|
|
|
Ludzie litości! Jak patrzę na oferty niektórych "firm", czy innych "profesjonalistów" co wykonają layout + cięcie + kodowanie + dedykowany CMS + "profesjonalne" pozycjonowanie za 249 PLN w jeden dzień to zaczynam żałować, że w ogóle mam coś wspólnego z tą profesją. Tacy jak wy tylko szargają dobre imię web developera / programisty / pozycjonera w tym kraju! Z jednej strony śmiać mi się z was chce, z drugiej - jesteście po prostu żałośni. No bo czy nie śmiesznie to wygląda, jak zlecenie polega na wykonaniu grafiki, pocięciu i do tego jeszcze napisaniu dedykowanego CMS-a, a koleś pisze, że zrobi to za 249 PLN w jeden dzień? :-) Jakiś ponury żart... Cieszy mnie to, że przynajmniej przybywa tych "kumatych", którzy wiedzą, że trzeba się cenić i podają normalne ceny (nie chodzi mi tu też o ceny z kosmosu typu 3000 PLN za stronę wizytówkę - normalne, czyli na pewno nie trzycyfrowe za wykonanie wyżej wspomnianego zlecenia). Ale co z tego skoro zawsze przyjdzie jeden czy dwóch takich, co zrobią 20 razy taniej, a niestety zleceniodawcy dają się nabrać na te ich "profesjonalne i kompleksowe usługi" i biorą tańszych. Przez takie podejście rynek freelancerów w Polsce jeszcze długo nie będzie nawet do pięt dorastał zagranicznym. Przestańcie uprawiać tę internetową prostytucję! --wymoderowano-- tak naprawdę to nie wiem do czego mam porówać to, co robicie. Pozdrawiam ludzi, którzy wiedzą o co chodzi. Tomek
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Popieram.
Niestety - tego się nigdy nie da uniknąć. Zawsze będą gimnazjaliści i licealiści, którzy nauczyli się troche HTML (może nawet potrafią napisać / wkleić skrypt w PHP) i zrobią cokolwiek za każde pieniądze, żeby tylko nazbierać na wakacje / nową grę / czy inny potrzeby. Oni zawsze będą niszczyć rynek, bo im wszystko jedno, że będą pracować nad czymś tydzień po kilka godzin dziennie, ostatecznie stworzą bubel. Nie mają poczucia odpowiedzialności za to co robią, liczy się tylko to, że można zarobić. I pochwalić się przed kolegami, którzy roznoszą ulotki.
Oczywiście jest to złe, zwłaszcza przy pracy zdalnej, kiedy klient nie widzi, że faktycznie współpracuje z dzieckiem. Bo nie wierzę, że ktoś dorosły by się pokusił na coś takiego, ktoś kto musi np. utrzymać rodzinę albo wie ile jest warta praca w innych branżach. Takie dziecko potem zszarga opinię i klient wróci, ale do agencji - nie do freelancera.
Sam też taki kiedyś byłem (choć może nie w takim stopniu, bo ceniłem się zawsze), ale miałem szczęście dostać się pod dobre skrzydła.
Skoro tego dziecięcego elementu nie da się wykluczyć to trzeba po 1. edukować potencjalnych klientów a po 2. oferować fachowe usługi. Tylko tyle możemy zrobić.
Hax1 wyedytował tego posta w dniu 2010-07-26 10:35:32
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Niestety bolą pod profesjonalnymi zleceniami oferty za 50zł. Jednak obecny rynek Klientów moim zdaniem coraz bardziej zwraca uwagę na Jakość, a nie na Cenę. Przede wszystkim dobre portfolio to podstawa, przy której Klient wybiera Wykonawcę, także szybko się to usystematyzuje.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To wszystko prawda i mnie, aż coś bierze jak słysze, że znajomy może zrobić mi taką samą stronke za 3 stówki...
Konkurencja konkurencją, ale na dobre i tak to nie wychodzi. I tak obecnie pojawia się tendencja do niepoważnego traktowania takich osób/ofert, więć bedzie lepiej 
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ogólnie zgadzam się z przedmówcami, boli widok oferty wykonania sklepu internetowego za 200 - 300 pln.
Ale... Mamy wolny rynek. Wykonawca jeśli chce, może robić nawet za darmo, jego wybor. Zleceniodawca ma prawo decydować kogo wybrać. Jeśli po zweryfikowaniu wykonawcy (portfolio, referencje itp) jakośc oferowanych przez niego usług mu odpowiada, może sobie zamówić u niego stronkę i już. Tak działa wolny rynek czy nam się to podoba, czy nie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Wszystko wydaje się w porządku jeśli zlecenie zostało wykonane, a klient jest zadowolony. Wolny rynek - wylne ceny. Taki mały apel: nie chodzi o to kto najtaniej, a o to, żeby "wilk był syty i owca cała". Klient, który raz zrazi się do usług ogerowanych w Internecie przez wspomniane "pseudo-firmy z kosmosu" już więcej nic tu nie zleci/kupi, lub będzie bardzo ciężko go do tego przekonać. Wysoki poziom = dobra cena. Sami wolimy mieć 30stałych klientów niż klienta marudnego, który dzwoni o 4 w nocy "bo właśnie bawię się w CMSie i mi coś nie działa..."
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|