|
|
|
chciałbym wrescie zrobić porządek na kompie. Mam zamiar podzielić dysk na dwie partycje.Ktoś mi podpowie jak to mogę zrobić?
macio200 wyedytował tego posta w dniu 2009-10-23 06:50:03
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Najlepszym podziałem jest podział z formatowaniem całego dysku. Podczas instalacji systemu można tego łatwo dokonać (instalator udziela dokładnych wskazówek typu 'Naciśnij C aby utworzyć nową partycję'. Jeśli jednak chcesz to zrobić z zainstalowanym systemem i nic z nim nie ruszać to może być kilka problemów. Po pierwsze, partycja, którą chcesz wyodrębnić może mieć maksymalnie taki rozmiar, ile masz wolnego miejsca na dysku, dysk musi być dobrze zdefragmentowany, chociaż i tak część danych może zniknąć. Ryzykowna zabawa jeśli chodzi o partycję systemową, ale czasem nie ma wyjścia. Pod systemem zrobisz to programem Partition Magic, który jest płatny. Pobrać go możesz stąd -> www.dobreprogramy.pl/Partition -Magic,Program,Windows,11470.h tml. Ja natomiast polecam najbardziej opcję taką: przeniesienie wszystkich niezbędnych danych na jakiś zewnętrzny dysk, podczas instalacji systemu usunięcie całkowite wszystkich partycji, utworzenie 1 partycji pod system (w zależności od tego jaki masz dysk i jaki system będziesz instalował, pod XP ja tworzę przeważnie partycje 15-20 GB, natomiast pod Seven dla wieloletniego spokoju conajmniej 40GB - u siebie pod system na 1000GB dysku partycję systemową zrobiłem 250GB - spory zapas na wszystkie instalowane programy oraz czasem gry). Nie polecam tworzyć drugiej i dalszych partycji poprzez instalator systemowy, ponieważ czasem dzieje się tak, że pliki rozruchowe (nieprzenośne) wylądują na partycji D, a cały system na partycji C. Pozostawic należy nieprzydzielone miejsce na dysku i następnie po zainstalowaniu systemu utworzyć te partycje poprzez system. Prawym przyciskiem myszy na Mój komputer -> Zarządzaj -> Magazyn -> Zarządzanie dyskami -> Na nieprzydzielonym miejscu Prawym myszy i Utwórz partycję.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
oj chłopie, po co Ci dzielenie na partycje ? tylko sobie zrobisz bałagan na kompie.
kiedyś mi jakiś informatyk zrobił 2 partycje i przeklinałem go do momentu aż nie zmieniłam kompuetra...
w praktyce wychodziło na to, że jedna partycja byłaprawie całkowicie pełna, a druga pusta, a wszystkie rzeczy zapisywały się na tej zapełnionej... i trzeba było je ręcznie przenosić... tak więc ja odradzam... przemyśl to, czy na prawdę potrzebne Ci takie dzielenie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
2 partycje to niemalże obowiązek. Niestety problemem jest to, że użytkownicy nie są często informowani po co jest ten 'Dysk D' i jak z niego korzystać, co na nim trzymać. Bałagan to się robi, jak użytkownik nie umie zarządzać danymi i ma jedną partycję, najczęściej wszystko trzyma na pulpicie. Później wskakuje wirus, który robi robi z partycji systemowej żurek z mlekiem i się taki nieszczęśnik zaklina, że przecież mógł wszystko trzymać na dysku D...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Nie słuchaj co oni piszą dwie partycje bardxo są przydatne ja tak cały czas mam na partycji c jest windows a na partycji d trzymam potrzebne rzeczy takie jak dokumenty muzykę bo jak ci sie sypnie partycja c to na partycji d wszystko bedziesz mniał. A jak będziesz mniał dysk nie podzielony i będziesz mniał na jednej partycji i nie daj boże wykrzaczy sie windows czego nikomu nie życzę albo dysk sypnie to wszystko stracisz. Czyli dwie partycje są bardzo potrzebne pamietaj bo jak jedna walnie to ja zreperujesz a dane na drugiej partycji zatrzymasz i będziesz sie cieszył że nic nie straciłeś i to jest moja koncepcja myśl bo już w tym zawodzie robię sporo lat i wiedzę mam ogromną jeżeli coś nie wiecie to pytajcie z poważaniem Darek
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zastanaiwam się tez nad dwoma różnymi systemami na tych partycjach. Co wy o tym myslicie? Np jak serfuje po necie uruchamiam linuxa jak pracuje to Windowsa.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Podczas instalacji Linuxa, instalator wyodrębni z wybranej przez Ciebie partycji swoją własną partycję (o rozmiarze maksyymalnie takim jaka jest ilość wolnego miejsca na wybranej przez Ciebie partycji), następnie sformatuje ją do swojego systemu plików (najprawdopodobniej ext2) i dane na niej nie będą widoczne dla systemu Windows. Dosyć trudne jest później usuwanie takiego systemu, tym niemniej da radę.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
pomysł w sam sobie ciekawy z tymi dwoma systemami. Ale czy jest sens aż tak się bawić? Jak nie cchesz aby ktoś /coś wykradł Tw dane to po prostu trzymaj je na dysku zewnetrznym.
yazeer wyedytował tego posta w dniu 2009-11-01 09:40:55
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Instalowanie Linuxa dla samego surfowania po Internecie, to trochę przerost formy nad treścią, chyba, że z ciekawości. Do normalnej pracy, wyjdzie na to, że w trakcie surfowania coś będziesz chciał na szybko zrobić i nie będziesz mógł, przełączanie na Windowsa i generalnie wyjdzie to dłużej niż tylko Windows. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych przed ich wyciekiem, to rzeczywiście dysk zewnętrzny jest dobrym rozwiązaniem, natomiast jeśli chodzi o bezpieczeństwo przed ich zniknięciem / zniszczeniem przez wirusy lub padnięcie systemu, to tak jak pisałem wcześniej druga partycja to obowiązek.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To powiedzcie mi jak można by zabezpieczyć tę druga partycję? Czy jest np. sposób aby założyć hasło na uzytkowanie tylko części partycji?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jest sposób, aby zaszyfrować dane standardowo we właściwościach partycji / folderu i wtedy masz do nich dostęp tylko z poziomu użytkownika, na którym robiłeś szyfrowanie. Problem pojawia się, gdy np. reinstalujesz system, lub po prostu coś się stanie z systemem, a dane nawet na drugiej partycji nie będą już dostępne, odmowa dostępu się pojawi. Jest też inny sposób, program, który szyfruje daną partycję / folder i dostęp do nich odbywa się poprzez wpisanie hasła. Takich programów jest wiele, niestety darmowego nie znalazłem. Z obsługą Windows Seven (tak wyczytałem, chwilowo nie mam jak sprawdzić) radzi sobie ten - www.instalki.pl/programy/downl oad/narzedzia_dyskowe/Folder_L ock.php.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|