|
|
|
Czy jest jakaś różnica jak kupuje się laptopa w sklepie komputerowym, a w markecie? Bo np. w marketach często można natrafić na większe obniżki cenowe. Ale z kolei jak ma być gorszej jakości, to też nie warto. Czy dokładnie te same laptopy są sprzedawane w marketach i sklepach? Czy są to jakieś osobne serie?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
W tym temacie orentuję się tylko pobierznie, napiszę ile wiem. W marketach przede wszystkim są laptopy starszej generacji, jak ostatnio wybierałem laptopa to przeszedłem się do marketu obejrzeć upatrzony model. Oczywiście nie było go. Chciałem Samsunga z najnowszej serii z procesorem Sandy Brigde. Nie znalazłem ani jednej sztuki z nowymi procesorami, wszystko na procesorach poprzedniej generacji w cenie tych nowych z internetu. Inny przykład, znajomy kupił w markecie laptopa, zepsuł się, oddał na gwarancję, nie mogli go naprawić bo w europie nie było dostępnych części do niego, mimo że był to laptop renomowanej firmy. Nie wiem jakie konkretnie laptopy trafiają na market, podejrzewam, że pogwarancyjne, lub odpadki z fabryki. Tak jest ze zwykłymi komputerami PC, ludzie kupują w marketach a później połowa ląduje na serwisie u znajomego. Co do obniżek cenowych - warto sprawdzić ile taki laptop kosztuje w internecie, bo zwykle cena jest zbliżona lub niższa.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Tylko, że z internetu też nie ma pewności, czy to nie jest taki sam, jak te co trafiają do marketów. A na co byś radził zawrócić uwagę przy kupnie? bo akurat na procesorze, czy karcie graficznej mi nie zależy, bo nie gram w gry.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
_kasiuuula_:Tylko, że z internetu też nie ma pewności, czy to nie jest taki sam, jak te co trafiają do marketów. A na co byś radził zawrócić uwagę przy kupnie? bo akurat na procesorze, czy karcie graficznej mi nie zależy, bo nie gram w gry. Jeżeli kupujesz laptopa z procesorem od firmy Intel to upewnij się czy jest to model najnowszej generacji, nazywa się Sandy Brigde. Nie dość, że jest szybki bardzo to zużywa mniej energii od starszych wersji co przekłada się na dłuższą pracę na baterii. Jeżeli wykonujesz prace niewymagające dużo mocy obliczeniowej to polece CI procesor Core i3. Jeżeli masz pieniądze i ma Ci dłużej posłużyć to weź taki na Core i5. Grafika, jak mówisz że nie będziesz tego używać do gier to jak wyżej, weź i3 lub i5 - posiadają w sobie wbudowane karty graficzne, do prac biurowych, internetu i filmów to aż za dużo. Pamięć ram - tu Ci polecę 4gb ale w jednej kości ram, to jest min. do 100% komfortowej pracy i pozwoli na dołożenie za rok/dwa kolejnych 4 gb co przyśpieszy pracę. O ilości zamontowanych kości dowiesz się w sklepie stacjonarnym/internetowym. Nie powiem CI dokładnie co jest sprzedawane w sklepach, a co w marketach bo nie nie wiem tego, tu by się musiał specjalista od handlu wypowiedzieć. Na 2 przykładach marketów u mnie w mieście wiem że trafiają tam często pogwarancyjne laptopy/pc lub składane na odpadach fabrycznych. Masa tego sprzętu z marketów ląduje później na serwisie. Ostatnio kupiłem laptopa przez sklep internetowy, okazało się że ma wadę matrycy, 3 dni później miałem w domu nową sztukę bez wady. Bardzo polecam kupowanie laptopów w internecie, w zaufanych sklepach. Zaoszczędzisz, jeżeli wada uwidoczni się w ciągu 10 dni to możesz go wymienić na nowego, dostaniesz dokładnie ten co chciałaś, a nie to co CI sprzedawca wciska bo ma akurat wyższą prowizje od konkretnego towaru/producenta.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Warto wybrać sprzęt w jakimkolwiek renomowanym sklepie - im lepszy sklep, tym mniejszy problem z wymianą / naprawą. Także sklepów typu hipermarket do zakupu elektroniki nie polecam, sklepy AGD/RTV i stricte komputerowe jak najbardziej. A najlepiej kupić właśnie tak jak pisze SEO-Centrum w dobrym sklepie internetowym - najtaniej z pewnością dobrze realizowanej gwarancji, zwłaszcza jeśli jest door-to-door.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|