• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

windows do laptopa

(obserwuj)
_kasiuuula_

Jak kupowaliśmy poprzedniego laptopa, do dostaliśmy do niego płytę z windowsem. Płyta ta jest tylko do laptopów i komputer stacjonarny jej nie widzi - tzn nie da się na nim z niej zainstalować systemu. Czy jak teraz bedziemy kupować laptopa to ta płyta bedzie się do niego nadawała i bedzie się dało z niej zainstalowac, czy znów trzeba dopłacić za system? Kolega mi mówił, że do laptopów dodaja nie płytę z systemem a płytę z nakładka na system tylko. Ale nie wiem jak poznać, czy ta płyta co my mamy to cały system, czy własnie taka nakładka.

Link Cytuj

0

Systemy Windows dostarczane wraz z laptopami są licencjonowane na zasadzie licencji OEM. W myśl tej licencji, raz użyty klucz licencyjny jest przypisywany na stałe do jednego komputera - tego, z którym system został zakupiony lub dostarczony. Oczywiście z tej płyty istnieje techniczna możliwość zainstalowania systemu na innych komputerach, jednak nie będzie to już system oryginalny, oryginalny pozostanie tylko na tym komputerze, na którym jest od początku. Jeśli zainstalujesz system z tej płyty na innych komputerach, to nie będzie się on niczym różnił od zwykłej pirackiej i nielegalnej kopii.

Link Cytuj

0

a jak to wygląda w przypadku windowsa kupowanego osobno? jest na całe gospodarswo domowe? jak jestem zameldowany tam gdzie mój ojciec, a mieszkam gdzie indziej, to możemy używać tej samej windy na 2 róznych kompach?

Link Cytuj

0

Wszystko zależy od tego, jaki typ licencji posiadasz. Licencje wielostanowiskowe są drogie i wykorzystywane przeważnie przez duże firmy, stąd podejrzewam, że Ty takiej nie posiadasz. Jeśli zakupiłeś osobno to najprawdopodobniej jest to wersja BOX, która również jest jednostanowiskowa. Miejsce zameldowania nie ma żadnego znaczenia, Windows z danym kluczem licencyjnym może być w jednym czasie zainstalowany tylko na jednym komputerze. O oryginalności decyduje KLUCZ LICENCYJNY, a nie zainstalowanie systemu z jednego nośnika. Możesz zainstalować system nawet z nieoryginalnego nośnika, ale jeśli posiadasz legalny klucz (zakupiony) to jest to system oryginalny. W razie dalszych pytań służę pomocą.

Link Cytuj

0
yazeer

Jest kilka wersji Windowsa do kupienia:

OEM przywiązane jest do płyty głównej - raz zainstalujesz i na tym samym konpie musi byc ciagle

A BOX można korzystać na każdym kompie ale nie na dwóch naraz.

Link Cytuj

0

OEM nie jest przywiązany do płyty głównej, tylko do tzw. konfiguracji podstawowej komputera, w skład której wchodzą takie podzespoły jak płyta główna, procesor, pamięć ram, dysk twardy, kiedyś to jeszcze nawet myszka była. W przypadku uszkodzenia płyty głównej, albo nawet zakupienia wadliwej wersji drugi raz nie dało się już aktywować systemu. Dopiero po wyjaśnieniach telefonicznych istnieje możliwość otrzymania kodu aktywacyjnego.

Mateusz_Baginski wyedytował tego posta w dniu 2010-07-26 20:10:49

Link Cytuj

0
yazeer

Aha.. Być może. Chodziło o to, ze można zainstalować tylko na tym jednym konkretnym komputerze. Hmmm.. Skoro mowa o system. Jaki zamiennik Windowa XP polecasz?Najlepiej darmowy.

Link Cytuj

0

Jeśli chodzi o darmowy system to Ubuntu Linux.

Link Cytuj

0
yazeer

Powoli przekonuje się do Windowsa 7. Czy myslicie, że na potrzeby domowe będzie to wystarczający system? 

Link Cytuj

0

Jak najbardziej, Windows 7 jest bardzo przyjemnym systemem. Pozwala na wyłączenie wszelkich komunikatów bezpieczeństwa, czego niestety nie dało się zrobić w Viscie, poza tym jest o niebo szybszy

Link Cytuj

0
andrzek_yagi

Zawsze można negocjować na infolinii, nawet przy wymianie płyty, gdy nam się stara spaliła, możemy liczyć na dobry gest ze strony Microsoftu. (przy licencji OEM). 

Link Cytuj

0
yazeer

a co myślicie o Linuxie?Czy łatwo się nauczyć tego oprogramowania ?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

mój brat miał swego czasu zajawkę na Linuxa i miał na kompie 2 systemy. Dla mnie linux był nie do rozgryzienia. Nic nie umiałam na nim zrobić, więc ja sama bym się nie niego nie zdecydowała. I np. bratu nie działało wszystkie oprogramowanie na linuksie. Jak chciał coś z aparatu fotograficznego zgrać i poprzerabiać, albo coś drukować to  i tak musiał na windowsa przejść.

Link Cytuj

0

Linux przez to, że kompatybilność trzeba w wielu momentach wymuszać na siłę staje się systemem na co dzień absolutnie nie dla laika. W Linuxie wszystko można zrobić, ale trzeba po prostu lubić grzebać i znać bardzo dobrze wszelakie komendy unixowe. W Windowsie jak coś nie działa to po prostu nie działa i nie ma rady - proste. Windows jest najprostszym systemem bo nie wymaga myślenia nad warstwą systemu, ewentualnie Apple, po wykorzenieniu nawyków Windowsowych jest jeszcze przyjemniejszy niż Windows.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne