans przy cyfraku

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Kultura, Sztuka
  • Film i Kino - Grupa ludzi lubiących świat dużego ekranu.
  • Religia, wiara - Miejsce na wymianę światopogladów w oparciu o swoją wiarę (lub jej brak), co nam daje, gdzie nas prowadzi, po co wierzyć? Pytania egzystencjalne.
  • Obrazy i nie tylko - ...coś dla miłośników sztuki....
  • Wszystko o Fotografii - Dla każdego coś dobrego: newsy, porady, sprzęt, obróbka, ciekawe zdjęcia, plotki i ciekawostki. Dla fotoamatorów i profesjonalistów ;) Zaprasza…...
  • Teatr - Niektórzy mówią "tu dzieje się żywa sztuka". Wszystko co o teatrze chcemy powiedzieć i się dowiedzieć.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Kultura, Sztuka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Kultura, Sztuka