• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

czym sprawdzć prędkość neta?

(obserwuj)
_kasiuuula_

Prosiłabym o polecenie jakiegoś najprostszego programiku do sprawdzania szybkości działania internetu. Tata podpisał umowę z neostradą na internet - miał być 2 razy szybszy niż do tej pory, a w ogóle tego nie widać. nawet maile z załącznikami ściągają się bardzo powoli.

Link Cytuj

0

Spróbuj skorzystać z tych stron o różnych porach dnia / nocy nie pobierając w tym czasie nic innego:

www.speedtest.net/

www.speedtest.pl/

speedtest.net.pl/

www.bandwidthplace.com/

www.my-speedtest.com/

www.speedtest2.com/

www.dslreports.com/speedtest

www.speakeasy.net/speedtest/

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

czyli sprawdzajac mam powyłączać wszystkie automatyczne aktualizacje, antyeirusa itd? czy to może zostać?

Link Cytuj

0

Niekoniecznie, oby tylko w trakcie testu szybkości się nie pobierało. Jeśli nie masz pewności, że antywirus już się zaktualizował i aktualizacje obecnie nie działają, to rzeczywiście lepiej będzie je wyłączyć. Możesz również przeprowadzić testy w trybie awaryjnym z włączoną obsługą sieci, porównaj następnie z normalnie uruchomionym komputerem. Być może masz jakieś oprogramowanie "przymulające" łącze internetowe, np. jakiś program P2P (eMule, kazaa, itp). 

Link Cytuj

0
yazeer

Możesz albo zainstalować jakies "testery" na dysku lub skorzystać tych online. Zawszęmnie zastanawialo jak mogę odczytywać: Upload mam 4 mb a download 3,8 ?

Link Cytuj

0

Wszystko zależy jeszcze od aktualnego obciążenia serwerów, na których testujecie łącze. Jednak to obciążenie jest chwilowe, a one są na wydajnych serwerach, stąd można wnioskować, że są miarodajne.

Link Cytuj

0
andrzek_yagi

Zależy też od tego, czy Twój usługodawca nie nałożył jakiś limitów, czy na łączach między-operatorskich wszystko gra i czy serwer do którego się łączy nie jest zbyt zajęty. Ważne też jest to, czy nic nie dolega Twojemu komputerowi, obecne zagrożenia bardzo spowalniają połączenie, szczególnie pingi. 

Link Cytuj

0
yazeer

a są jakieś psosoby aby próbować samodzielnie przyspieszać neta ?

Link Cytuj

0

Niestety pozostaje jedynie wykupić wyższą opcję u operatora 

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Jak net dzielony jest na klika osób to podobno są 2 możliwości: i wlasnie o nie chciałam się dowiedzieć, bo coś mi kumpela tłumaczyła, ale guzik z tego zrozumiałam. chodzi o to, że podobno można podzielić tak, że jak tylko jedna osoba korzysta to ma wtedy szybszy net, ale jak już np. 4 osoby to prędkość bardzo spada. Albo można podzielic tak, że każdy ma taką samą prędkośc niezależnie od tego ile osób korzysta.

Może ktoś z Was prostymi słowami mi to opisać? jak lepiej jest to ustawić, gdzie się to ustawia itd?

Link Cytuj

0

Router sam to robi, nie trzeba nic ustawiać. Chodzi o to, że prędkość jest na wyjściu i jeśli z tego samego wyjścia korzystają 4 osoby, to prędkość dla każdej z nich będzie 4-krotnie mniejsza. Tak jakby do jednego lejka zaczęto lać wodę z 4 kranów 

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ale dzieli odgórnie - tzn jak podłaczone są 4 wyjścia, a w danym momencie korzystają 2 osoby, to dzieli na 2, czy też na 4?

Link Cytuj

0

Jeśli do łącza 100Mb/s podłączonych jest 100 komputerów, a w tym samym czasie tylko 2 z nich pobierają coś z internetu to jeśli serwery, z których pobierają dane umożliwiają pobieranie z prędkością 100Mb/s to każdy z tych 2 komputerów będzie pobierał z prędkością 50Mb/s. Jeśli jeden z nich będzie pobierał np z Rapidshare na koncie Free z obecną szybkością około 0,7Mb/s, a drugi z szybkiego serwera to prędkość się rozłoży na 99,3Mb/s i 0,7Mb/s. 

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne