|
|
|
Hej, mam pytanie dotyczące działalności gospodarczej prowadzonej przez tłumacza. Słyszałam że są do wyboru rózne formy, ogolna, ryczałt, karta podatkowa. Czy ktoś może mi wyjaśnić na czym każda forma polega i którą pownnam wybrać jeśli chcę założyć działalność gospodarczą?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
mnie osobiście odpowiada podatkowa księga przychodów i rozchodów, ponieważ nie jest tak skomplikowana jest pełna księgowość i daje możliwość ponoszenia kosztów w działalności, co z kolei jest niemożliwe przy ryczałcie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No tak, ale z tego co się dowiedziałam tłumaczy obowiązuje jedynie opodatkowanie ogolne, czyli do wyboru mam podatek liniowy i schodkowy, czy to prawda? Zalozmy ze w poniedzialek ide rejestrować działalnośc gospodarczą, co powinnam przygotować i gdzie się skierować?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Na początku musisz załatwić wpis do ewidencji działalności gospodarczej, potem REGON, umowę z bankiem, Urząd Skarbowy i ZUS.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Czyli najpierw idę do urzędu miasta? jakie dokumenty potrzebuję?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No i nadal nie wiem jakie formy mam do wyboru, czy mogę prosic o dokładne wytłumaczenie? jak na razie jest to dla mnie niejasne.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
W urzędzie miasta składasz wniosek o wpis do ewidencji działalności. Określasz w nim co chcesz robić, gdzie Twoja firma będzie miała siedzibę, pod jaką nazwą będziesz działać itp.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Formy opodatkowania to złożona kwestia. Nie jest łatwo tu, na forum wyjaśnić każdą z nich dlatego polecam strony internetowe z taką wiedzą. Ale mogę dodać od siebie, że przy takiej działalności, w której nie ma dużych kosztów comiesięcznych, a tylko początkowe inwestycyjne dobrym rozwiązaniem będzie ryczałt albo karta. Po co zawracać sobie głowę prowadzeniem książki w którą będzie wpisywane niewiele pozycji bo kosztów będzie mało? Mi się wydaje, że tego rodzaju działalność o której piszesz nie wiąże za sobą dużych kosztów zmiennych. Ale mogę się mylić. Jeżeli tak to też polecam książkę, bo można koszty odliczyć.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Od 31 marca możesz wszystko załatwić w urzędzie miasta, składając jeden wniosek a nie jak do tej pory cztery.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie gdzie mogę się dokładnie dowiedzieć jakie formy opodatkowania występują przy różnych typach działalności gospodarczej?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeśli chodzi o formy opodatkowania działalności gospodarczej to masz do wyboru:
1. karta podatkowa
2. ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
3. podatkowa książka przychodów i rozchodów " podatek liniowy lub skala podatkowa"
4. pełna księgowość
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|