• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

grafika wektorowa czy rastrowa?

(obserwuj)
berenika_21
Jakich programów częściej używacie i jaki typ grafiki bardziej się wam podoba?

Link Cytuj

0
AnkaK_84
Mi ostatnio bardzo podoba się połączenie grafiki wektorowej z rastrową. Wykonanie zarysu pracy w illustratorze, a potem dodanie do tego tekstur, styli itd w photoshopie. Według mnie naprawdę fajne efekty wychodzą.

Link Cytuj

0
W dużym uproszczeniu:

Grafika wektorowa - obraz jest zapisany w postaci reguł matematycznych, grafika nie traci na jakości nawet przy dowolnie dużym powiększeniu
Grafika rastrowa - obraz jest zapisana w postaci mapy bitowej, grafika traci na jakości przy powiększaniiu

Każdy rodzaj grafiki ma swoje wady i zalety, każdy też ma nieco inny szereg zastosowań. Nie wszystko da sie przedstawić w postaci wektorowej, ale grafika wektorowa jest niezrównana przy pracach w wielu projktach. Najczęściej jeden rodzaj zostaje uzupełniony przez drugi.

Link Cytuj

0
berenika_21
Czasem można trafić na blogi grafików, którzy specjalizują się w jednym programie do grafiki wektorowej "np. illustratorze" i umieją wykonać w nim praktycznie wszystko. Az trudno czasem uwierzyć, że niektóre prace są w pełni skalowalne. Grafika wektorowa ma zdecydowaną przewagę jeśli chodzi o późniejsza obróbkę czy zmiany w gotowym projekcie oraz prace nad materiałami do druku.
Jeśli coś da się zrobić w programie wektorowym to chyba lepiej z tego skorzystać.

Link Cytuj

0
silver_cloud
Tylko, że trzeba dużo czasu poświęcić na wyćwiczenie biegłości w posługiwaniu się narzędziami wektorowymi.

Link Cytuj

0
berenika_21
niestety tak, ale chyba warto. Chociaż czasem zdarza mi się nawet rysunki typowo wektorowe robić w Photoshopie, bo częściej go używam i jest mi wygodniej.

Link Cytuj

0
AnkaK_84
wpada się w takie błędne koło- ima lepiej znasz photoshopa, tym częściej na nim pracujesz, bo jest szybko i łatwo, a im częściej go używasz, tym lepiej go znasz. Ciężko przestawić się na coś innego.

Link Cytuj

0
silver_cloud
"Chociaż czasem zdarza mi się nawet rysunki typowo wektorowe robić w Photoshopie, bo częściej go używam i jest mi wygodniej. "

Ale czy photoshop to odpowiedne narzędzie do grafiki wektorowej? No i czy powinno się robić projekty do druku w photoshopie? Np. cały plakat, wszystko, w photoshopie? Ja kiedys zrobilam, i to byla masakra. Ważyło setki miliony mega.

Link Cytuj

0
Photoshop nie jest programem typowo do przygotowywania materiałów do druku, nie posiada wielu zaawansowanych funkcji z tego zakresu. W Photoshopie robi się obróbkę grafiki rastrowej "czyli np. zdjęcia" po czym osadza tę grafikę w Illustratorze i tam następuje dalsze przygotowanie materiału do druku. Aby uzyskać dobra efekty należy w umiejętny sposób połączyć możliwości Illustratora i Photoshopa.

Pamiętajcie że Corel Draw to odpowiednik Illustratora, tak samo jak Corel Photo-paint jest odpowiednikiem Photoshopa "oczywiście z mniejszymi możliwościami, Photoshop jest dużo bardziej rozbudowany".

Link Cytuj

0
rad-wol1:
Photoshop nie jest programem typowo do przygotowywania materiałów do druku, nie posiada wielu zaawansowanych funkcji z tego zakresu. W Photoshopie robi się obróbkę grafiki rastrowej "czyli np. zdjęcia" po czym osadza tę grafikę w Illustratorze i tam następuje dalsze przygotowanie materiału do druku. Aby uzyskać dobra efekty należy w umiejętny sposób połączyć możliwości Illustratora i Photoshopa.

Pamiętajcie że Corel Draw to odpowiednik Illustratora, tak samo jak Corel Photo-paint jest odpowiednikiem Photoshopa "oczywiście z mniejszymi możliwościami, Photoshop jest dużo bardziej rozbudowany".

Jak to z mniejszymi możliwościami? Kompletna bzdura!!! W Corelu można praktycznie to samo i tyle samo zrobić co w Illustratorze i nie widzę żadnej różnicy. Różnica może być jedynie taka, żę w Corelu więcej czasu zajmie mi wykonanie jakiegoś drobnego lub konkretnego szczegółu oraz kwestią czasu na wykonanie tego, z tego względu że w Illustratorze są gotowe i dodane narzędzia w nowszych wersjach, a w Corelu może nie być danego narzędzia do wykonania tego. Ale nie znaczy to że nie da się wykonać czegoś w Corelu co wykonuje się w Illustratorze.

Natomiast jak czytam takie wypowiedzi, że jeden program potrafi to a tamten nie, bo z tego i tamtego powodu. To znaczy żę piszą to osoby które znają programy pozornie a nie z praktyki i wieloletniego doświadczenia i perfekcyjnej obsługi choćby jednego programu. To tak jak by zapytać, który samochód jest lepszy Ferrari czy Lamborghini.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Grafika, Multimedia
  • Photoshop - Po prostu grupa dla wszystkich, którzy używają tego najbardziej popularnego programu graficznego.
  • Webdesign - Grupa ludzi, których pasjonuje projektowanie www.
  • Fotografia - Dla tych co lubią pstrykac, zawodowo czy amatorsko, a takze dla tych, co lubią byc fotografowani:"
  • Freelance - Grupa osób, które planuja, zakończyły bądź robią karierę w wolnych zawodach...
  • Technologie - Nowinki w świecie technologii.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia graficzne i multimedialne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi graficzne i multimedialne