• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

GPS w komórce

(obserwuj)
_kasiuuula_

Proszę, niech mnie raz w końcu ktoś oświeci - jak chcę skorzystać z GPSu w komórce to płacę jak za połączenie z netem, czy nie? I jak tak, to jak np mam jechać 2 godziny, to płacę przez całe 2 godziny jak on pobiera dane, czy nie?

Link Cytuj

0

Wszystko zależy od tego jaki telefon mamy. GPS w telefonie jest darmowy, gdyż jest to osobne urządzenie, jednak jego funkcją jest jedynie wskazywanie aktualnej pozycji w postaci szerokości i wysokości geograficznej. Jeśli chcemy aby dodatkowo naszą pozycję przekładał na mapę to należy zaopatrzyć się w aplikację, która posiada taką funkcję. Jeśli w tej aplikacji mapa pobierana jest z internetu to wówczas płacimy za pobrane dane. Jeśli chcemy aby dodatkowo nasz GPS nas nawigował - czyli mówił po ustawieniu miejsca docelowego jak tam się dostać - to musimy posiadać aplikację, która oferuje taką funkcję, niektóre osoby błędnie myślą, że GPS to nawigacja. Funkcja nawigacji może dodatkowo kosztować. I tak to wszystko wygląda. Nie wiem jak ma to miejsce w przypadku innych producentów, ale przedstawię szczegóły na przykładzie mojej Nokii E52:

GPS - tak jak pisałem - darmowy.

Program Google Maps - Pokazuje moją pozycję na mapie - pobiera mapy na bieżąco z internetu (opłata) - nie nawiguje

Program Nokia Ovi Maps - Pokazuje moją pozycję jedynie kiedy jesteśmy na ulicy - mapę można pobrać na komputerze stacjonarnym i wgrać przez kabel do telefonu - nawiguje - od niedawna funkcja nawigacji również jest darmowa - podsumowując w Nokia Ovi Maps nie płacimy za nic. 

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

jeszcze jest to dla mnie dośc skomplikowane, ale przynajmniej już wiem, że to zalezy od telefonu. Mam LG shine (telefon na abonanemt w erze). nie orientuje się Pan jak to u mnie wygląda? czy w tym telefonie płacę za nawigowanie, czy nie?

Link Cytuj

0

Obecnie Nokia jest jedynym producentem udostępniającym darmowe oprogramowanie (Ovi Maps) do nawigacji.

Myślę, że wkrótce zacznie to się zmieniać.

Link Cytuj

0
yazeer
_kasiuuula_:

jeszcze jest to dla mnie dośc skomplikowane, ale przynajmniej już wiem, że to zalezy od telefonu. Mam LG shine (telefon na abonanemt w erze). nie orientuje się Pan jak to u mnie wygląda? czy w tym telefonie płacę za nawigowanie, czy nie?

jezeli korzystasz z Google Maps to po pierwswe polaczenie trwa ok. 5 sekund oplata groszowa, poza tym jezeli telefon raz sciagnie mape to po chwili sie rozlacza. Chodzi tylko o sciqgniecie mapy potem odbiornik GPS Cie prowadzi po niej

Link Cytuj

0
yazeer:

jezeli korzystasz z Google Maps to po pierwswe polaczenie trwa ok. 5 sekund oplata groszowa, poza tym jezeli telefon raz sciagnie mape to po chwili sie rozlacza. Chodzi tylko o sciqgniecie mapy potem odbiornik GPS Cie prowadzi po niej

W przypadku nie poruszania się to tak. Jeśli się jednak poruszamy, to Google Maps pobiera tylko aktualny widok na ekranie i jeśli wyjdziemy poza jego obszar to program pobierze nową paczkę danych. Tak samo jeśli przybliżamy lub oddalamy mapę to są to za każdym razem nowe dane do pobrania. Całe szczęście, że mamy do wyboru widok jako mapa i zdjęcia z satelity. Zdjęcia mają dużo większy rozmiar i przez to wolniej się ładują oraz pobierają więcej danych.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne