|
|
|
Prosze o pomo w wyborze laptopa. Potrzebuję coś co będzie mi służyło dp pracy , głownie Word , Exel, czasami do obejrzenia jakiegoś filmu. Zastanaiwam sie też ile takie coś może kosztować? Co sądzicie o tych notebookach z ekranem 12 cali?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
te notebooki to tzw. netbooki. Są małe i dosyć wydajne, jak na Twoje wymagania każdy będzie dobry, więc kieruj się zasadą im tańszy, tym lepszy. Pamiętaj również o tym, że "te małe" nie mają wbudowanego napędu na płyty, więc trzeba go dokupić pod USB, lub poradzić sobie bez niego. Są one również niewygodne jeśli chodzi o codzienną pracę na nich, mały ekran i malutka klawiatura potrafi zdenerwować. Z netbooków odradzam Asus Eee PC, tandetne wykonanie, natomiast polecam HP lub Toshibe, a najlepiej Toshibe. Natomiast z notebooków to nawet nowe Acery są bardzo fajnym i niedrogim rozwiązaniem. Z wymaganiami "Word , Exel, czasami do obejrzenia jakiegoś filmu" jeśli nie masz zbyt dużej ilości gotówki w portfelu to powinieneś zamknąć się w 2000zł.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zastanaiwam się nad wyborem Acera jakiegos. Podobno nawet majacośw rodzaju Assistance. Jeżeli Ci sięuszkodzi komputer na gwarancji, to dzwnisz oni przyjeżdzają i potem naprawiony Ci przywożą. Pytanie brzmi tylko, który model wybrac?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
mbag_eu:te notebooki to tzw. netbooki. Są małe i dosyć wydajne, jak na Twoje wymagania każdy będzie dobry, więc kieruj się zasadą im tańszy, tym lepszy. Pamiętaj również o tym, że "te małe" nie mają wbudowanego napędu na płyty, więc trzeba go dokupić pod USB, lub poradzić sobie bez niego. Są one również niewygodne jeśli chodzi o codzienną pracę na nich, mały ekran i malutka klawiatura potrafi zdenerwować. Z netbooków odradzam Asus Eee PC, tandetne wykonanie, natomiast polecam HP lub Toshibe, a najlepiej Toshibe. Natomiast z notebooków to nawet nowe Acery są bardzo fajnym i niedrogim rozwiązaniem. Z wymaganiami "Word , Exel, czasami do obejrzenia jakiegoś filmu" jeśli nie masz zbyt dużej ilości gotówki w portfelu to powinieneś zamknąć się w 2000zł.
A ja uważam że można dobrego notebooka dostać za mniej niż te 2 tysiące. Windy są tańsze i bardzo dobrze się sprawdzają.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A czemu tak się uparłes na tego Acera? Ja Ci polecam firmę Dell albo Asus. Był kiedyś test gdzie porównano wszystkie parametry laptoów i wygrał Dell. Może jak znajdę to podeślę linka.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
owszem, Dell to piękne laptopy, świetne wykonanie. Jednak za markę i ładną obudowę dopłacasz ~300zł. A tutaj piszemy o ekonomicznym wyborze.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeżeli ma być ekonominczy wybór to na pewno nie poprzez polecanie firmy komputronik :)) Na allegro znajdziesz coś taniego, ja korzystałem rok temu z firmy inwazjaPC (jak dobrze pamiętam) są na allegro i mieli wtedy najtańszy sprzęt, szczególnie Lenovo/IBM.
Nie kupuj żadnego Acera, kup coś co ma rozbudowany serwis w Polsce.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Serwisem martwi sie sklep :-) co do polecenia firmy Komputronik, to miało to na celu przedstawienie cen jakie panują w większości standardowych sklepów w Polsce. Czasem nie warto dopłacać do niektórych podzespołów za przesyłkę, bo lepiej kupić na miejscu. A jeżeli nie jest to duże miasto, to ceny są bardzo zbliżone do Komputronika.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a co sądzicie o komputerach/laptopach kupowanych w marketach. Krąża opinie ,że tam stawianie są z reguły "odpady", czy to prawda?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeśli w markecie jest jakiś laptop pudełkowy, Acer, Asus czy jakikolwiek inny, to będzie taki sam jak w sklepie komputerowym, ewentualnie jakiś starszy model sprzed pół roku w okazyjnej cenie. Jeśli natomiast chodzi o PC''ty składane dla takiego marketu to ja zaufania nie mam, najniższe modele, może nawet refurbished (naprawiane i sprzedawane jako nowe). Gwarancja niby jest, ale komfortu psychicznego brak :)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Właśnie dostałem gazetke Saturna i musze przyznać , że niezłego Acera możnba kupić za nieco ponad 2000zł.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A jaki model? Porównaj z cenami na Allegro, może być jeszcze taniej.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ok..dzieki za wszystkie rady. Padło na Acera Extensa 5635ZG z Windowsem 7 w zestawie. Teraz mam juz pytanie odnosnie samej eksploatacji. Jak pomóc mu w odprowadzaniu ciepła? Tzn żeby tak sięnie grzał strasznie?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Gdy będą zainstalowane wszystkie sterowniki to powinny być wśród nich również takie od zarządzania energią i wydajnością. Procesor gdy jest nie używany ogranicza wtedy pobór prądu, a co za tym idzie i ilość wydzielanego ciepła. Powoduje to również cichszą pracę komputera, gdyż wentylatory tak nie szaleją. Sprawdź czy masz coś takiego zainstalowanego i czy jest to włączone.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Reaktywuje temat gdyz zamierzam teraz kupić netbooka, co prawda nei dla mnie ale myslę, że powinien być także dobry. Dlatego do Was pytanie. Co polecacie? Jakiej firmy? Na co zwracać uwagę?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Firma to tylko obudowa i ewentualnie matryca, w środku i tak jest Intel / AMD / ATI / nVidia, także kieruj się jakością obudowy. Osobiście polecam Toshibe i Dell'a. Nie polecam natomiast Asusów EeePC. Jeżeli jest to netbook dla kobiety to najprawdopodobniej HP będą odpowiednie. Co do parametrów to wszystkie mają podobne - te w podobnej cenie. Pamiętaj, że netbooki nie mają napędów optycznych.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
widziałem na allegro netbooki 12,1 z DVD. Cena około 1500 zł. A jaki procesro jest optymalny? Czy gry jakieś odpali na tym netbooku?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Procesory wszystkie w tym segmencie cenowym mają podobną wydajność. W te bardziej wymagające tytuły ukazujące się co najmniej od 3 lat może być problem z pograniem. W najstarsze simsy, czy gry typu mario oczywiście. Należy pamiętać, że nie są to podzespoły wydajnościowo dobierane pod gry tylko pod jak najmniejsze wydzielanie ciepła - niestety kosztem wydajności. Natomiast modele z DVD? Ciekawych nie znalazłem, rzuć linka do takiego jaki masz na myśli.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|