• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Wordpress

(obserwuj)
silver_cloud
Chciałabym umiec obsługiwać wordpress i tworzyć do niego szablony. Mam zamiar trochę się na ten temat dowiedzieć. Wszelkie informacje na ten temat będą tutaj mile widziane. Ja gdy już czegoś się nauczę nie omieszkam napisać tutaj.

Link Cytuj

0
berenika_21
Ja mam akurat stronę w Drupalu, a nie Wordpressie, ale chętnie tez się czegoś na ten temat dowiem.
Póki co, z tego co się orientuje na WebDesigner Wall jest trochę tutoriali dotyczących Wordpressa:
http://www.webdesignerwall.com/tag/wordpress/

Link Cytuj

0
berenika_21
http://inspectelement.com/tutorials/7-very-simple-tips-and-tricks-for-getting-more-out-of-wordpress/ - tutaj też znalazłam cos o Wordprressie, trochę linków i sztuczek

Link Cytuj

0
berenika_21
http://designreviver.com/tips/a-collection-of-wordpress-tutorials-tips-and-themes/ - tutaj tez ciekawy artykul zbierający informacje o Wordpressie

Link Cytuj

0
silver_cloud
No tak, ale ja szukam czegoś co pokazałoby mi jak z tym zacząć. Kiedyś próbowałam i przyznam, że nie za bardzo rozumiałam całą ideę, szczegolnie jesli chodzi o zmianę wyglądu graficznego.

Link Cytuj

0
silver_cloud
A jeśli chodzi o Drupala to możesz jakieś info tu zapodać? cos na temat instalacji czy takie podstawy

Link Cytuj

0
mazurtomek1

Jeżeli chodzi o wordpress to jeżeli zna się html, css i podstawy php to utworzenie szablonu jest proste. Podstawowe pliki to style.css- plik ze stylami- na początku w komentarzu umieszcz się nazwę szablonu, autora itd czyli to wszystko co widać, następny plik to index.php to podstawowy plik z  treścią strony. Do tego są pliki sidebar.php- boczny panel z nawigacją, header.php- nagłówek strony i footer.php czyli stopka. To są podstawowe plik ale oprócz tego można tworzyć np szablony do archiwum archive.php, kategorii category.php itd. Wszystko jest w oficjalnej dokumentacji codex.wordpress.org/Blog_Desig n_and_Layout . A najlepiej to zacząc od przeróbki istniejącego szablonu.

Link Cytuj

0
silver_cloud

Wiesz co mi bardziej chodzi nie o samą "produkcję" szablonu lecz o taką sprawę, że tak na prawdę nie wiem jak się taki wordpress "obsługuje" bo z tego co pamiętam to można sobie utworzyć konto na wordpress.com, i miec blog w okreslonym szablonie a dalej to nie wiem co, jakieś oplaty za zmianę szablonu czy jak? chyba ze ja nie mowie o samej instalacji, bo teraz zajrzalam z kolei na wordpress.org i widzę że jest dział download i tam można ściągnąć najnowszą wersję tego CMSa. No i też widzę jest podręcznik opisujący instalację, więc chyba w końcu będę musiała się z nim zapoznać.

Link Cytuj

0
mazurtomek1

Na wordpress.com mozesz załozyć konto i korzystać z dostępnych szablonów lub zapłacić i wtedy jest możliwość edycji css. Na wordpress.org jest cms do ściągnięcia, najlepiej przetestować w domu na lokalnym serwerze, jest dużo stron jak to zrobić a później wykupić miejsce na płatnym serwerze + domene i możesz robić co chcesz bez ograniczeń.

Link Cytuj

0
silver_cloud

A no widzisz, to chyba zmyliło mnie wordpress.com, bo właśnie tam zakładałam bloga i były dostepne ich szablony a za edycję CSS trzeba było płacić. W wolnej chwili się zapoznam :D

Link Cytuj

0
silver_cloud

Dobra, powracam do tego wordpressa, bo męczy mnie to aby nauczyc się robić szablony do niego. No więc dzisiaj chyba zacznę coś w tym kierunku działać. Trzymajcie kciuki

Link Cytuj

0
yazeer

hmm..to może ja pomoge, bo być może samo trzymanie kciuków nie pomoże. Tutaj masz dosć ciekawy artykuł na ten temat.

Link Cytuj

0
silver_cloud

Dzięki, na razie zaczynam od samego początku, uczę się instalacji. Ale na pewno potem to przeczytam, na razie rzuciłam okiem, ale póki nie znam dobrze wordpressa to nie mogę się dobrze na tym artykule skoncentrować.

Link Cytuj

0

http://crshare.com/    Może ta strona ci cos podpowie. Masz tam gotowe darmowe szablony THEME pod wordpress pozdro. Mozna zawsze sciagnac edytowac i patrzec co i jak jest zrobione. Pozdrawiam 

Link Cytuj

0
Berenika_Kolaczy

http://wellmedicated.com/observational/10-wordpress-blogs-you-should-be-reading/ - zbiór 10 dobrych blogów na temat Wordpressa - róznego typu dodatki, darmowe szablony, itp.

Link Cytuj

0
webserviceboys

Ja tam zaczynałem przygodę od WP Ninja i Damek.eu . Jak użyjesz na tych stronach opcji szukaj to nzjadziesz wszystko opisane jak krowie na rowie . Życzę powodzenia w nauce:)

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Grafika, Multimedia
  • Photoshop - Po prostu grupa dla wszystkich, którzy używają tego najbardziej popularnego programu graficznego.
  • Fotografia - Dla tych co lubią pstrykac, zawodowo czy amatorsko, a takze dla tych, co lubią byc fotografowani:"
  • Freelance - Grupa osób, które planuja, zakończyły bądź robią karierę w wolnych zawodach...
  • Grafika wektorowa - Głównie illustrator, ale również inne programy i problemy związane z grafika wektorową
  • Technologie - Nowinki w świecie technologii.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia graficzne i multimedialne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi graficzne i multimedialne