• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

sim lock w modemach mobilnego internetu?

(obserwuj)
_kasiuuula_

Mój brat ma modem z ery, bo kiedys miał blueconnecta. Jakbysmy teraz wzięli internet na kartę z innej sieci, to czy ten modem bedzie działał?

I drugie pytanie mam, ale nie wiem, czy ono nadaje się na to forum, czy bardziej na komputerowe: ten nasz modem jest na wejście Pcim albo pcimcia - bo nie bardzo wiem, jak to się nazywa). Brat planuje kupić nowego laptopa, a podobno teraz są już wejścia pcim2 (takie zwężane) i tych na pcim takie szerokie już właściwie nie ma - czy są jakieś przejściówki z pcim1 do pcim 2, czy w ogóle musimy kupić nowy modem?

Link Cytuj

0

Pytania jak najbardziej w temacie 

Simlock z tego co mi wiadomo jest we wszystkich modemach dystrybuowanych przez polskich operatorów, stąd na modemie z Ery będą działały tylko karty Ery (Blueconnect). Oczywiście simlock'a można ściągnąć, wystarczy udać się do dowolnego serwisu GSM i powinni udzielić więcej informacji na ten temat. 

Druga sprawa - złącze, zgadza się, obecnie nie ma już PCMCIA, zastąpiły je złącza Express Card, które też są już rzadko widywane, stąd jedynym rozwiązaniem będzie zakup nowego modemu. Jest to uzasadnione tym, że nowe modemy obsługują szybsze prędkości, które są już dostępne w naszym kraju. 

Zapraszam do zapoznania się z ofertą na Allegro:

http://www.allegro.pl/77798_us b.html?change_view=1

Link Cytuj

0
yazeer
_kasiuuula_:

Mój brat ma modem z ery, bo kiedys miał blueconnecta. Jakbysmy teraz wzięli internet na kartę z innej sieci, to czy ten modem bedzie działał?

I drugie pytanie mam, ale nie wiem, czy ono nadaje się na to forum, czy bardziej na komputerowe: ten nasz modem jest na wejście Pcim albo pcimcia - bo nie bardzo wiem, jak to się nazywa). Brat planuje kupić nowego laptopa, a podobno teraz są już wejścia pcim2 (takie zwężane) i tych na pcim takie szerokie już właściwie nie ma - czy są jakieś przejściówki z pcim1 do pcim 2, czy w ogóle musimy kupić nowy modem?

Czy przypadkiem nie jest tak, ze modem jest wlasnoscia operatora, sprawdz na umowie wczesniej?

Link Cytuj

0

Obecnie (i z tego co ja kojarzę to od zawsze tak było) w przypadku np. iPlusa i Blueconnect'a od Ery modem jest własnością klienta tak samo jak telefon przy abonamencie. To, że kupujesz go w promocji od 1zł. nie ma znaczenia. Jest on własnością klienta. Inaczej sprawa wygląda, jeśli dany produkt nie jest wymagany do prawidłowego działania usługi, jak np. Livebox od TP do Neostrady. Te małe standardowe modemy najczęściej Sagem'a lub Thomson'a były własnością klienta, a Livebox już nie. Było to jednak zaznaczone wyraźnie w umowie i miesięczna opłata za dzierżawę wynosiła 10zł. Po zakończeniu umowy Livebox'a należało zwrócić. 

Wracając do modemów do mobilnego internetu to jeśli na paragonie / fakturze masz wpis z modemem (niezależnie czy za 1zł. czy za 399zł.) to jest to Twoja własność.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne