• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Flash dla poczatkujących

(obserwuj)
W jakich programach powinienem zacząć naukę animacji? Będę wdzięczny za porady.

Link Cytuj

0
silver_cloud
Ja zaczynałam w alligatorze, ale juz nie pamietam nic z niego, tylko tyle że był dosyć prosty, więc chyba wiele się w nim nie da zrobic.

Link Cytuj

0
yokee

Widzę, że post juz starawy ale się dopiszę w razie jakby ktoś chciał skorzystać z porady. Jeśli chodzi o naukę animacji to proponuję zaczynać od razu w tym co daje większe możliwości zaistnienia w tym obszarze działalności. Pomimo, że wszystkie programy do animacji mają wspólne cechy, w końcu dotyczą tej samej dziedziny, to jednak róznice w interfejsie mogą później nastreczyć trochę problemów przy przesiadce z jednego programu do drugiego. Jeśli chodzi o 2D to dobrze jest właśnie zacząć od flasha, gdyż ma prosty interfejs i dobrze się w nim pracuje. Obsługuje grafikę rastrową i wektorową. Jest chyba najpopularniejszym narzędziem o praktycznie nieograniczonym potencjale. Możemy w tym programie robić animacje, gry, strony internetowe i bardziej skomplikowane aplikacje. Kiedy nabierzemy wprawy w animacjach ruchu i kształtu na listwie czasowej, poznamy dobrze strukturę klipów i opanujemy podstawową obsługę akcji, zawsze mamy możliwość rozwinąć się dalej i zacząć korzystać z actionScript'a, który daje praktycznie nieograniczone możliwości również w animacji. We flashu można również zaimplementować lub zaimportować grafikę 3D. Jeśli chodzi o after effects to dawno w nim nie robiłem i nie wiem na jakim poziomie teraz stoi więc nie będę się wypowiadał. Natowmiast do grafiki i animacji 3D to przede wszystkim najpopularniejszy 3D studio max (jeśli chodzi o znalezienie zatrudnienia) bo jakością inne mu nie ustepują, a jeśli chodzi o interfejs to są nawet bardziej przyjazne dla użytkownika. Tutaj granice się już zacierają, każdy musi poeksperymentować z oprogramowaniem i dopasować do własnych potrzeb.

pozdrawiam.

Link Cytuj

0

Nie zgodze się z argumentem o "słuszności" wykorzystania 3DMaxa do animacj, jest o wiele wiecej aplikacji, które  bardziej sie do tego nadają i które mają na swojej liście najważniejsze produkcje filmowe, np. Maya i Lightwave 3D.  Jakoś 3DMAX sporadycznie tam występuje. Skoro studia filmowe wolą np. Maya czy Lightwave to coś w tym musi być, nieprawdaż?

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Grafika, Multimedia
  • Photoshop - Po prostu grupa dla wszystkich, którzy używają tego najbardziej popularnego programu graficznego.
  • Webdesign - Grupa ludzi, których pasjonuje projektowanie www.
  • Fotografia - Dla tych co lubią pstrykac, zawodowo czy amatorsko, a takze dla tych, co lubią byc fotografowani:"
  • Freelance - Grupa osób, które planuja, zakończyły bądź robią karierę w wolnych zawodach...
  • Grafika wektorowa - Głównie illustrator, ale również inne programy i problemy związane z grafika wektorową
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia graficzne i multimedialne
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi graficzne i multimedialne