|
|
|
Ok, ale możesz mi powiedzieć, jaką wobec tego stawke byś zastosował właśnie przy projekcie strony domu weselnego z 5 podstronami i galerią lightbox? Na konkretnym przykladzie potrzebuje wiedzieć jak to działa. i wtedy jak Ci się klient zastanawia dlugo nad różnymi rzeczami to mu dodajesz że za tę dodatkową godzinę dodawania czegoś/zmieniania to doliczasz ileś tam? Nigdy nikt ci nie powiedzial ze mozesz cos zrobic krocej i ze czemu tak dlugo i czemu taka stawka a nie inna?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
silver_cloud:Ok, ale możesz mi powiedzieć, jaką wobec tego stawke byś zastosował właśnie przy projekcie strony domu weselnego z 5 podstronami i galerią lightbox? Na konkretnym przykladzie potrzebuje wiedzieć jak to działa. i wtedy jak Ci się klient zastanawia dlugo nad różnymi rzeczami to mu dodajesz że za tę dodatkową godzinę dodawania czegoś/zmieniania to doliczasz ileś tam? Nigdy nikt ci nie powiedzial ze mozesz cos zrobic krocej i ze czemu tak dlugo i czemu taka stawka a nie inna?
Pokaż swoje portfolio, To Ci powiem jaką możesz mieć stawkę :))
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
@silver_cloud: Stawka zależy - od tego jak mocny się czuje i ile mogę zaproponować klientowi. Jeśli idziesz na spotkanie powinieneś wiedzieć już co nieco o branży klienta i o samej firmie. Znać jego dotychczasową stronę, strony konkurencji i stan finansowy firmy (można zgadywać). Od tego wszystkiego zależna jest stawka. Bo inną stawkę dam małemu wiejskiemu domu weselnemu którego targetem są okoliczne wioski a sale ma na 70 osób a inną domu weselnemu w centrum dużego miasta z dwiema salami każda po 200 osób ;D Przynajmniej tak bym zrobił ja. Co do dodawania to owszem. Jeśli klient w połowie sobie wymyśli, że chce jeszcze latającego różowego misia na stronie i nie ma tego w oryginalnej rozpisce to policzę go za to. A uwierz mi ten różowy słoń nie jest przesadzony... Czy toś się mnie pytał czy mogę coś zrobić krócej? albo: Czemu tak długo? Tak - przeważnie przy głupich punktach, typu "wgrywanie na serwer", "robienie kopii zapasowej", "konfiguracja poczty". Ale jak ma się pół giga do wgrania, albo robienie kopii zapasowej 4 różnych baz i tak dalej... Choć i tak przeważnie tutaj jest zawsze ten nadmierny czas ;p więc mają trochę racji ;p Pytania: czemu stawka taka a nie inna? od klientów... hmm, nie miałem jeszcze tego. Może jeszcze za krótko robię. Ale przeważnie do stawki się nie czepiają.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
maxdemage:@silver_cloud:
Stawka zależy - od tego jak mocny się czuje i ile mogę zaproponować klientowi.
Jeśli idziesz na spotkanie powinieneś wiedzieć już co nieco o branży klienta i o samej firmie. Znać jego dotychczasową stronę, strony konkurencji i stan finansowy firmy (można zgadywać). Od tego wszystkiego zależna jest stawka. Bo inną stawkę dam małemu wiejskiemu domu weselnemu którego targetem są okoliczne wioski a sale ma na 70 osób a inną domu weselnemu w centrum dużego miasta z dwiema salami każda po 200 osób ;D
Przynajmniej tak bym zrobił ja.
Co do dodawania to owszem. Jeśli klient w połowie sobie wymyśli, że chce jeszcze latającego różowego misia na stronie i nie ma tego w oryginalnej rozpisce to policzę go za to. A uwierz mi ten różowy słoń nie jest przesadzony...
Czy toś się mnie pytał czy mogę coś zrobić krócej? albo: Czemu tak długo?
Tak - przeważnie przy głupich punktach, typu "wgrywanie na serwer", "robienie kopii zapasowej", "konfiguracja poczty".
Ale jak ma się pół giga do wgrania, albo robienie kopii zapasowej 4 różnych baz i tak dalej... Choć i tak przeważnie tutaj jest zawsze ten nadmierny czas ;p więc mają trochę racji ;p
Pytania: czemu stawka taka a nie inna? od klientów... hmm, nie miałem jeszcze tego. Może jeszcze za krótko robię. Ale przeważnie do stawki się nie czepiają.
A jesli chodzi o projektowanie to nie pytaja cie czy cos mozesz zrobic szybciej? Wiesz ja lubie miec kilka dni na sam projekt bo wtedy moge sobie poszukac fajne foty, zastanowic nad efektami graficznymi itd. Oczywiscie zawsze moge zrobic cos szybciej, ale wtedy nie ma gwarancji ze cos bedzie fajne.
jesli chodzi o te rzeczy z wgrywaniem na serwer itd, no to niestety trzeba poczekać i już.,
A jesli chodzi o stawkę to kiedyś robiłam folder A3 skladane na pol czyli 4xA4, i zażyczyłam sobie 500 - ponad stowe za kazda strone - wg mnie to nie byla wygorowana cena bo folder szedl na wazna i duza impreze ogolnopolska wiec za jakość trzeba placic :D, ale osoba zlecajaca miala taki argument ze tak naprawde to niektore osoby zarabiaja 800 zł na miesiac pracujac 40 godzin tygodniowo wiec moja cena jest dla niej wygorowana (ale zaplacil), szczegolnie, że pewnie siedzialam nad projektem kilka godzin wieczorem - doslowny cytat.
I nie chodzilo wcale o to ze ta osoba ocenila projekt nisko, ze uwazala ze byl slaby czy cos takiego. Chodzi o to ze porownala go z pracą innych zwyklych smiertelnikow i jej wyszlo ze powinnam wziac duzoooo mniej, co dla mnie jest smieszne. Bo jesli mialabym sie czyms takim kierować to mialabym brac 5 zł za godzine? I nawet jesli teoretycznie spedzilabym nad projektem caly dzien - 12 godzin - to wyszloby 60 zł, a jesli 2 dni - 24 godziny - to 120 zł. Czy jest to adekwatne? Moim zdaniem nie.
Z drugiej strony jesli zazycze sobie 50 zł za godzine to jesli skoncze projekt w ciagu 4 godzin zarobie 200 zł, co tez moim zdaniem nie jest adekwatne. Dlatego tak bardzo dziwi mnie stawka godzinowa.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Nawet jak stawki godzinowej nie mówi się klientowi (przy małych projektach do rzeczywsiście może mijac się z celem) to ja praktycznie zawsze sobie licze stawke za projekt na podstawie zastanowienia się, ile czasu potrzebuje na jego wykonanie i pomnożenia tego przez stawkę godzinową. Jeśli projekt jest przyjemny, albo interesujący -stawka może byc mniejsza, a jeśli wiem, że będe się przy nim meczyć - zwiększam ją.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No dobrze Bereniko, ale nikt tutaj nie podaje konkretnych stawek, możesz podać przyklad co uwazasz malym projektem i wtedy liczysz jaka stawke?albo jaka policzylabyś?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
silver_cloud:No dobrze Bereniko, ale nikt tutaj nie podaje konkretnych stawek, możesz podać przyklad co uwazasz malym projektem i wtedy liczysz jaka stawke?albo jaka policzylabyś?
Rany .. bo jest coś takiego jak tajemnica handlowa :) Poza tym Twoje wyliczenia są co najmniej dziwne ..żeby nie powiedzieć śmieszne :)
Folderu w 4h nie poskładasz .. a jak poskładasz to nie będzie on wart więcej niż te 200zł, które przytoczyłaś.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No ok to moze inaczej, ile czasu zajmuje ci średnio folder taki jak opisalam? Porządny, z fotami nad ktorymi sie napracujesz (np. 10 fot, obrobka kolorow i wycinanie)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
silver_cloud:No ok to moze inaczej, ile czasu zajmuje ci średnio folder taki jak opisalam? Porządny, z fotami nad ktorymi sie napracujesz (np. 10 fot, obrobka kolorow i wycinanie)
3 dni robocze .. czyli 24h pracy... + wszystko zależy od jakości klienta, bo często do ceny doliczam licencje na fonty i zdjęcia.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Hej, a możesz mi powiedzieć o co chodzi z tym doliczaniem licencji na zdjecia i fonty? Chodzi ci o to, że jak kupujesz fotkę to doliczasz jej koszt do ceny projektu? ja tak robię właśnie ale nie wiem, czy Tobie o to samo chodzi.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Byl taki dowcip o mechaniku, ktory przyszedl naprawic samochod, ktoremu zaden mechanik nie dal rady. Podniosl maske, wyciagnal z kieszeni maly mloteczek, puknal - i samochod odpalil.
- Nalezy sie 1000 zlotych!
- CO TAKIEGO?! Za jedno stukniecie mlotkiem?!
- Za to sie nalezy 1 zl. Ale za to, ze wiedzialem gdzie stuknac, biore 999.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
katarynka_2005:Byl taki dowcip o mechaniku, ktory przyszedl naprawic samochod, ktoremu zaden mechanik nie dal rady. Podniosl maske, wyciagnal z kieszeni maly mloteczek, puknal - i samochod odpalil. - Nalezy sie 1000 zlotych! - CO TAKIEGO?! Za jedno stukniecie mlotkiem?! - Za to sie nalezy 1 zl. Ale za to, ze wiedzialem gdzie stuknac, biore 999. I tutaj jest odpowiedź, każdy wecenia swoją wiedzę i umiejętności. Do tych dwóch rzeczy doliczam czas spędzony nad swoim systemem cms (licencja) i pisanie niestandardowych aplikacji pod systemy.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
berenika_21:Nawet jak stawki godzinowej nie mówi się klientowi (przy małych projektach do rzeczywsiście może mijac się z celem) to ja praktycznie zawsze sobie licze stawke za projekt na podstawie zastanowienia się, ile czasu potrzebuje na jego wykonanie i pomnożenia tego przez stawkę godzinową. Jeśli projekt jest przyjemny, albo interesujący -stawka może byc mniejsza, a jeśli wiem, że będe się przy nim meczyć - zwiększam ją.
I to chyba najrozsądniejsze podejście - przynajmniej przy profesjonalnej działalności :) Godziny kalkuluj dla samego siebie, a klientowi przedstawiaj kwotę i termin. Swoją drogą jak można mówić klientowi ile czasu (godzin) zajmie mi praca nad jego projektem i ile biore za godzinę?! Tak, to można było robić na studiach.
Jeśli zajmujesz się projektowaniem grafiki do druku lub dla web-u albo tworzeniem stron www to masz do czynienia z dwoma rodzajami klientów. Dla jednych ważne są:
1. Cena
2. Czas
3. Jakość
a dla drugich zupełnie odwrotnie. To Ty musisz wiedzieć jaki to klient i czego wymaga, a tym samym ile jest w stanie zapłacić.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|