• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

jakośc płyt cd

(obserwuj)
ak_acja

Ważne rzeczy kopiuję z dysku na płyty cd. Pech w tym, że do tej pory nie zwracałam uwagę na ich jakość i przez to straciłam już i trochę ciekawych zdjęć i dośc ważnych materiałów do pracy. Czy mógłby Pan polecić płyty, jakie warto kupować? na co zwracać uwagę? w jakich przedziałach cenowych mieszczą się te lepsze płyty?

Link Cytuj

0

Szczerze powiedziawszy kopia danych na płytach CD to niezbyt trwałe rozwiązanie. Znajomy ma archiwum własnych filmów i zdjęć na bardzo wielu płytach i raz na dwa lata tworzy je na nowo. Ważniejszą rzeczą niż jakość płyty jest moim zdaniem szybkość jej nagrywania. Do ważnych rzeczy użyj jak najwolniejszej prędkości (x2 lub x4). Z samych płyt generalnie zasada im droższa - tym lepsza. Płyty najtańsze często od razu po nagraniu nie są widziane przez niektóre napędy (zwłaszcza, jeśli były nagrywane z dużą szybkością). Także Sony, czy TDK lub Verbatim powinny być trwalsze. Dodatkowo należy pamiętać, aby przechowywać płyty w miejscu, w którym nie ma wahań wilgotności czy też temperatury. Osobiście jako kopię zapasową polecam zewnętrzny dysk twardy. 

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a jak jest z wytrzymałością pendrivów? warto na nich przechowywac pliki, czy też mogą okazać się zawodne?

Link Cytuj

0

Teoretycznie pendrivy są najtrwalszym nośnikiem. Nie jeden znajomy już w pralce przez przypadek wyprał pendrive'a ze spodniami i nic się nie stało. Także fizycznie nie mają sobie obecnie równych nośników pod kątem trwałości. Problem w tym, że raz nagrana płyta CD-R nie jest podatna na działanie wirusów użyciu jej w innym komputerze, a w przypadku pendrive jest to możliwe. Osobiście pisząc pracę dyplomową tworzyłem kopię co parę godzin na pendrive, którego odłączałem następnie od komputera do czasu następnej kopii. Raz na dzień wysyłałem sobie całość na maila w załączniku co by się nic złego nie przytrafiło.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Czyli nawet jak pendrive rok leży nieużywany (i nie jest zawirusowany) to dane nie powinny zniknąć?

I drugie pytanie mi się nasunęło, jak przeczytalam Pana odpowiedź - jak długo na mailu są przechowywane załączniki? jak np. wysyłałam sobie linki około 2 lat temu i ich sama nie skasowałam to one gdzieś na mailu jeszcze będą?

Link Cytuj

0

Czas podtrzymywania danych na pendrive to około 10 lat - tak informują producenci. Natomiast co do załączników to wszystko zależy od poczty, na której masz maila. Przeważnie jednak załączniki są "wieczne", chyba, że serwis będzie miał poważną awarię nie do odtworzenia.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a wracając do pytania Akacji o płyty - jak grałam w grę z płyty i płyta się zniszczyła, a grając zapisywałam (robiłam savy, bo chyba tak to się mówi), to czy jak pożyczę sobie od kogoś płytę z ta grą, to te moje zapisy z komputera będą, a jeśli tak, to gdzie mam ich szukać?

Link Cytuj

0

Jeśli użyjesz płyty z tą grą w tej samej wersji to save'y będą normalnie w grze - tak, jakby była to ta sama płyta. Przeważnie zapisują się w folderze Moje dokumenty lub C:\Documents and Settings\\Dane aplikacji

Link Cytuj

0
ak_acja

Czy dla jakości płyt ma znaczenie czy przechowywane są w pudełkach, czy kopertach? (oczywiście nie są przenoszene ani przekładane z miejsca na miejsce)

Link Cytuj

0

Nie ma to znaczenia. Jedynie wilgotność i temperatura otoczenia wpływa na żywotność płyt.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne