• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

szyfrowanie danych

(obserwuj)
rubia15
Chciałabym szyfrować sobie niektóre katalogi tak aby inni nie mieli do tych danych dostępu. Co polecacie?

Link Cytuj

0
Generalnie jeśli chodzi o bezpieczeństwo poufnych danych to ja nie polegałbym na wbudowanych mechanizmach windowsowych i zainteresowałbym się zewnętrznymi programami.

Chyba najprostszym rozwiązaniem jest tworzenie archiwów np. rar - zaszyfrowanych na hasło.
Rozwiązanie jest dobre, jeśli rzadko zaglądamy do tych danych i jeśli nie zajmują one zbyt dużo miejsca na dysku.

Innym, o wiele bardziej sensownym sposobem jest zastosowanie programu TrueCrypt. Jest to darmowy program " http://www.truecrypt.org/downloads.php " który pozwala na naprawdę zaawansowane techniki ukrywania danych - można tworzyć ukryte partycje dysków twardych, a nawet ukrywać całe systemy operacyjne.

Jeśli Ci zależy, mogę opisać po krótce szybki sposób jak się w tym programie odnaleźć :"

Link Cytuj

0
rubia15
Dzięki za wskazówkę. Już ściągnęłam sobie program, byłabym wdzięczna za kilka podstawowych wskazówek dla początkujących "

Link Cytuj

0
Nie do końca zgodzę się z przedmówcą. Szyfrowanie dostępne w systemie Windows XP i wyżej "oczywiście tylko przy partycjach NTFS" jest dość silnym mechanizmem i można mu zaufać. Nie da się takich plików odczytać i nie powstał jeszcze mechanizm w 100% łamiący to zabezpieczenie. Kiedyś troszkę siedziałem w tym temacie. Należy uznać swoje foldery za prywatne przy tworzeniu konta użytkownika.

Link Cytuj

0
A czy nie jest trochę tak, że uznawanie folderów za prywatne to trochę pułapka? Bo w razie rozwałki systemu i jego reinstalacji - nie można się do takich plików dobrać. Teoretycznie istnieje jakiś sposób na eksport klucza, ale jest to strasznie nieintuicyjnie.

Link Cytuj

0
yazeer

Dla początkujących polecam  to:http://download.chip.pl/downlo ad_56892.html Ten darmowy program powinien Ci pomóc

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne