|
|
|
Zapraszam do zadawania pytań dotyczących założenia nowej działalności
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Witam.
Mam pytanie dotyczące podstaw rozliczania się z urzędem skarbowym nowopowstałęj firmy. Z pewnością dla większości są to kwestie banalne, ale łatwiej znaleźć odp. na szczegółowe niuanse podatkowe, niż takie podstawowe rzeczy...
W styczniu tego roku rozpocząłem swoja działalność. Wybrałem pod. dochododowy na zasadach ogólnych, rozliczenia kwartalne i jestem VATowcem. Zatem do 20/25 kwietnia muszę rozliczyć się za pierwszy kwartał z US.
Mam jednak wątpliwości co do formy tych rozliczeń. Co konkretnie muszę złożyć w US chcąc się rozliczyć? Na pewno deklarację VAT 7k - ale tylko to, czy jeszcze muszę coś załączyć np. rejestr VAT?
Drugie pytanie dotyczy kwestii rozliczeń podatku dochodowego. Teoretycznie powinienem płacić kwartalne zaliczki, ale ponieważ jestem na sporym minusie (zakupy z dotacji) to jeszcze przez parę miesięcy nie będę generował czystego dochodu. Czy zatem muszę składać jakieś wyliczenia potwierdzające ten stan rzeczy? Nie ma już PIT-5 więc jak wylicza się podatek dochodowy i opłaca zaliczki?
pozdrawiam Artur
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Witaj! Szukasz dodatkowych środków na finansowanie swojej działalności? poszukujesz najlepszego kredytu dla swojej firmy? myślisz o prowadzeniu własnej firmy? Zapraszam na blog: www. biznesforum.blogspot.com Najlepsze usługi finansowe znajdziesz na stronie: www.improvedfinance.pl
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|