|
|
|
ile kosztować może płyta głowna do asus a 6000? nie moge znaleść nigdzie na necie nowej, a w sklepie Pan powiedział, że kupić można tylko w serwisie i że tam kosztuje przynajmniej 1000zł.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Na Allegro obecnie żadnej sprawnej nie ma, stąd ciężko oszacować to, ile taka płyta główna powinna kosztować. Z racji tego, iż jest to starszy sprzęt to należy zastanowić się, czy warto inwestować w niego pieniądze. Jeśli wszystkie inne podzespoły są w stanie idealnym, ten laptop ma dla Ciebie wartość sentymentalną i zamierzasz korzystać z niego jeszcze przez co najmniej 2 lata, to ja nie kupowałbym płyty głównej drożej niż za 200zł. Jeśli któreś z wymienionych przeze mnie powyżej kryteriów nie jest spełnione to lepiej moim zdaniem kupić nowego laptopa. Nowej raczej nie kupisz, gdyż jest to już zabytek, można czekać na okazję na Allegro lub w okolicznych Ci serwisach komputerowych.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
kupiłam nowego. przekalkulowałam i rzeczywiście nie było warto. Kupiłam Acera. z tego co słyszalam to są zawodne, ale po 2 latach. Mam nadz, że za 2 lata jak padnie to lapki jeszcze bardziej stanieją.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Komputery zawsze będą tanieć i zawsze ten komputer co kupiliśmy teraz 2 miesiące temu był marzeniem, a za 2 miesiące już może go nie być w sprzedaży. Jeśli chodzi natomiast o Acer'y i z resztą wszystkich innych producentów, to pamiętajcie, że producent to tylko obudowa, klawiatura, ewentualnie matryca ekranu i gwarancja. Reszta podzespołów jest innych producentów, którzy są tacy sami dla wszystkich producentów laptopów. Także "awaryjność" Acerów, to moim zdaniem nietrafny stereotyp...
Mateusz_Baginski wyedytował tego posta w dniu 2010-07-06 23:35:55
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jakie sa metody na przyspieszenie pracy komputera?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Z metod software'owych to na pewno dbanie o porządek w autostarcie (msconfig), odpowiednia ilość wolnego miejsca na partycji systemowej, brak wirusów oraz takie software'owo hardware'owe czyli zapewnienie niskiego poziomu fragmentacji plików poprzez regularne defragmentowanie. Oprócz tego są programy do czyszczenia plików tymczasowych oraz usuwania ogólnie mówiąc niepotrzebnych wpisów w rejestrze. Jeśli chodzi natomiast o metody hardware'owe to tzw. overclocking, czyli podkręcanie standardowych parametrów procesora, czy też pamięci ram lub karty graficznej. Podczas wykorzystywania overclockingu należy pamiętać o stałym monitorowaniu temperatur podzespołów oraz o zapewnieniu odpowiedniego chłodzenia. Obecne warunki pogodowe nie sprzyjają, stąd łatwo przegrzać sprzęt, wskutek czego straci on stabilność pracy, a w najgorszym przypadku spali się i uszkodzi dyski twarde Macie jakieś doświadczenia w podkręcaniu sprzętu?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Uważam że nienależy zbytnio poprawiać fabryki. Lepiej zadbać o porządek w swoim komputerze.
IT-TRONIC wyedytował tego posta w dniu 2012-01-07 21:07:38
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
IT-TRONIC:Uważam że nienależy zbytnio poprawiać fabryki. Lepiej zadbać o porządek w swoim komputerze. Problem w tym, że często fabryka sama poprawia siebie. Produkuje przykładowo procesor na 100% mocy, a sprzedaje ten sam w poblokowanych wariantach np. na 100, 80 i 60% mocy (lub poblokowane rdzenie itp). Stąd na własną odpowiedzialność można się pobawić w zakup tańszego i przekształcenie go na droższy odpowiednik 
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|