• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Jak się wybić jako freelancer?

(obserwuj)
Tak jak w temacie. Chcę zacząć freelancerkę ale chcę się do tego dobrze przygotować. O czym powinienem pamiętać?

Link Cytuj

0
..sam jestem w trakcie "wybijania się".
Myślę, że na start najważniejsze są kontakty i pierwsza praca graficzna,
ale mimo to czekam na sugestie..

Link Cytuj

0
hmm..a według mnie to dobra reklama czyni Ciebie dobrym kąskiem na rynku pracy... plus oczywiście dobre wykonanie...

Link Cytuj

0
berenika_21
Co masz na myśli mówiąc reklama? W jaki sposób mozna się efektywnie reklamować?

Link Cytuj

0
silver_cloud
Pewnie dobra strona internetowa. Wiele razy widziałam okropne strony osób ktore oferowały swoje usługi. Po zobaczeniu takiej strony od razu mnie odrzucało. Szkoda, że ludzie jeszcze o tym tak dobrze nie pamiętają.

Link Cytuj

0
Portfolio to podstawa. I jego dobre wypozycjonowanie.

Link Cytuj

0
silver_cloud

"pozycjonowanie" to mozna nawet zacząc od sieci swoich znajomych, w ten sposob rozpowszechnic strone. Oczywiscie takie pozycjonowanie o jakim mowi adelajna to również podstawa, ale jednak zaczyna sie od znajomych i to są zazwyczaj osoby ktore pierwsze trafiaja na nasze strony internetowe. Warto sieci swoich znajomych rozesłać swoje linki, aby dowiedzieli się o naszym istnieniu jako taka i taka firma, albo grafik, czy webdesigner. No a obcy ludzie to muszą liczyć na naszą dobrą pozycję w przeglądarce

Link Cytuj

0

ale jak wygooglować naszą stronę. Zrobić aby po wpisaniu jakiejś tam frazy nasza strona była na 1 miejscu w Google?

Link Cytuj

0
silver_cloud
macio200:

ale jak wygooglować naszą stronę. Zrobić aby po wpisaniu jakiejś tam frazy nasza strona była na 1 miejscu w Google?

Na pierwszym miejscu to niestety jest ciężka sprawa, no ale im dłużej sie probuje tym wyzej pewnie podskakuje

Najlepiej jest jak wiele stron cytuje naszą stronę, wtedy google łatwiej ją zaindeksuje. Wazne sa także odpowiednie słowa kluczowe- dobrze jest zrobić najpierw małe badania na ten temat.

Link Cytuj

0
mynah

Zanim pomyslisz o wybijaniu się stwórz solidne podstawy: warsztat, wyczucie rynku (niestety, czasami trzeba robić to, co jest popularne), musisz wiedzieć, że jesteś najlepszy i przekonać innych do tego, dobrą metodą jest aktywność internetowa. Wypracuj styl, albo bądź przekonany, że w każdym stylu sobie poradzisz. Wybijanie się zostaw na koniec - najpierw musisz mieć trampolinę, od której się odbijesz, a tworzą ją: cierpliwość, rzetelność, pewnego rodzaju zarozumiałość (tak, tak, jednak z umiarem), warsztat powtórzę raz jeszcze i - znajomości. Tak, niestety. No i jeszcze odrobina dystansu do samego siebie :)

Link Cytuj

0
SrokaCala

Wybić się jest trudno, bo konkurencja jest spora. Podstawa to portfolio - dowód na to, że naprawdę coś potrafisz! Portfolio stworzysz wykonując zlecenia - na początek warto zaoferować niskie stawki w zamian za możliwość nabycia doświadczenia i publikacji swoich dzieł.

Ja zbieram zlecenia za pośrednictwem internetu. Mam profil na konkurencyjnym serwicie dla freelancerów i zleceń jest tam sporo. Po zdobyciu pierwszych klientów i udowodnieniu im, że warto z Tobą współpracować, kolejne zlecenia szybko się pojawią. Wielu moich klientów korzysta ponownie z moich umiejętności lub poleca mnie innym. Często zdarza się, zę dostaję maile od zupełnie nieznanych mi osób, które gdzieś tam od kogoś o mnie usłyszały...

Początki są trudne, ale odrobina determinacji, multum pioświęconego czasu na wykonywanie zleceń i budowanie pozytywnego wizerunku po czasie przynosi efekty. Grunt to wytrwałość!

wyedytował tego posta w dniu 2010-02-18 00:06:09

Link Cytuj

0
Lukasz-Kuzmicki

Trzeba być dobrym w tym co się robi a marketing szeptany sam was wypromuje :)

Link Cytuj

0
Berenika_Kolaczy

Zgadzam się z przedmówcą - trzebba być dobrym w tym co się robi...ale dodatkowo myślę, że jednak poza samymi umiejętnościami graficznymi freelancer powinien posiadać dużo innych cech związanych z samodzielnym prowadzeniem projektów - komunikatywność, słowność, terminowość, umiejętność organizacji własnego czasu i wyznaczania realnych terminów, itp.

Link Cytuj

0
Berenika_Kolaczy

Aby utrzymać się na rynku przydały by się dodatkowo zdolności negocjacyjne, sprzedażowe oraz dużo wytrwałości, żeby nie zniechęcić się w pierwszym okresie samodzielnej działalności.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Grafika, Multimedia
  • Photoshop - Po prostu grupa dla wszystkich, którzy używają tego najbardziej popularnego programu graficznego.
  • Webdesign - Grupa ludzi, których pasjonuje projektowanie www.
  • Fotografia - Dla tych co lubią pstrykac, zawodowo czy amatorsko, a takze dla tych, co lubią byc fotografowani:"
  • Grafika wektorowa - Głównie illustrator, ale również inne programy i problemy związane z grafika wektorową
  • Technologie - Nowinki w świecie technologii.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia graficzne i multimedialne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi graficzne i multimedialne