|
|
|
chciałbym zamontować pojemniejszy dysk w swoim komputerze. Nie chciałbym natomiast instalować wszystkiego od początku
w związku z tym czy i jak mozna przenieść zawartość bieżącego dysku na nowy? Istniejej jakiś program do migracji?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A jakiego typu będzie to migracja, wyjmujesz stary dysk, wkładasz nowy i instalujesz taki sam system operacyjny?
Czy może również przesiadka na nowszy system, albo jeszcze inaczej? Ostatnio do pewnego komputera dokładałem dysk 1TB jako jedna partycja dodatkowa na dane, w takim przypadku tylko wystarczy podłączyć, jest to najwygodniejsze... Jednak jeśli na nowym dysku chcesz mieć system, to najlepiej po jego zainstalowaniu podłącz stary dysk, ale ustaw tak, żeby system wczytał się już z nowego i wtedy pokopiuj wszystkie dane tam gdzie chcesz... Ja tak robię z pocztą (Thunderbird) oraz innymi danymi. Oczywiście istnieją narzędzia do automatycznego robienia tego, jednak najczęściej coś i tak będzie trzeba dodać ręcznie, a jeśli będą one w dodatku wykorzystywały jakiś serwer do przechowania plików, to na prawdę musi ich być mała ilość, żeby wszystko odbyło się szybko i wydajnie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jest kilka przydatnych programów do klonowania systemu z dysku na dysk. Jeśli XP, nie ma większych problemów, Vista i 7 zawsze mają jakieś błędy.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
mbag_eu:
Czy może również przesiadka na nowszy system, albo jeszcze inaczej?
Tak jak mówisz, pojemniejszy dysk z nowym systemem. Myślałem o Windzie 7 . Być może pozostane przy starym Xpeku.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A gdyby tak zainstalować siódemkę na drugiej partycji starego dysku, przenieść plik wymiany na nowy dysk, o ile jest szybszy. Masz dwa systemy i miejsce na dane.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
rafalreszka o jakim pliku mówisz? 2 systemy to moim zdaniem tymczasowe rozwiązanie na sprawdzenie nowego systemu. Z czasem dochodzi przyzwyczajenie do pewnych funkcji, zwłaszcza w Windows 7 i już nie bardzo chce się wracać do XP, tak przynajmniej jest w moim przypadku.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Też kiedyś bawiłem się w przenoszenie pliku wymiany i innych plików tymczasowych, jednak nie zauważyłem radykalnych zmian, dlatego porzuciłem ten sposób 'przyspiesznia' systemu ;)
Jeśli ktoś jest odmiennego zdania z miłą chęcią poczytam o Waszych doświadczeniach w tej kwestii.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
mbag_eu Plik wymiany czyli pagefile.sys . Jego przeniesienie na nowy dysk moze przyspieszyć działanie systemu, ale nie musi.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A w jaki sposób ma to przyspieszyć działanie, bo nie słyszałem nigdy o tej metodzie. Przecież w pagefile.sys jest plikiem, którego rola sprowadza się do takiego samego działania jak pamięci ram, jednak są w nim przechowywane dane rzadziej używane i nie usuwają się po restarcie komputera.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|