• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Office 2003 vs Office 2007 vs Office 2010beta

(obserwuj)

Witam!

Jeśli macie jakieś ciekawe przejścia i doświadczenia z tymi Officami to piszcie

Ja np korzystałem kilka lat z Office 2003 i postanowiłem się w końcu przesiąść na 2007... W korzystaniu z Excela nie ma tragedii jednak w Wordzie po prostu czuję się jak małe dziecko każdą funkcję muszę szukać, mam nadzieję, że szybko się dostosuję i jego obsługa nie będzie sprawiała mi tylu problemów co obecnie.

Link Cytuj

0
Koziorozec

Witam Cię, Mateuszu na tym forum!

Co do Office 2007, to do tej pory nie mogę się przyzwyczaić do wstążek - brakuje mi NORMALNEGO menu, w którym tak naprawdę dużo szybciej KLIKAŁO SIĘ pewne funkcje. Przedtem (2003) było tak, że niezależnie od tego, czy akurat robiłam coś w komórce tabeli, w nagłówku czy stopce, to od razu miałam dostęp do stylu czcionki, jej rozmiaru, pogrubienia itd. Teraz trzeba przełączać się co chwilę na wstążkę Narzędzia główne albo posługiwać się skrótami klawiaturowymi.

Jednak jest pewne rozwiązanie. Znalazłam ciekawy dodatek, który dodaje nową wstążkę do Office'a 2007 - nazywa się UbitMenu. Zrobiony przez Niemca, ale ma również spolszczenie. Na tej wstążce pojawiają się wszystkie ikony, które były dostępne w paskach narzędzi Office'a 2003 - jednak analogiczne, jak funkcje w 2007.

Dodatek jest darmowy do użytku domowego/prywatnego. Z kolei zakup do firmy jest bardzo tani, bo np. na kilka stanowisk cena wychodzi poniżej 100 zł.

Jak czasem długo nie mogę znaleźć czegoś na wstążkach, to przełączam się na wstążkę Menu (tak się nazywa ta nowa wstążka) i tam szybko wybieram.

Jedyne zastrzeżenie do tego dodatku to:

1) Menu nie funkcjonuje tak samo, jak we wcześniejszych wersjach, tzn. klikając, np. na Plik - rozwija się podmenu, ale mając otworzone to podmenu i przesuwając kursor myszy nad np. Edycja - trzeba kliknąć jeszcze raz, aby rozwinąć podmenu dla Edycja. W 2003 jest tak, że rozwijając jedno podmenu i przechodząc kursorem myszy nad inną pozycję menu - odpowiednio zmieniało się podmenu.

2) W Excelu w tym UbitMenu nie mogę znaleźć filtra zaawansowanego?!

3) Brak tej wstążki dla Accessa.

Mimo powyższych zastrzeżeń - polecam ten dodatek.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Informatyka, Telekomunikacja
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia informatyczne i telekomunikacyjne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi informatyczne i telekomunikacyjne