• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

drukowanie z pdf

(obserwuj)
_kasiuuula_

Da się zrobić tak, żeby z dokumentu w pdf wyciąć tylko fragment który chce się wydrukować? jak tak to jak to zrobić? mam 20 stronicowy dokument, ale interesuje mnie tylko fragment ze strony 6 (zachodzący też na stronę 7). Jak daję drukuj, to nie wyświetla mi się to menu od drukarki które jest przy wydruku z dokumentów tekstowych w wordzie tylko inne. I to po angielsku. i nie wiedzę opcji żeby wybrać że tylko 2 strony ma drukować. zaznaczam na niebiesko tekst, a drukowanie idzie i tak od pierwszej strony.

Link Cytuj

0

Zależy od ustawień drukarki. Jeśli otwierasz normalnie PDF z dysku poprzez Adobe Reader to powinien normalny menadżer drukowania (jak w Wordzie) Ci się otworzyć. W każdym bądź razie możesz wydrukować zakres stron - np. 6-7, albo wydrukować bieżący widok - wówczas spróbuj pokombinować, być może uda Ci się tylko interesujący fragment uzyskać. Jak ja tak robię to mam podgląd wydruku w menadżerze drukowania...

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

o właśnie, nie pomyślałam, żeby sprawdzać w podgladzie wydruku. Tyle kartek zmarnowałam zanim wydrukowałam to co chciałam, że szkoda gadać.

A przy okazji może mi Pan polecic jakiś darmowy program do przerabiania z pdf na tekst? (chodzi o skanowane treści). W skanerze mam opcję OCR (co jak sie domyślam ma właśnie zmieniac na tekst), ale zmienia na same puste kwadraciki, a nie na literki.

Link Cytuj

0

Do OCR - czyli przetwarzania skanów na tekst, najlepszy jest (niestety płatny) Abbyy FineReader. Istnieje również darmowy odpowiednik - FreeOCR.net, jednak nie miałem okazji korzystać, stąd nie wiem jak działa. Oba programy znajdziesz na http://www.dobreprogramy.pl/Rozpoznawanie-tekstow-OCR,Kategoria,Windows,44.html

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

jeszcze jedno pytanie co do pdf - czy da się zmienić rozmiar obrazka w formacie pdf? Ściągnęłam ze stronki obrazek w pdf i chcę go przesłać mailem, ale jest za duży (zajmuje prawie 30 mb) i poczta go odrzuca. Jak zmniejszyć jego rozmiar? jakość może się pogorszyć, bo i tak bedzie czytelne.

Link Cytuj

0

też mam pytanie do pdf. mam listy motywacyjne i cv porobione w pdf. Czasami wystarczyłoby tam zmienić tylko parę słów i nadawałyby się do wysłania do innej firmy. Ale nie wiem, jak edytować tekst w pdfie.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_:

jeszcze jedno pytanie co do pdf - czy da się zmienić rozmiar obrazka w formacie pdf? Ściągnęłam ze stronki obrazek w pdf i chcę go przesłać mailem, ale jest za duży (zajmuje prawie 30 mb) i poczta go odrzuca. Jak zmniejszyć jego rozmiar? jakość może się pogorszyć, bo i tak bedzie czytelne.

Chyba najlepszym sposobem jest zrobienie screena z takiego dokumentu i wklejenie go np. do painta. Jak zapiszesz taki plik graficzny jako jpg lub png to będzie zajmował kilkanaście kilobajtów.

Link Cytuj

0
_lukrecjusz_:

też mam pytanie do pdf. mam listy motywacyjne i cv porobione w pdf. Czasami wystarczyłoby tam zmienić tylko parę słów i nadawałyby się do wysłania do innej firmy. Ale nie wiem, jak edytować tekst w pdfie.

Tak jak wspomniałem wyżej trzeba taki plik przerobić na dokument edytowalny - np. doc i dopiero wyedytować, następnie zapisać jako pdf np. w pdfcreator, jeżeli zależy Ci na tym formacie jako docelowym. 

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
Mateusz_Baginski:
_kasiuuula_:

Chyba najlepszym sposobem jest zrobienie screena z takiego dokumentu i wklejenie go np. do painta. Jak zapiszesz taki plik graficzny jako jpg lub png to będzie zajmował kilkanaście kilobajtów.

A o tym nie pomyślałam. Na przyszłość zapamiętam. Teraz jakoś mi kolega to przerobił, ale nawet nie pytałam jak.

Link Cytuj

0
Mateusz_Baginski:

Tak jak wspomniałem wyżej trzeba taki plik przerobić na dokument edytowalny - np. doc i dopiero wyedytować, następnie zapisać jako pdf np. w pdfcreator, jeżeli zależy Ci na tym formacie jako docelowym. 

Czyli nie ma żadnego łatwego programu, żeby bezposrednio w pdfie edytować?

Link Cytuj

0
_lukrecjusz_:
Mateusz_Baginski:

Czyli nie ma żadnego łatwego programu, żeby bezposrednio w pdfie edytować?

Programy są, jednak ich jakość działania bywa różna, sprawdź np. ten: 

http://www.dobreprogramy.pl/Foxit-PDF-Editor,Program,Windows,20595.html

albo ten:

www.instalki.pl/programy/downl oad/Windows/odczyt_edycja_pdf/ PDF_Editor.html

W ostateczności poszperaj w tych programach:

www.dobreprogramy.pl/Konwerter y-i-generatory-PDF%2CKategoria %2CWindows%2C57.html

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a jest w programach do pdf coś takiego jak nanoszenie notatek? Dajmy na to, czytam artykuł w pdf i chciałabym sobie przed wydrukowaniem coś podkreślić, dopisać na marginesie, zaznaczyć. Da się coś takiego robić? (czyli nie zmieniać tekstu, tylko jakby na tym tekście lub z boku dodawać notatki)

Link Cytuj

0

Osobiście nie wykorzystywałem nigdy takich możliwości, ale znalazłem programik, który to umożliwia:

www.tracker-software.com/produ ct/downloads

Polską instrukcję ze zdjęciami znajdziesz tu:

sgk74exp.blox.pl/2008/10/robie nie-notatek-sticky-notes-w-pli kach-PDF.html

Jak skorzystasz, to napisz jak to wyszło

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne