• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

CMS: open source czy płatny?

(obserwuj)
michal_tbgg

Pytanie jak w temacie. Jak uważacie ? Warto wydawać pieniądze na płatne cms-y?

Link Cytuj

0

Moim zdaniem zależnie od potrzeb.

Osoby prywatne i małe firmy - open source

Średnie firmy - komercyjny CMS ze względu na wsparcie techniczne i indywidualne potrzeby

Duże firmy - własny CMS stworzony przez wewnętrzny zespół IT 

Link Cytuj

0
malkowitch

Open Source nie znaczy gorsze. Tutaj nie da się podzielić co gdzie bo to już zależy od tego do czego miał by być stosowany.

Płacić za coś co ma otwarty i darmowy odpowiednik nie jest najlepszym pomysłem, ale to już zależy od konkretnego zastosowania.

Pozat ym często oprogramowanie Open Source posiada więcej dodatków a więc i większe możliwości.

Link Cytuj

0
dj_leon

Ja osobiście polecam autorskie systemy CMS. Darmowy nie znaczy tańszy !! Często za sklep oparty o darmowe skrypty płaci się 1500 zł, natomiast za oprogramowanie idealnie dopasowane do potrzeb - mniej ! Jednak zawsze wybór należy do klienta :-)

Link Cytuj

0
zby1

Ja od siebie mogę dodać, że bardzo dobrym wyjście jest używanie gotowych CMSów i po prostu dopisywanie do nich własnych modułów. Dzięki temu, że mamy dodatkową funkcjonalność dla siebie to jeszcze możemy ją sprzedac innym użytkownikom danego systemu.

Link Cytuj

0
milinet2011

Dla blogów i stron większych firm: Wordpress

Dla sklepów internetowych: Opencart, Prestashop

Dla małych firm, wizytówek, autorski CMS

www.milinet.pl

Link Cytuj

0
natalya-18

Jak mówi stare dobre przysłowie zwolenników open source "po co pisać, coś co już ktos napisał" :) 

A tak poważnie wszystko zależy od wymagań klienta. Nie ma sensu się upierać przy gotowcu jeśli zlecenie jest złożone, ale jesli mówimy o prostej stronie, dostępne w sieci rozwiązania znacznie ułatwiają pracę.

Link Cytuj

0
gnom8886

Nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, że duże firmy potrzebuję autorskiego systemu CMS. Rozwiązania open source są praktycznie co raz lepsze (chociażby wordpress). Autorskie aplikacje są potrzebne tylko dla firm, które mają bardzo indywidualne potrzeby (branże specjalistyczne). Rozwiązania darmowe mogą w znacznym stopniu obniżyć koszty stworzenia strony internetowej.  Jednak aby koszty były niższe z wykorzystaniem darmowego rozwiązania - dany programista musi znać ten konkretny system i to też wcale nie oznacza, że nie musi się sporo przy tym napracować. Darmowy system według mnie może znacznie ograniczyć czas pracy, ale na pewno nie da się postawić na nim gotowej strony. Należy również pamiętać, że projekty open source nie są doskonałe i bardzo często potrzebują własnych modyfikacji (zabezpieczeń).

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne