Witam,
Jestem zdecydowana na założenie z koleżanką spółki cywilnej. Umowę mamy już sporządzona, pozostaje opodatkowanie umowy spółki ale to nie problem. Pytania mam dotyczące wniosku EDG-1 , a mianowicie:
1)
Czy nie mając wcześniej założonej działalności gospodarczej każda z nas składając wniosek o wpis do ewidencji działalności gospodarczej ma zaznaczyc w formularzu rubrykę 29 (Prowadzę działalność gospodarczą wyłącznie w formie spółki cywilnej)?
2)
Zdaję sobię sprawę,że każdy wspólnik musi osobno uzyskac wpis do ewidencji działalności gospodarczej jednak czy oznacza to,że każdy otrzyma odrębny REGON i NIP czy też wypełniając formularz jeśli zaznaczymy rubrykę 29 to otrzymamy wspólny REGON dla spółki (po wypełnieniu wniosku na druku RG-1 w urzędzie statystycznym) i NIP ( na druku NIP-2 w urzędzie skarbowym) ?
3)
Czy adres wykonywanej dg można zmienic ? Jestesmy w trakcie szukania lokalu, póki co chciałam podac adres zamieszkania jednak jest to mieszkanie moich rodziców a nie moje, czy w takim przypadku mam prawo wpisac do formularza ten adres czy muszę poczekac z rejestracja jak będę już miała umowe najmu lokalu?
z góry bardzo dziękuję za pomoc,