|
|
|
Witam wszystkich, Chciałbym poruszyć wg mnie bardzo ważny temat. A mianowicie, czy nie denerwuje Was, doświadczonych freelancerów fakt, że podczas ogłaszania się jako chętny do wykonania zlecenia, podajemy naszą cenę? Chodzi mi o to, że wielokrotnie, ktoś wystawia aukcje z ofertą np. strony internetowej. Wiadomo, że jeżeli chcemy to zrobić dobrze, trzeba opłacić grafika, kogoś od "frontu" do pocięcia i zakodowania i oczywiście trzeba stronę postawić na jakimś cmsie - swoim lub ogólnodostępnym. Wszystko to jak wiemy kosztuje - przecież każda z tych osób musi jakoś żyć i zarobić na siebie. Stwierdzamy wtedy, że sprawiedliwą ceną, za dobrze zrobioną stronę jest np minimalne 800zł. Wystawiamy więc taką ofertę - która wg nas jest i tak bardzo okazyjna, a tu chwilę później ktoś inny wystawia swoją ofertę wykonania zlecenia za 750zł, a jeszcze później ktoś przebija wszytkich wpisując cenę 399zł za stronę. Za te 399zł oferuje, całkowite badziewie, albo gotowy szablon, jednak wystawiający ofertę, interesuje się nim bardziej, "no bo przecież cena jest o połowe niższa". Niejednokrotnie później się rozczarowuje, bo zapłącił za takie "badziewie", jednak osoba (ta co robi za 399) dalej jakoś funkcjonuje i nic sobie z tego nie robi. Wg mnie dobrym rozwiązaniem byłoby przede wszytkim zlikwidowanie cen za jakie wykonawcy mogą zrobić dany projekt. Każdy cenił by się indywidualnie - nie byłoby pewnego rodzaju wyścigu szczurów, gdzie każdy robili za minimalne pieniądze ( na granicy opłacalności ), a korzystali na tym jedynie partacze. W ten sposób my freelancerzy, sami sobie "strzelamy samobója", ponieważ ludzie przyzwyczają się, że nasza ciężka praca jest niewiele warta (np skomplikowany serwis za 1200zł :) ). Zleceniodawca w takim wypadku w mniejszym stopniu kierowałby się ceną. Podobnie jak napisałem o ile się nie myle jest na guru.com i funkconuje to bardzo dobrze na skalę międzynarodową. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
PREMIUM
|
Wezcie sie za robotę a nie marudzicie ;) jedni potrzebują stronki za 100zł inni za 10 000 zł jeden bedzie zadowolny z joomli na templacie sciagnietym z neta zaplaci 100 i wazne ze jest w necie. A co do mercedesa za 100 ;p niektorzy jezdza tico i tez sa zadowoleni ;d
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
kroooolik zgadzam się z Tobą w zupełności.
Dzisiaj sobie siedzę, nie mam pracy od jakiegoś czasu, ale za darmo też nie cchę robić. Taki serwis jak oferia psuje niesamowicie rynek ponieważ są tu wystawiane oferty przez ludzi którdzy nie mają zielonego pojęcia ile czasu potrzeba aby dla przykładu taka strona powstała. Fakt nastała jakaś recesja na rynku pracy, wiem bo sam szukam zajęcia za godne pieniądze ale to co się dzieje w tym serwisie przechodzi ludzkie pojęcie. Jeśli studenciki robią coś za 1/5 ceny to nie myslą że jak popsują rynek to w przyszłości sami nie będą mieli pracy bo w tym zawodzie się mało zarobi. Masz rację, ja za stronę na Wordpresie biorę 700 zł pod warunkiem że klient dostarczy mi zdjęcia i tekst w formie eletronicznej. W przecienym przypadku stronka kosztuje 1200 bo grafika jest czasochłonna. Są też strony za które biorę od 3 do 7 tys. ale to inna bajka. Dziś z braku zajęcia postanowiłem wziąśc udział w zleceniu: Chodziło o wklepywanie danych do sklepu internetowego a bardziej dokładnie do pliku CSV. Zanim złożyłem ofertę 2zł za rekord, czas do 2 dni pomyślałem ze 100 dniówki będzie od biedy. Wcześniej dawli od 40 groszydo 1 zł. Ale kilka godzin później za 100 wklepanych rekordów oferują 80 zł !!! Aż boje się zerknąć nazajutrz. Link do zlecenia: http://oferia.pl/zlecenie/item262575-zlece-dodawanie-produktow-do-sklepu-internetowego?utm_source=powiad&utm_medium=email&utm_campaign=85
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Witam Fajnie że ktoś rzucił taką sugestię co do sprawy tanich projektów. Wiem że są osoby które rzeczywiście potrzebują prostych stron internetowych opartych na gotowych rozwiązaniach w Internecie (jak wspomniał „omnia-it”), jednak takie osoby dają wtedy do zrozumienia że mają niski budżet do realizacji takiego projektu. Inaczej wygląda sprawa w skomplikowanych projektach; jeżeli jeden z zleceniodawców zażyczy sobie portal społecznościowy o wybranych funkcjach (odmiennych od facebook.pl czy nk.pl), to nie postawimy takiego systemu na gotowym CMS-e, ponieważ portal taki z góry jest skazany na porażkę (co będzie jeżeli system się posypie, albo baza danych się wykrzyczy, tylko niewielki procent specjalistów potrafi naprawić taki problem na cudzym CMS-e) i właśnie takie osoby chcące mieć porządny projekt (system bazodanowy, portal społeczności owy) posiadają wysoki budżet (8000-20000zł), wszytko było by super gdyby osoby nie mające doświadczenia w realizacji takich projektów nie zbijały ceny do 3000 czy 1200zł bo jest to śmieszne, ponieważ w połowie pracy osoby takie wycofują się z realizacji takiego przedsięwzięcia, a klient jest pozostawiony samemu sobie. W przypadku gdy ktoś pisze: „Projektujemy strony internetowe oraz sklepy online zgodnie z najnowszymi standardami bezpieczeństwa z wykorzystaniem nowoczesnych technologii”, przestaje mieć to znaczenie ponieważ zleceniodawca zaczyna patrzeć na kwotę proponowaną przez zleceniobiorcę. I właśnie tutaj jest potrzebny pomysł by dać do zrozumienia ludziom że jak zlecają poważny projekt komuś kto się na tym nie zna to tylko straci czas i pieniądze. Ważne ! ! ! A co byście powiedzieli by stworzyć wspólnie (mówię o osobach które popierają ten temat), by stworzyć oddzielny portal poświęcony zleceniom wyłącznie przez Internet , postawiony portal różniłby się od oferia.pl tym by wykluczyć projektantów czy reklamodawców którzy zaniżają ceny (chodzi o to aby wyrobić markę portalu w taki sposób by zleceniodawcy mieli pewność że w serwisie znajdują się tylko specjaliści w danej dziedzinie a nie studenci czy dzieci chcące zarobić marne pieniądze). Nasza firma może przygotować Dedykowany system dla danego serwisu (jednak pod warunkiem że znajdą się osoby które nawiążą współpracę – ktoś od pozycjonowania, administracji, dobrych pomysłów itp, a przy okazji osoby takie zarobią pieniądze z samego serwisu). Pozdrawia zepół Art-evolution.pl
art-evolution wyedytował tego posta w dniu 2012-01-07 11:28:53
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Moim zdaniem nie ważne co oferuje rynek, wybierze i tak Klient, a docelowy target dla pomysłu, o którym piszesz jest sprecyzowany i zna swoje potrzeby - stąd oni sami zweryfikują ofertodawcę i wyłuskają sobie odpowiedniego.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To wam powiem jedynie tyle, że wyceniałem już parę serwisów czy to przez oferię, zlecenia net czy bezpośrednie zapytania i często spotykałem się z wycenami z kosmosu. Może chrzanić o doświadczeniu itd itp ale wielu z was nie potrafi zachować zdrowego rozsądku w wycenach. Czasy wykonania też są bardzo ciekawe. Może bym to wszystko zrozumiał gdyby nie to, że sam się tym zajmuję hobbystycznie i nasuwa mi się jeden wniosek - brakuje realnych wycen, większość to próba skrojenia delikwenta na ile się tylko da, zasłaniając się różną terminologią fachową.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Witam, Przeglądałam tematy dyskusji i przypadkowo zawędrowałam tutaj. Może tak trochę dla rozluźnienia napięcia polecam Wam film "Sztuczna Rumuńska Pyta" http://pyta.pl/?p=416 ma fajną puentę na temat stawki za godzinę pracy. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
samon-s1:Witam, Przeglądałam tematy dyskusji i przypadkowo zawędrowałam tutaj. Może tak trochę dla rozluźnienia napięcia polecam Wam film "Sztuczna Rumuńska Pyta" http://pyta.pl/?p=416 ma fajną puentę na temat stawki za godzinę pracy. Pozdrawiam Dobre, daje do myślenia i nad własną stawką i nad dawaniem w ogóle dla takich osób...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|