|
|
|
Co sądzicie o tym programie? Używacie? Jak oceniacie?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Świetny program, jest to odpowiednik Adobe Illustratora, produkcji kanadyjskiej firmy Corel z tego co wiem. Wszystkie projekty przygotowuję do druku właśnie w tym programie, mam gwarancję że wszystko wyjdzie wtedy w porządku. W ostatniej wersji programu jest doskonałe narzędzie do trasowania Powertrace. Ja posiadam wersję 12 ale w zupełności wystarcza. Wiele osób uzywa również o wiele niższych wersji i też w zupełności wystarcza. Doskonałe narzędzie do grafiki wektorowej. Niestety ja jeszcze nie potrafię w pełni wykorzystać jego możliwości, ale widziałam świetne projekty wektorowe wykonane w corelu.
silver_cloud wyedytował tego posta w dniu 2009-01-18 18:26:40
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a czy Corel jest kompatybilny z produktami Adobe? Można przerzucać sobie niektóre elementy "Tak jak jest z inteligentnymi obiektami w oprogramowaniu Adobe" między Photoshopem a Corelem?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Z tego co wiem to można w corelu otworzyć pliki photoshopa .psd jednak np warstwy tekstowe są zrasteryzowane. Zachowany jest porządek warstw, jednak nie wielkość obszaru "gdy ma się umieszczone obrazy wykraczające poza obszar wszystko zostaje wyświetlone w calosci, bez kadrowania photoshopowego, do tego style warstw nie dzialają.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dlatego Adobe ma taką przewagę nawet nad lepszymi programami konkurencji, że jak ktos zaczął uzywać Photoshopa, to raczej sięgnie potem po inDesigna lub Illustratora niz Corela.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ale pytanie nie dotyczyło kompatybilności między programami jednego producenta a między programami różnych producentów. Corel PHOTO-Paint, który mial byc odpowiednikiem Photoshopa jest zintegrowany z Corelem Draw.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Poza tym Corel otwiera pliki Illustratora ".ai", ale czasem są lekkie przekłamania i deformacje.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Corel Draw jest bardzo dobrym programem. Od wersji X3 zawarto w nim porządne narzędzie do zmiany obiektów rastrowych na wektorowe - czyli Powertrace "poprzednie wersje Trace"a nie były zbyt dobre". Poza tym pakiet Corela jest o wiele tańszy niż odpowiedniki Adobe. Ja używam Corela od kilku lat i naprawdę jestem z niego zadowolony.
Ostatnio była promocja wersji upgrade i przesiadłem się z Corela 12 na wersję X4.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
http://kim-bis.blogspot.com/2009/03/music-icon-corel-draw-x4-tutorials.html -pokazuje jak zrobić ikonkę w Corelu, załączam link, bo rzadko widuje się tutoriale do Corela
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Pracuję na Corelu już kilkanaście lat (tak, był taki Corel 2.0...), i szczerze powiem - ma on wiele zalet, ale i wiele ograniczeń. Z tym, że jeśli się trochę pozna program - to się zna te ograniczenia i wiadomo na co zwracać uwagę, czego absolutnie się nie da zrobić, a co bez problemu. Istotne jest też to, którą mamy wersję programu - te najnowsze mają mnóstwo różnych "bajerów" często zbędnych dla kogoś, kto ma w programie robić proste rzeczy, i jest przerażony ich ilością.
Dlatego warto do programu podejść od innej strony i zadać sobie pytanie - jakie funkcje programu są mi potrzebne? Co mam wykonać, co ma być efektem końcowym mojej pracy? - i sprawdzić, czy Corel (i która wersja) posiada te funkcje.
Opinie innych o programie mogą być z tego powodu całkiem nie miarodajne, ponieważ to, do czego ja używam programu - to jest coś całkiem innego, niż to, do czego go używa ktoś inny.
Może lepszym pytaniem byłoby pytanie - "chcę w Corelu robić to i to - czy Corel nadaje się, przy czym mogę napotkać problemy?" I wtedy opinie użytkowników faktycznie pomogą dokonać trafnej decyzji 
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
moim zdaniem jest to bardzo dobry program do tworzenia grafiki wektorowej, w najnowszych wersjach tego iż programu znajduje się mnustwo ciekawych opcji oczywiście znajdąsię ruwnież zbędne ale bez wyrzutów sumienia polecił bym karzdemu ten oto program :P
morzna w nim tworzyć wmiare realną grafike w bardzo prosty sposub :P na przykład o to jeden z moich projektów:
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
berenika_21:
Dlatego Adobe ma taką przewagę nawet nad lepszymi programami konkurencji, że jak ktos zaczął uzywać Photoshopa, to raczej sięgnie potem po inDesigna lub Illustratora niz Corela.
Już się tak nie szpanuj z pakietami Adobe i Illustratorem czy Photoshopem, bo nie sęk w tym który program jest lepszy tylko na ile dana osoba zna program i ile potrafi z niego wycisnać. Dodam że to co zrobisz na Illustratorze, to to samo mogę zrobić na Corelu. Jeśli nie znasz Corela perfekcyjnie, to nie masz pojęcia jakie rzeczy można na nim wykonać. Każdy program ma jakieś plusy i minusy. Ale trzeba liczyć się z tym że trzeba znaćbardzo dobrze dany program (najlepiej perfekcyjnie lub lepiej) by muc coś konkretnego powiedzieć. A nie z góry walić prosto z mostu żę Illustrator czy inny jest lepszy od Corela.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
pitkorona:moim zdaniem jest to bardzo dobry program do tworzenia grafiki wektorowej, w najnowszych wersjach tego iż programu znajduje się mnustwo ciekawych opcji oczywiście znajdąsię ruwnież zbędne ale bez wyrzutów sumienia polecił bym karzdemu ten oto program :P
morzna w nim tworzyć wmiare realną grafike w bardzo prosty sposub :P na przykład o to jeden z moich projektów:
No i bardzo fajny i konkretny projekt. Gratulacje. Sam korzystam z Corela X3 ale mam także Illustratora z którego nie jestem zadowolony, choć nie chętnie korzystam z Illustratora a raczej wcale. Dziwi mnie tylko że Illustrator jest tak zachwalany przez różnych użytkowników na różnych forach, jak tak naprawdę nie znają go w zupełności i nie potrafią z niego wycisnąć do maksimum możliwości. A jeśli go już znają, to góra na 85%.
Prawda o Illustratorze jest taka że tylko na zachodzie jak i w ameryce używają go, gdyż stać ich na pakiet za 10 tyś. pln. Z kolei Corel jest bardzo popularny (nawet bardziej popularniejszy od Illustratora). Ma przejrzysty interfejs i jest łatwiejszy w obsłudze oraz tańszy.
Pozdrawiam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
berenika_21:
http://kim-bis.blogspot.com/2009/03/music-icon-corel-draw-x4-tutorials.html -pokazuje jak zrobić ikonkę w Corelu, załączam link, bo rzadko widuje się tutoriale do Corela
Proste pytanie do projektantki stron www. Powiedz mi na ile znasz Illustratora i ile potrafisz z niego wycisnać, a ja Tobie powiem jaka znawczyni jest z Ciebie. Masz tylko 2 lata doświadczenia jak i styczność z Illustratorem. A to tak naprawdę zbyt małó by znać go nawet w połowie przez tak krutki okres czasu, bez względu na to jak bardzo się zawodowo tym zajmujesz. Conajmniej potrzeba 5 - 7 lat by w połowie znać bardzo dobrze Illustratora.
Jeśli wychwala się jeden lub 2 programy nie znając innych, to znaczy że nie jest się osobą fachową i profesjonalną w dziedzinie grafiki czy projektanta. Proponuję byś zapoznała się bardzo dobrze lub co lepsza perfekcyjnie z jednym programem do grafiki i korzystała z niego przez conajmniej 10 lat, a potem zaczęła komentować jakie ma plusy oraz minusy i czego na nim dokonałaś.
Pozdrawiam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Pracowałem na Corelu od wielu lat, z przerwami będzie to 8 lat (czynnej pracy jako grafik). Ropoczynałem naukę jako grafik od wersji Corela 3 (z uwagi na setyment mam go nawet nagranego na płytce). Najbardziel stabilna i pozbawiona błędów była wersja 8. Od roku zacząłem pracę na pakiecie Adobe (firma mi zapełniła). Zajmuję się głównie przygotowaniem do druku (impozycja i tym podobne rzeczy), czasami też prostymi projektami. Corela używam z coraz wiekszą niechęcią, mimo iż przy projektach zajmuje mi to mniej czasu niż stworzenie tego samego w Illustratorze (projekty ulotek, plakatów, wizytówek i innych drobnych prac). Pakiet Adobe ma naprawdę o wiele więcej możliwości. Nawet wypuszczając ten sam obrazek (bitmapę) z Corela i Illustratora do druku kolory z Adobe są żywsze. A już przy składzie książek, to sami wiecie Indesign jest niedościgniony.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|