• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Identyfikowanie czcionki

(obserwuj)
silver_cloud
Właśnie siedzę nad projektem, gdzie mam stworzyć logo używając określonej czcionki wskazanej przez klienta - tyle, że nie znam nazwy, mam pokazane kilka liter i na ich podstawie mam stworzyć napis. Obawiam się, że czeka mnie syzyfowa robota. Czy ktoś ma jakis pomysł jak mogę zidentyfikować czcionkę?

Link Cytuj

0
Może spróbuj tutaj jeśli znasz angielski.
http://www.identifont.com/
zadadzą ci kilka pytań i podadzą kilka mozliwych czcionek, moze cos będziesz mogla wybrac "

Link Cytuj

0
silver_cloud
Kurcze, no tak nie za bardzo :"
Pokazalo mi rozne czcionki ale nawet nie byly blisko tej co mam.

Link Cytuj

0
I jak leci? jak rozwiązujesz ten problem?

Link Cytuj

0
silver_cloud
Aaaa siedze na stronce z czcionkami i szukam podobnych, moze coś sklecę :" może zrobie wlasna wektorowa wersje, zobacze jak wyjdzie.

Link Cytuj

0
A w czym robisz?

Link Cytuj

0
silver_cloud
W corelu, do grafiki wektorowej jest chyba najlepszy.

Link Cytuj

0
O to gratuluje, ja jakoś nie mogę pojąć tych wszystkich narzędzi do grafiki wektorowej. Chyba to juz za wysoka szkoła jazdy dla mnie.

Link Cytuj

0
silver_cloud
no na początku dla mnie te narzedzia tez byly czarną magią! masakra, kompletnie nie rozumiałam jak sie poslugiwać pen tool czy bezier tool

Link Cytuj

0
No i jak się nauczyłas?

Link Cytuj

0
silver_cloud
metoda prob i bledow, szukalam tez troche tutoriali na you tube, niektore sa naprawde wartosciowe, tzn bardzo duzo jest wartosciowych do pewnego stopnia
niestety nadal nie dokonca rozumiem dzialanie narzedzi wektorowych i musze sobie jakos radzic

Link Cytuj

0
silver_cloud
nadal siedze i sie mecze, aaaa, poradźcie coś!

Link Cytuj

0
A może ten serwis Ci pomoże?

http://www.myfonts.com/WhatTheFont/

Postaraj się dokładnie wyciąć obrazek, tak, żeby znajdowały się na nim tylko czcionki. Jeśli masz taką możliwość, w ogóle odizoluj je od tła. Wtedy będzie szansa, że maszyna rozpozna czcionkę - pod warunkiem, że ma ją w bazie.

Link Cytuj

0
silver_cloud
probowalam, niestety nic nie pomoglo

Link Cytuj

0
silver_cloud
W sumie to sprawa była dosyć skomplikowana. Napis był na koszulce i byly to tylko 3 litery - ktore na dodatek nie wystepowaly w napisie ktory ja mialam wykonać. Zrobiłam skan koszulki ale jakoś nie mogłam sobie wyobrazić jak wyglądałby z użyciem tej czcionki wiec niemozliwe bylo "wyrzeźbienie" jej narzędziem wektorowym. Probowalam tez zidentyfikowac czcionkę na kilku stronach ale bez efektow. W rezultacie przejrzalam ponad 500 swoich czcionek i wybralam podobne.

Link Cytuj

0
silver_cloud
Jesli znacie dobre programy lub strony pomagające zidentyfikować czcionkę - wrzućcie informację tutaj! Na pewno się przyda!

Link Cytuj

0
AnkaK_84
http://www.myfonts.com/WhatTheFont/ - ta strona którą podał okhan sie mi bardzo przydała, dzieki

Link Cytuj

0
berenika_21
http://ilovetypography.com/2007/08/19/identify-that-font/ - tu jest podanych kilka stron, jesli chodzi o temat identyfikacji czcionek "stronka po angielsku"

Link Cytuj

0
silver_cloud
Dzięki z tej stronki korzystałam własnie przy probach identyfikacji czcionki, ale plik byl tak slabej jakosci ze ciezko bylo zidentyfikować, zastąpiłam ją podobną czcionką.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Grafika, Multimedia
  • Photoshop - Po prostu grupa dla wszystkich, którzy używają tego najbardziej popularnego programu graficznego.
  • Fotografia - Dla tych co lubią pstrykac, zawodowo czy amatorsko, a takze dla tych, co lubią byc fotografowani:"
  • Freelance - Grupa osób, które planuja, zakończyły bądź robią karierę w wolnych zawodach...
  • Grafika wektorowa - Głównie illustrator, ale również inne programy i problemy związane z grafika wektorową
  • Technologie - Nowinki w świecie technologii.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia graficzne i multimedialne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi graficzne i multimedialne