• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Planujesz zakup komputera? Zajrzyj

(obserwuj)

Często spotykam się z przypadkami osób, które zakupiły komputer PC za 3000zł.-4000zł. lub notebooka w podobnej cenie i pytają mnie czy dokonali dobrego zakupu. Liczą oczywiście na to, że odpowiem im, że ich cacko jest ładne i świetnie wydali swoje pieniądze, jednak odpowiedź często jest smutniejsza... Okazuje się bowiem, że ich wymagania najczęściej to posiadanie edytora tekstowego i przeglądanie Internetu. Zanim więc kupisz swój wymarzony sprzęt, odpowiedz sobie na kilka pytań:

1. Do czego potrzebny mi jest komputer.

2. Czy obecny sprzęt nie spełnia moich wymagań.

3. Programy z jakich dziedzin będę wykorzystywał być może w przyszłości, z obsługą których obecny komputer może sobie nie radzić.

Podobnych pytań można stawiać sobie mnóstwo, jednak w gruncie rzeczy chodzi o to, żeby nie był to zbędny gadżet, który wypada posiadać.\

Jest bardzo wiele możliwości konfiguracji własnego PC, jak również bardzo dużo modeli notebooków i netbooków na rynku, dlatego decyzja ta powinna być jak najbardziej świadoma i uzasadniona.

Jeśli stoisz przed zakupem i masz pytania to to jest najlepsze miejsce do tego :)

Link Cytuj

0

Czasami lubię zagrac w dośc wymagającą grę. W swoim stacjonarnym komputerze mam 2 GD Ramu. Ile jest optymlanie? Czy może jednak to karta graficzna ma większe znaczenie?

Link Cytuj

0

Do gry największe znaczenie ma oczywiście karta graficzna, jednak dla zachowania pełnej płynności nie można sobie pozwolić na tzw. 'wąskie gardła'. W Win7 jest taki gadżet, który pokazuje aktualne zużycie ramu i procesora. Przy 2GB nowe gry mogą potrzebować w dużych rozdzielczościach troszkę więcej. Ja przy 4GB nie byłem w stanie tego zapełnić. 3 duże gry można spokojnie odpalić i przełączać poprzez Alt+Tab. Sam Win7 Ultimate zużywa około 1GB. Do dużych rozdzielczości oczywiście najbardziej przydatna jest pamięć vram na karcie graficznej, np. do gry GTA IV i rozdzielczości powyżej 1440x900 (19") i wysokich ustawieniach detali 1GB będzie potrzebny (na karcie graficznej). Pamięć karty graficznej jest bowiem wielokrotnie szybsza od pamięci ram - która jest wykorzystywana po zapełnieniu się tej pierwszej. Jeśli natomiast zapełni się ram, to jest wykorzystywany plik strony na dysku, który jest (!) około 100krotnie wolniejszy od ramu. Dla potwierdzenia:

VRAM na grafice - odczyt - 60-120GB/s

RAM - odczyt - 8-10GB/s

Dysk - odczyt - 60-90MB/s = 0,058-0,088GB/s

Link Cytuj

0
mbag_eu:

Do gry największe znaczenie ma oczywiście karta graficzna, jednak dla zachowania pełnej płynności nie można sobie pozwolić na tzw. 'wąskie gardła'. W Win7 jest taki gadżet, który pokazuje aktualne zużycie ramu i procesora. Przy 2GB nowe gry mogą potrzebować w dużych rozdzielczościach troszkę więcej. Ja przy 4GB nie byłem w stanie tego zapełnić. 3 duże gry można spokojnie odpalić i przełączać poprzez Alt+Tab. Sam Win7 Ultimate zużywa około 1GB. Do dużych rozdzielczości oczywiście najbardziej przydatna jest pamięć vram na karcie graficznej, np. do gry GTA IV i rozdzielczości powyżej 1440x900 (19") i wysokich ustawieniach detali 1GB będzie potrzebny (na karcie graficznej). Pamięć karty graficznej jest bowiem wielokrotnie szybsza od pamięci ram - która jest wykorzystywana po zapełnieniu się tej pierwszej. Jeśli natomiast zapełni się ram, to jest wykorzystywany plik strony na dysku, który jest (!) około 100krotnie wolniejszy od ramu. Dla potwierdzenia:

VRAM na grafice - odczyt - 60-120GB/s

RAM - odczyt - 8-10GB/s

Dysk - odczyt - 60-90MB/s = 0,058-0,088GB/s

Jaka jest "rozsądna" liczba Ramu? Tzn ile powinien mieć komputer aby śmigać i nie przycinać się, przy założeniu , że mam kilka bardzo "pamięciożernych" aplikacji otwartych? 

Link Cytuj

0

Wszystko zależy od tych 'pamięciożernych' aplikacji, jeśli jakaś zajmuje np. 5GB ramu to 8GB byłoby niezbędne dla tej aplikacji + systemu + luz na dodatkowe aplikacje. Osobiście póki co do Windows 7 nie widzę potrzeby pakowania więcej niż 4GB, ale tak jak mówię, wszystko zależy od konkretnych aplikacji i tego ile one zajmują.

Należy również pamiętać, że systemy operacyjne 32-bitowe obsługują max ~3GB ramu.

mbag_eu wyedytował tego posta w dniu 2010-01-11 16:11:03

Link Cytuj

0
yazeer

Zamierzam kupić netbooka Dell Vostro V 13. Czy znacie jakieś opinie na temat tego laptopa?

Link Cytuj

0

Urządzenia firmy Dell mają to do siebie, że przeważnie są bardzo dobrze wykonane. W przypadku tego modelu (Dell Vostro V 13) postawiono głównie na design. Plusami tego notebooka są świetny wyświetlacz i staranne wykończenie - dobrze spasowana obudowa, którą cechuje dobry materiał i zwartość konstrukcji. Jednak za ten design Dell każe sobie dość obficie zapłacić i parametry pozostawiają wiele do życzenia, np. ram 2GB w niższym modelu kosztującym ponad 3000zł. Jeśli parametry nie mają dla Ciebie takiego znaczenia, potrzebujesz komputer do pracy biurowej i nie będziesz miał wyrzutów, że za cenę dużo niższą (blisko dwukrotnie) są komputery o podobnych parametrach, to ten notebook jest dla Ciebie 

Link Cytuj

0
yazeer

a co zamiast tego laptopa proponujesz?

Link Cytuj

0

Zależy jaki masz budżet i czego wymagasz od komputera, co na nim będziesz robił?

Link Cytuj

0
andrzek_yagi

Nie chcę przekonywać, czy reklamować inną markę, ale jeżeli chodzi o precyzję i jakość to Apple.

Dostajemy na dodatek intuicyjny system, wolny (może nie obecnie już tak) od zagrożeń i wydajniejszy.

Nawet dla tych osób, które nie są przekonane, zawsze można dograć BootCampem Windowsa.

Ewentualnie jeżeli nie lubimy Apple, to solidnym sprzętem z klasy komputerów typu IBM jest Dell. 

Link Cytuj

0

Kupując Maca właściwie wszystko za co płacimy to system i fakt znajdowania się w grupie użytkowników Mac'a, Sprzęt i peryferia te same co w zwykłych PC'tach. Można zauważyć podczas konfigurowania własnego Mac'a, że ceny za podzespoły TE SAME CO W PC są dwukrotnie droższe. Oczywiście jeśli dla kogoś kwestia finansowa nie stwarza problemów to Mac z drugim systemem Windows jest fajną opcją.

Link Cytuj

0
zielak233

Mam zamiar zakupić nowego laptopa. Potrzebuję go do pracy z kilkoma programami typu AutoCad, a ponadto w komputerze korzystam z Office'a, poczty elektronicznej i internetu (do przeglądania). Potrzebuje nie raz zabrać ze sobą laptopa w teren i na miejscu wprowadzać pewne dane. Jaki w związku z tym powinieniem zakupić sprzęt? Chodzi mi przede wszystkim o to, by był szybki, nie "mulił" się przy pracy. Zastanawiałem się ostatnio też nad tym czy jakieś połączenie tabletu z noteebookiem może spełnić moje wymagania, a wiem że takie produkty są.

Link Cytuj

0
zielak233:

Mam zamiar zakupić nowego laptopa. Potrzebuję go do pracy z kilkoma programami typu AutoCad, a ponadto w komputerze korzystam z Office'a, poczty elektronicznej i internetu (do przeglądania). Potrzebuje nie raz zabrać ze sobą laptopa w teren i na miejscu wprowadzać pewne dane. Jaki w związku z tym powinieniem zakupić sprzęt? Chodzi mi przede wszystkim o to, by był szybki, nie "mulił" się przy pracy. Zastanawiałem się ostatnio też nad tym czy jakieś połączenie tabletu z noteebookiem może spełnić moje wymagania, a wiem że takie produkty są.

Wszystko zależy od budżetu.

Ja kupiłbym na Twoim miejscu taniego i ładnego notebooka/netbooka/ultrabooka do zapewnienia wymaganej mobilności i pożądny sprzęt stacjonarny. Jeśli potrzebujesz mieć dużo programów otwartych jednocześnie to konieczne jest mieć dużo pamięci RAM. 4GB dla Win7x64 to dzisiaj standard, Tobie poleciłbym co najmniej 8GB - zważywszy na to, jak tania dzisiaj jest pamięć RAM. Dodatkowo dobra karta graficzna i procesor, na dzień dzisiejszy do zastosowań profesjonalnych najlepszym rozwiązaniem jest Intel Core i7 2600k.

Link Cytuj

0
zielak233

powiedzmy, że chciałbym wydać max. 2500 zł. Jaki, bliżej określony produkt mógłbyś polecić? Natrafiłem ostatnio na ofertę takiego sprzetu: Acer(albo Asus - juz nie pamiętam) Eee Pad Transformer Prime. Takie połączenie tabletu i netbooka. Ale z tego co piszesz o koniecznych dla mnie parametrach to on chyba ich nie spełnia? Co sądzisz?

Link Cytuj

0
zielak233:

powiedzmy, że chciałbym wydać max. 2500 zł. Jaki, bliżej określony produkt mógłbyś polecić? Natrafiłem ostatnio na ofertę takiego sprzetu: Acer(albo Asus - juz nie pamiętam) Eee Pad Transformer Prime. Takie połączenie tabletu i netbooka. Ale z tego co piszesz o koniecznych dla mnie parametrach to on chyba ich nie spełnia? Co sądzisz?

Osobiście wolałbym coś takiego:

http://allegro.pl/mega-acer-7739-17-i3-2x2-4g-8g-640g-gt610-bonus-i2011057384.html

lub:

http://allegro.pl/laptop-17hd-asus-k73sv-i5-4x3-0g-8g-640-gt540-i2011052806.html

jednak to Tobie musi on odpowiadać...

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne