• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

porady dla freelancerów

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
berenika_21
znalazłam fajny artykuł podający kilka dobrych rad dla osób, które pracują na zlecenia:
http://www.webdesigndev.com/roundups/20-rules-all-freelancers-should-follow

Link Cytuj

0
berenika_21
Jako, że powyższy artykuł jest po angielsku to pozwolę sobie przytoczyć, kilka według mnie ważnych zasad:
1. Poprosić o zaliczkę, zanim zaczniemy pracę
2. Dokładnie określić, co wchodzi w zakres zadania i obowiązków, najlepiej na piśmie
3. Policzyć swoje koszty w odniesieniu do stawek, jakie chce się zarobić na godzinę

Link Cytuj

0
berenika_21
4. Nie prosić o polecenie swojej pracy innym "w artykule wyjaśniają, że można wtedy wyjść na osobę zdesperowaną"
5. Dać coś ekstra od siebie swoim stałym klientom
6. Informować o postępie prac nad projektem

Link Cytuj

0
berenika_21
7. Być uczciwym w stosunku do klienta
8. Oddzielać sprawy zawodowe od prywatnych, a biznes od przyjaźni
9. Starać się być elastycznym

Link Cytuj

0
berenika_21
10. Znać swoich klientów z imienia i nazwiska
11. Promować swoja pracę poprzez branżowe serwisy społecznościowe
12. Pogadać czasem z klientem nei tylko o sprawach zawodowych

Link Cytuj

0
berenika_21
13. Wyceniać również dodatkowe poprawki i inne drobne rzeczy, które robimy dla klienta. Cenić swój czas.
14. Być asertywnym
15. Ustalać i trzymać się deadline

Link Cytuj

0
berenika_21
A czy y macie jakieś rady dla freelancerów?
Co sądzicie o tych podanych w artykule?

Link Cytuj

0
AnkaK_84
Ja na pewno jestem zwolennikiem brania zaliczek lub proszenia o podpisanie wstępnej umowy. Na samym zaufaniu wobec nowego klienta mozna niestety się sparzyć.

Link Cytuj

0
berenika_21
http://webitect.net/blogging/the-benefits-of-running-a-blog-as-a-freelancer-tips-included/- tutaj znowu artykuł dla designerów, którzy prowadzą lub mają zamiar prowadzić własnego bloga

Link Cytuj

0
berenika_21
http://henryladcases.com/increasing-your-usability-productivity-and-skills-as-a-designer/ - kolejne porady dla freelancerów

Link Cytuj

0
berenika_21
http://designreviver.com/tips/the-newbie-freelancers-guide-10-tips-to-start-out-as-a-freelancer/ - kolejna porcja porad dla osób zaczynających swoja karierę w wolnym zawodzie. Kilka z nich jest naprawdę rozsądnych.

Link Cytuj

0
Ja zawsze po pierwszej próbce pracy proszę o cześć kasy. Można się tez zabezpieczyć za pomocą praw autorskich - zgodzić się na publikowanie tekstu dopiero po wpłacie. To zwykle sprawia, ze nadchodzi ona szybciej:"

Link Cytuj

0
berenika_21
Dobrze mieć zawsze spisana porządnie umowę, ale pewnie i tak ciężko byłoby wyegzekwować, gdyby ktoś naprawdę nie chciał zapłacić.

Link Cytuj

0
berenika_21
Podsumowując, chyba najważniejsze jest pobranie zaliczki, wtedy wiadomo, że kontrahent traktuje sprawę poważnie i się raczej nie wycofa.

Link Cytuj

0
berenika_21
Tak a propos - ciekawe czy jest w internecie jakaś baza ocen klientów. Miejsce, gdzie można ocenić uczciwość, rzetelność poszczególnych zleceniodawców?

Link Cytuj

0
silver_cloud
berenika_21:
Tak a propos - ciekawe czy jest w internecie jakaś baza ocen klientów. Miejsce, gdzie można ocenić uczciwość, rzetelność poszczególnych zleceniodawców?

Pewnie na oferii jest cos takiego, ze sie ocenia. ocenia sie wykonawce, i zleceniodawce chyba też.

Link Cytuj

0
silver_cloud
berenika_21:
Dobrze mieć zawsze spisana porządnie umowę, ale pewnie i tak ciężko byłoby wyegzekwować, gdyby ktoś naprawdę nie chciał zapłacić.

Nie wiem bereniko jak czesto spisujesz umowe i żądasz zaliczki, ale z mojego doświadczenia wynika, że jest to dosyć śliska sprawa, ciężko wyegzekwować np. od małych firm czy osób prywatnych podpisanie umowy. Zaraz ludzie sie boja ze sie z toba zwiaza nie wiadomo jakim węzłem prawnym :) A z zaliczkami też róznie bywa, Niektórzy to sie wrecz obrażają za takie żądania. Chociaż moim zdaniem to uczciwa praktyka.

Link Cytuj

0
berenika_21

Ja ostatnio stałam się ostrozna i praktycznie nei zaczynam pracy bez umowy czy zaliczki.

Wolę stracić okazję niz pracować za darmo, a tak się czasem zdarza, jeśli nei podpisze się umowy.

Link Cytuj

0
berenika_21

Moim zdaniem niechęć do podpisania umowy czy wręczenia zaliczki świadczy o tym, że zleceniodawca nie do końca ma dobre zamiary.

Wyjątek można zrobić dla znajomych lub naprawdę bardzo wyjątkowych sytuacji.

Link Cytuj

0
berenika_21

Przydatny artykuł - jakie informacje zawrzeć  w umowie będąc freelancerem:

http://www.thedesigncubicle.co m/2009/07/what-to-include-in-y our-design-contracts/

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Grafika, Multimedia
  • Photoshop - Po prostu grupa dla wszystkich, którzy używają tego najbardziej popularnego programu graficznego.
  • Webdesign - Grupa ludzi, których pasjonuje projektowanie www.
  • Fotografia - Dla tych co lubią pstrykac, zawodowo czy amatorsko, a takze dla tych, co lubią byc fotografowani:"
  • Grafika wektorowa - Głównie illustrator, ale również inne programy i problemy związane z grafika wektorową
  • Technologie - Nowinki w świecie technologii.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia graficzne i multimedialne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi graficzne i multimedialne