• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Wybór zasilacza

(obserwuj)
yazeer

Czy zasilacz wybiera się pod sprzet pod jakim ma chodzić? Czy jeżeli wezme jakikolwiek to będzie dobrze?

Link Cytuj

0

Zależy od sprzętu na jakim będzie chodził. Musi on obsługiwać standard wymagany przez płytę główną (np. wtyczka EPS12V 8pin). Oprócz tego dobrze jest dobrać odpowiednio moc zasilacza i jego klasę do wymagań użytkownika.

Link Cytuj

0

Tu masz fajną stronę tzw kalkulator mocy- który po wpisaniu danych pokazuje jakiej mocy musisz mieć zasilacz...

Link Cytuj

0

Ja znam tą stronkę i również z niej korzystam, po wyliczeniu poboru mocy należy kupić zasilacz o około 2-krotnie wyższej mocy niż zużycie prądu wskazane przez tą stronę.  

Link Cytuj

0
yazeer

a na jakie marki zasilaczy zerkać?

Link Cytuj

0

Teoretycznie najtańsze wybory są stanowczo odradzane, jednak ostatnio wymieniałem kartę graficzną w pewnym komputerze, gdzie zasilacz był 350W za 30zł. jakiś bez firmowy. Karta poprzednia to nVidia GeForce 7900GT, karta nowa to ATI Radeon HD5770. Działa już ponad miesiąc bez najmniejszych problemów.

Jeśli jednak ja składam komputer od podstaw to zależnie od predyspozycji odbiorcy:

najtaniej - Modecom (bez dopisku Feel)

troszkę drożej - Chieftec

Następnie Tagan i Corsair.

Tym firmom ufam.

Link Cytuj

0
yazeer
Mateusz_Baginski:

Teoretycznie najtańsze wybory są stanowczo odradzane, jednak ostatnio wymieniałem kartę graficzną w pewnym komputerze, gdzie zasilacz był 350W za 30zł. jakiś bez firmowy. Karta poprzednia to nVidia GeForce 7900GT, karta nowa to ATI Radeon HD5770. Działa już ponad miesiąc bez najmniejszych problemów.

Jeśli jednak ja składam komputer od podstaw to zależnie od predyspozycji odbiorcy:

najtaniej - Modecom (bez dopisku Feel)

troszkę drożej - Chieftec

Następnie Tagan i Corsair.

Tym firmom ufam.

wiele dobrego słyszałem o

Corsair. Odstarsza mnie jedynie cena. Co jeszczę za kupnem Corsair przemawia?

Link Cytuj

0

W moim przypadku przemawiającą sprawą była jego cisza, konkretny model był tańszy niż odpowiednik Tagan (na którym się raz zawiodłem), oraz okres gwarancyjny 60 miesięcy.

Link Cytuj

0
SilesianSaint

Duże znaczenie przy wyborze zasilacza ma ilość podpiętych dysków twardych czy rodzaj karty graficznej, zawsze dobrze jest mieć jakiś zapas. Kiedyś gdy kupiłem GeForce GTX260 w instrukcji było napisane że wymagany zasilacz to przynajmniej 500w, strasznie się zdziwiłem gdy okazało się że mój 500w zasilacz nie jest w stanie ruszyć z gtx260 i dwoma dyskami twardymi, poźniej kupiłem modecom'a volcano 650w z którego jestem zadowolony do teraz. Reasumując, zasilacz wybiera się pod sprzęt ale zwraca się również uwagę na stosunek ceny do jakości, pozdrawiam

Link Cytuj

0
yazeer

to ile mniej więcej trzeba wydac na pożądny zasilacz?

Link Cytuj

0

Do standardowych PC'tów ja wybieram najczęściej zasilacze firmy Chieftec (cena w zależności od mocy 100-200zł.)

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne