• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Jaka forma działalności dla tłumacza?

(obserwuj)
Carbon_83
Hej, mam pytanie dotyczące działalności gospodarczej prowadzonej przez tłumacza. Słyszałam że są do wyboru rózne formy, ogolna, ryczałt, karta podatkowa. Czy ktoś może mi wyjaśnić na czym każda forma polega i którą pownnam wybrać jeśli chcę założyć działalność gospodarczą?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Link Cytuj

0
mnie osobiście odpowiada podatkowa księga przychodów i rozchodów, ponieważ nie jest tak skomplikowana jest pełna księgowość i daje możliwość ponoszenia kosztów w działalności, co z kolei jest niemożliwe przy ryczałcie.

Link Cytuj

0
Carbon_83
No tak, ale z tego co się dowiedziałam tłumaczy obowiązuje jedynie opodatkowanie ogolne, czyli do wyboru mam podatek liniowy i schodkowy, czy to prawda? Zalozmy ze w poniedzialek ide rejestrować działalnośc gospodarczą, co powinnam przygotować i gdzie się skierować?

Link Cytuj

0
Na początku musisz załatwić wpis do ewidencji działalności gospodarczej, potem REGON, umowę z bankiem, Urząd Skarbowy i ZUS.

Link Cytuj

0
Carbon_83
Czyli najpierw idę do urzędu miasta? jakie dokumenty potrzebuję?

Link Cytuj

0
Carbon_83
No i nadal nie wiem jakie formy mam do wyboru, czy mogę prosic o dokładne wytłumaczenie? jak na razie jest to dla mnie niejasne.

Link Cytuj

0
W urzędzie miasta składasz wniosek o wpis do ewidencji działalności. Określasz w nim co chcesz robić, gdzie Twoja firma będzie miała siedzibę, pod jaką nazwą będziesz działać itp.

Link Cytuj

0
zielak233
Formy opodatkowania to złożona kwestia. Nie jest łatwo tu, na forum wyjaśnić każdą z nich dlatego polecam strony internetowe z taką wiedzą. Ale mogę dodać od siebie, że przy takiej działalności, w której nie ma dużych kosztów comiesięcznych, a tylko początkowe inwestycyjne dobrym rozwiązaniem będzie ryczałt albo karta. Po co zawracać sobie głowę prowadzeniem książki w którą będzie wpisywane niewiele pozycji bo kosztów będzie mało? Mi się wydaje, że tego rodzaju działalność o której piszesz nie wiąże za sobą dużych kosztów zmiennych. Ale mogę się mylić. Jeżeli tak to też polecam książkę, bo można koszty odliczyć.

Link Cytuj

0
Od 31 marca możesz wszystko załatwić w urzędzie miasta, składając jeden wniosek a nie jak do tej pory cztery.

Link Cytuj

0
Carbon_83
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie gdzie mogę się dokładnie dowiedzieć jakie formy opodatkowania występują przy różnych typach działalności gospodarczej?

Link Cytuj

0
Jeśli chodzi o formy opodatkowania działalności gospodarczej to masz do wyboru:
1. karta podatkowa
2. ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
3. podatkowa książka przychodów i rozchodów " podatek liniowy lub skala podatkowa"
4. pełna księgowość

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Firma, Biuro
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla firm i biur
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla firm i biur