• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Czy logo za 25 zł może być dobrym projektem? Czy to poprostu dumping cen?

(obserwuj)
michalwedel1

Witam wszystkich projektantów i użytkowników "Oferii". Od pewnego czasu, obserwuję zlecenia na zaprojektowanie CI/logo, których budżet wynosi przykładowo 25zł. Zastanawiam się nad kreatywnością "projektantów", którzy podejmują się wykonania takich zleceń właśnie w cenie 25zł. Czy taki projekt przyciągnie? Czy będzie unikatowy? Czy będzie godnie reprezentował firmę wśród konkurencji?

Zaprojektowałem już kilkanaście logotypów. Niektóre były bardziej trafne inne mniej udane, ale zawsze starałem się spełnić oczekiwania klienta i przykuć uwagę odbiorcy logo. Wiem również ile pracy kreatywnej i czasu trzeba poświęcić na wykonanie odpowiedniego logo. Nie mówie tu o rysowaniu w Corelu/Illustratorze bo to tylko formalność. Chodzi mi o Zapoznanie się z profilem działalności klienta, wykonanie ankiety, wstępne pomysły i szkice. Czy to wszystko naprawdę może kosztować 25zł ?????????

Michał Wedlechowicz

www.wedlegrafika.com.pl

Link Cytuj

0
michalwedel1

Czekam na osoby chętne podyskutować w tym temacie. Tymczasem pragnę zaapelować do młodych "tanich" projektantów rozpoczynających swoją karierę z kreacją wizualną firm: Stawiajcie sobie wyżej poprzeczkę. Zajmujcie sie naprawdę kreatywnymi i opłacalnymi  projektami. Nie musicie zaczynać kariery od projektów dla firm typu: "tomex", "mirex", "Bar u ziutka", których właściciele to totalne bezguścia,które nie wiedzą ile wart jest talent i kreatywność młodego człowieka. A jeżeli dopiero się uczycie i stąd wasz popęd na projektowanie brandingu za 25 zł to uwaga: Znam wiele przypadków gdzie studenci grafiki użytkowej, badź ASP  jeszcze przed egzaminem dyplomowym wykonują dobre logotypy dla firm za które klienci płacą im nawet 1000zł (oczywiście umowa o dzieło). Zatem mierzcie wyżej i nie dumpingujcie cen. PZDR

Link Cytuj

1
ryboll

Każdy odpowiednio ceni swoją pracę. Będziecie do końca życia robić projekty za szmaciane pieniądze, a przy okazji niszczyć rynek.

Link Cytuj

0
Zanthia

Niby się zgadzam, ale nie jest to takie proste. Z jednej strony stwierdziłam, że za logo bedę brać 300-400 złotych, może 200 przy prostych projektach , zaleznie od klienta i bla bla  bo zaczynam i tak dalej.., z drugiej strony dzwoni mi pewna pani, że ona by chciała wizytówkę, tylko, że ja mam strasznie drogo, bo ktośtam robi 15 złotych taniej. I tu nasuwa się pytanie : wyśmiać i powiedzieć, że rynek jest wolny i takoż jej droga i jeść tynk ze ścian, czy zgodzić się na zejscie z ceny [ niewysokiej mimo wszytsko] i zepsuć rynek ale miec cokolwiek w portfolio.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Grafika, Multimedia
  • Photoshop - Po prostu grupa dla wszystkich, którzy używają tego najbardziej popularnego programu graficznego.
  • Webdesign - Grupa ludzi, których pasjonuje projektowanie www.
  • Fotografia - Dla tych co lubią pstrykac, zawodowo czy amatorsko, a takze dla tych, co lubią byc fotografowani:"
  • Freelance - Grupa osób, które planuja, zakończyły bądź robią karierę w wolnych zawodach...
  • Grafika wektorowa - Głównie illustrator, ale również inne programy i problemy związane z grafika wektorową
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia graficzne i multimedialne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi graficzne i multimedialne