|
|
|
Amatorsko zajmuje się tworzeniem stron www na swoje potrzeby dla znajomych. Cały czas się uczę i pojawiła się przede mną szansa na pierwsze zlecenie - strona pewnej małej firmy znajomego. Będzie wykonana php-fusion, ma być bardzo prosta w zarządzaniu.
No właśnie- jak przygotować wycenę? Pokazywać po prostu koszt wykonania każdego etapu, czy ilość godzin x stawka. Macie jakieś rady?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Koszt wykonania kazdego z etapów jest zwykle bardziej miarodajny. I bardziej profesjonalny, bo klient nie musi się obawiać, ze prace się przeciągną.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Miałam kiedys klienta, ktory był zbulwersowany, że za projekt chyba folderu zycze sobie kilka stów a pewnie siedziałam nad nim kilka godzin. Zaczał obliczać ile to jest godzin pracy zwyklego smiertelnika i wyszlo mu ze zalozmy tydzien lub dwa. Nie mogl przebolec ze zarobilam tyle w krotszym czasie niz pracownik fizyczny. Chociaz porownywanie jest kompletnie nieadekwatne. Za umiejetnosci sie placi a nie za czas pracy. Dlatego nigdy nie podaje ilosci czasu, podaje termin i juz. A to czy spedze nad projektem 4 godziny dziennie czy 24 to juz moj biznes.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zdarzało mi się zamamwiać strony i przyznam, ze wolałam wieidziec ile czasu dana osoba poświęci na moja stronke.. Nie koniecznie musiałam znać stawke godzinowa, ale napewno swiadomosc, ze nie place za "idee" "bo ideę zawsze poddawałam sama" poprawiała mi nastroj. Zatem, gdybys trafił na mnie wowczas poprosiłabym o cene całosci + wypytałabym Cię ile godzin zajmie Ci konkretna praca przy komputerze.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Najbardziej uniwersalnym przelicznikiem jest czas. Podstawą każdej wyceny powinno być zastanowienie się ile czasu będziemy musieli spędzić nad projektem. Mając wyobrażenie ilości czasu, dużo łatwiej wycenić to, ile ten czas jest dla nas warty. Moim zdaniem dobrym podejściem jest zastanowienie się - za jaki pieniądz wykonałbym takie zadanie. Wtedy podchodzimy do zadania z większym entuzjazmem - wiedząc, że nie jesteśmy zmuszani do pracy.
Inna sprawa, że na początku warto podawać niższe ceny ze względu na brak doświadczenia.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeśli chodzi o zdradzanie klientowi ilości czasu...
Bardzo ryzykowne. Ja też jestem za tym, żeby nie zdradzać.
Czasem może okazać się, że w trzy godziny wykonujemy jakąś pracę - ale jakie to ma znaczenie, skoro kompetencje do jej wykonania, odpowiednie doświadczenie itd - zbieraliśmy latami? Klient może tego nie rozumieć, wydaje mi się, że dla obu stron wygodniej jest patrzeć na sprawę na zasadzie oceny efektu końcowego. W końcu kupujemy produkt, a nie wysiłek włożony w jego wytworzenie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
"Czasem może okazać się, że w trzy godziny wykonujemy jakąś pracę - ale jakie to ma znaczenie, skoro kompetencje do jej wykonania, odpowiednie doświadczenie itd - zbieraliśmy latami?"
Zgadzam się, taka sama jest moja opinia. Czy ktoś pyta lekarza ile bedzie operował? Płaci się mu za jego umiejetnosci i za to ze ma wiedze specjalistyczną. Podobnie jest ze specjalistyczną wiedza na temat grafiki, używania konkretnych programów itd. Czy mi cos zajmie kilka godzin czy kilkadziesiat, to nie powinno klienta interesować. Mogę mu podać termin kiedy moze sie spodziewać otrzymania produktu. Poza tym nie wspomniano tutaj o procesie projektowym i wkladzie artystycznym projektującego. Pomysł ma swoją cenę, nawet jesli został wykonany w ciągu kilku minut.
Ostatnio rozmawiałam ze znajomym prawnikiem, za poradę bierze 50 zł. Mozna u niego siedzieć pol godziny i zaplacic 50 zł ale mozna siedziec 3 minuty i zaplacic tyle samo. Dobrze wiemy za co placimy prawda? Za wiedzę. W naszym przypadku jest tak samo moim zdaniem. Inne podejscie wg mnie jest troche nie na miejscu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zgadzam się z przedmówcami. Po prostu im krócej ktoś pracuje w zawodzie, ma mniejsze doswiadczenei i umiejętności musi posiedzieć nad projektem znacznie dłużej niż osoba, która podobną pracę wykonywała już kilkadziesiąt razy. Za pierwsze projekty dostaje się zazwyczaj niewielkie pieniądze, trzeba dopracowywać je godzinami, a efekt nie zawsze zachwyca. Często dobry grafik dobry projekt w godzinę i należy mu za to dobrze zapłacić.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Poza tym ostatnio też zastanawialam sie dlaczego takie wielkie róznice w płacy występują miedzy roznymi zawodami. Bardzo wyrazisty przyklad podam, ale myslę, że sensowny:
jest lekarz i sprzątacz ulic. Lekarz dostaje kilka tysiecy minimum, sprzatacz ulic kilkaset zlotych maksimum.
gdyby poprosić ich o zamianę rol to lekarz z łatwoscia posprzata, natomiast sprzatacz nie da sobie rady z zadaniami lekarza. za to placimy lekarzowi zeby mial wiedze specjalistyczna ktorej zwykly czlowiek nie posiada/nie chce mu sie posiadac. Tak samo jest z grafikami, webdesignerami, architektami, prawnikami itd. Nie wazne ile pracują nad czyms, wazne ze mają odpowiednią wiedze zeby cos zrobic.
takie jest moje zdanie
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Poza wiedzą liczą się jednak również kontakty, renoma w branży. Szczególnie widać chyba to, gdy się pracuje na własny rachunek. Same umiejętności nie wystarczą, żeby dobrze zarobić...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To prawda, tylko jak takie kontakty rozszerzać?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jaroo:
Amatorsko zajmuje się tworzeniem stron www na swoje potrzeby dla znajomych. Cały czas się uczę i pojawiła się przede mną szansa na pierwsze zlecenie - strona pewnej małej firmy znajomego. Będzie wykonana php-fusion, ma być bardzo prosta w zarządzaniu.
No właśnie- jak przygotować wycenę? Pokazywać po prostu koszt wykonania każdego etapu, czy ilość godzin x stawka. Macie jakieś rady?
Zawsze ilość godzin x stawka. Zarobisz tyle ile realnie poświęcisz czasu na pracę razy Twoja wycena jakości tej pracy. Poza tym nauczy Cię to szanować swoją pracę i czas na nią poświęcany.
Poza tym pamiętaj, że czas poświęcony na myślenie nad projektem, kodem itd. .. to też czas Twojej pracy i właśnie głównie za to "ruszanie głową" klient Ci płaci.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
kozmo:jaroo:
Zawsze ilość godzin x stawka. Zarobisz tyle ile realnie poświęcisz czasu na pracę razy Twoja wycena jakości tej pracy. Poza tym nauczy Cię to szanować swoją pracę i czas na nią poświęcany.
Poza tym pamiętaj, że czas poświęcony na myślenie nad projektem, kodem itd. .. to też czas Twojej pracy i właśnie głównie za to "ruszanie głową" klient Ci płaci.
Nie zgadzam się z Twoją opinią. Właśnie o to chodzi, że takie myślenie czasem może nas wpędzić w pułapkę. Weźmy taki przykład, jeśli ktoś jest wybitnie zdolny i szybko może sklecić fajny projekt i wyceni go załóżmy na ileś tam, a klientowi cena się nie spodoba bo powie że taka kwote to inni ludzie zarabiają w ciągu kilku dni roboczych a nie w ciągu np. 8 godzin? Czy jest to sprawiedliwe? Moim zdaniem nie, bo nie liczy się tu czas tworzenia, lecz wynik tej pracy i fakt że musisz być specjalistą by zasiąść do takiego projektu. A specjalistom płaci się za ich wiedzę i umiejętności.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
silver_cloud:
A specjalistom płaci się za ich wiedzę i umiejętności.
Dlatego napisałem "stawka" .. i nie czarujmy się, dobre projekty nie powstają w kilka chwil.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
silver_cloud:
kozmo:
jaroo:
Nie zgadzam się z Twoją opinią. Właśnie o to chodzi, że takie myślenie czasem może nas wpędzić w pułapkę. Weźmy taki przykład, jeśli ktoś jest wybitnie zdolny i szybko może sklecić fajny projekt i wyceni go załóżmy na ileś tam, a klientowi cena się nie spodoba bo powie że taka kwote to inni ludzie zarabiają w ciągu kilku dni roboczych a nie w ciągu np. 8 godzin? Czy jest to sprawiedliwe? Moim zdaniem nie, bo nie liczy się tu czas tworzenia, lecz wynik tej pracy i fakt że musisz być specjalistą by zasiąść do takiego projektu. A specjalistom płaci się za ich wiedzę i umiejętności.
Zgadzam się, że wycena projektu na podstawei ilości czasu, jaką planujemy spędzić nad projektem jest najlepsza dla nas. Poinformowanei klienta ile bierzemy za godzinę naszej pracy też nei jest złym pomysłem (chociaż w Polsce chyba mało rozpowszechnionym jeśli chodzi o pracę freelancerską). Mamy wtedy jasność, że pracując nad projektem miesiąc zarobimy konkretną kwotę. Klient też zastsnowi się dwa razy, zanim będzie chciał dodatkową wersję, zmianę układu, itp. wiedząc, że za wszystki opcje "ekstra" płaci dodatkowo i że to jest nasz czas.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Osoba wybitnie zdolna ze świetnym portfolio może przciez chcieć zdecydowanie większą stawkę za godzinę niż początkujący.
Sama chciałabym mieć zlecenia wycenianei od godziny. Nawet jak w swoim mniemaniu zrobię szybko dobry projekt to i tak najczęściej jest on nei do końca dobry dla klienta. Jeśli nei śpieszy mu się z teminami najchętniej wybrzydza.
W mojej opini płacenei za cały oddany projekt jest zdecydowanie bardziej korzystne dla zlecającego niż dla freelancera, nei zgadzam się więc z silver_cloud w tym względzie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Hej, ok, to czy mogę wobec tego zapytać ile by miała wynosić stawka godzinowa ? Np za projekt strony -wizxytówki dla domu weselnego z 5 podstronami, galerią w lightboxie, z formularzem kontaktowym?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
silver_cloud:Hej, ok, to czy mogę wobec tego zapytać ile by miała wynosić stawka godzinowa ? Np za projekt strony -wizxytówki dla domu weselnego z 5 podstronami, galerią w lightboxie, z formularzem kontaktowym?
Dlaczego nas się pytasz o Twoją stawkę ? :)) Ja swoją znam :)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To podaj swoją stawkę wobec tego, może zrobię sobie taką samą. Chcę wiedzieć ile sobie liczą osoby mające stawki godzinowe. Dla mnie to troche bez sensu z tą stawką godzinową, bo każdy może powiedzieć że coś możnabyło wykonać szybciej. To tak samo z tlumaczem - nie placi się mu za czas spędzony nad tlumaczeniem tylko jak już za ilość tego tlumaczenia, Tak samo z mechanikiem - nie placi sie za to jak dlugo siedzi tylko za samą usługę wymiany jakiejś części np.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Osobiście również lubię klientom dawać rozpiskę Godziny x Stawka. Oczywiście tutaj zaczyna się "zabawa". Ponieważ do tych godzin dochodzą spotkania w sprawie omówienia prac, relacje, przygotowanie dokumentacji. Wszystko co zrobię dla projektu jest skrupulatnie odnotowane i wycenione czasowo nawet to "głupie" siedzenie z ołówkiem nad kartka i myślenie ;p . Dochodzą też widełki czasowe i poślizgi. Klient wtedy wie za co płaci, i za co musi ewentualnie dopłacić, jeśli dojdzie taka potrzeba - a klienci lubią w trakcie prac dodawać rzeczy o których im się zapomniało na początku. A druga sprawa: wiem, ile czasu mogę na to poświęcić i skrupulatnie tego przestrzegając dochodzi się do pewnej efektywności ;) A, że niektóre elementy zrobię szybciej. Lepiej dla mnie. Z drugiej strony medalu - przy małych projektach czasem nie warto wdawać się w szczegóły i lepiej po prostu powiedzieć ile to będzie kosztowało. A czy my zaryjemy 7 nocy pod rząd czy zrobimy to w 2 godziny klienta nie będzie obchodziło bo wg niego projekt jest mały drobny i niewiele wart. Podsumowujące - wiele zależy od projektu i od klienta. Choć jak napisałem na początku wolę jednak stawko/godzinowy system.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|