• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Problemy z bazami w małych i średnich firmach

(obserwuj)
a_rt_ur

Witam,

Jakie są Wasze obserwacje odnośnie obsługi baz danych w średnich i małych  firmach ? Jak często spotykamy Oracla w firmie, gdzie dział IT to 1 osoba ? Jakie są typowe problemy dla takich firm ?

Link Cytuj

0

Z oraclem nie spotkałem się w małej i średniej firmie natomiast z mssql mam cały czas do czynienia, przy czym nie występują tu takie problemy (o ile w ogóle występują) aby wystarczały na etat 1 informatyka, najczęściej załatwia to serwis firmy dostarczającej oprogramowanie chodzące na serwerze mssql. 

Link Cytuj

0

W dziedzinie jakiej się odracam (czyli w informatyce w służbie zdrowia) jest duże "parcie" na oracle. Wynika to ze specyfiki sfery budżetowej - nie liczenie się z kosztami. Jednak wiekszość prywatnych zozów jakie obsługuję korzysta z firebirda i zupełnie on im wystarcza. Oracle jest po prostu  dla nich nieporęczny, mimo że jedna z największych firm jaka produkuje oprogramowanie dla medyków uparcie go promuje.

Link Cytuj

0
Alex_Katowice
log_21:

W dziedzinie jakiej się odracam (czyli w informatyce w służbie zdrowia) jest duże "parcie" na oracle. Wynika to ze specyfiki sfery budżetowej - nie liczenie się z kosztami. Jednak wiekszość prywatnych zozów jakie obsługuję korzysta z firebirda i zupełnie on im wystarcza. Oracle jest po prostu  dla nich nieporęczny, mimo że jedna z największych firm jaka produkuje oprogramowanie dla medyków uparcie go promuje.

faktycznie .. ostro go promują ....

czy nieporęczny - dla użytkownika końcowego to "ganc pomada", jedynie większa zabawa dla admina, nawet średni sprzęt to pociągnie

- ja od wielu lat pracuję na MS SQlach - zero problemów, świetna platforma, no i reporting services .... (ale i Oraclem nie wzgardzę ;-) )

Link Cytuj

0
azzure

Nie mam doświadczenie administracyjnego z oracle'm, moja praca to głównie MS SQL ewentualnie darmowe bazki typu Firebird, MySQL oraz zabytki takie jak aplikacje pisane w Clipper'ze na plikach DBF. Jeżeli chodzi o MS SQL oraz opensourcowe RDBM'sy to spotkałem się z przypadkami, gdzie takie systemy chodziły bez obsługowo, przez kilka lat, a potem pojawił się problem i wszystko umarło. Z DBF'ami jest gorzej, bo te się już psują cały czas, jeżeli nie zapewni się odpowiedniej konserwacji. Jeżeli chodzi o potencjał, to MS SQL jest wielkim niedocenionym. Z reguły wiele firm posiadając nawet Standarda nie wykorzystuje więcej jak 10% możliwości. Działa tylko jako silnik bazodanowy, a takie komponenty jak SSIS, SSAS czy SSRS czekają na kogoś takiego jak ja ;-)

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne