• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

rozliczenie pit

(obserwuj)
zielak233
Jak rozliczyć PITa jeżeli w tym samym roku uzyskiwało się dochody z różnych źródeł "umowa o pracę, zlecenie" przy jednoczesnym prowadzeniu działalności gospodarczej? Jakie formularze itp.?

Link Cytuj

0
Składasz PIT-36 i załącznik PIT/B. Na picie 36 wykazujesz zarówno dochody z działalności jak i ze stosunku pracy i umowy zlecenia. Jeżeli jednak Twoja działalność jest opodatkowana podatkiem liniowym to z działalności składasz PIT-36L, a z pozostałych dochodów PIT-37.

Link Cytuj

0
zielak233
No właśnie, to ktoś mnie podpuścił złymi informacjami, bo mówił, że ma być działalność na 36 a reszta na 37. Ale skoro mam działalność na zasadach ogólnych to byłoby to bez sensu.

Link Cytuj

0
Jeśli prowadzisz działalność na zasadach ogólnych i pracujesz to wszystkie swoje dochody zbierasz na PIT-36.

Link Cytuj

0
A i pamiętaj o załączniku do działalności gospodarczej.

Link Cytuj

0
Na jakim załączniku ulga na dziecko?

Link Cytuj

0
Pit O.

Link Cytuj

0
Jeśli w roku 2008 pracowałam na umowę o pracę oraz na umowę zlecenie to składam 1 PIT roczny?

Link Cytuj

0
Tak, składasz jeden PIT 37, w którym wykazujesz zarówno przychód z umowy o pracę jak i z umowy zlecenia.

Link Cytuj

0
zielak233
O jakim załączniku do działalności gospodarczej piszesz wyżej? B?
zielak233 wyedytował tego posta w dniu 2009-02-28 12:18:44

Link Cytuj

0
A czy jak dostałem PIT od firmy i nie mam nic do odliczenia to muszę składać znowu inny formularz do skarbówki z tym samym?

Link Cytuj

0
zielak233
Jeśli firma nie rozliczała się za Ciebie i jeśli miałeś do tego jeszcze jakieś inne dochody to musisz. Jeśli jest to tylko jeden dochód to w zasadzie przepisujesz wszystko na PIT37 w odpowiednich miejscach i składasz.

Link Cytuj

0
PIT/B - informacja o wysokości dochodu/straty z pozarolniczej działalności gospodarczej

Link Cytuj

0
Tak, musisz złożyć PIT 37.

Link Cytuj

0
Jeszcze jedno. W 2006 roku remontowałem mieszkanie. Mam jeszcze sporo faktur za tamten remont, bo niby wtedy nie mogłem odliczyć tego od podatku. A czy teraz mogę to zrobić, bo ponoć można jakieś dawne faktury rozliczać?

Link Cytuj

0
zielak233
Możesz, ale to jest sprawa poza PITem rocznym. Po prostu składasz osobny wniosek o zwrot VATu za materiały budowlane z lat 2004-2007 "od 1go 04 do 31.12.07". Z tym, żę jest to bardzo żmudna robota przygotować ten wniosek, bo musisz każdą fakturę przejrzeć, wypisać pozycje "materiały" którym odliczenie przysługuje "zgodnie z załącznikiem materiałów", cenę tych materiałów, nr faktury z jakiej to pochodzi i NIP sprzedawcy. Jeśli masz tego kilka pozycji to luz ale jeśli masz faktur np.20-30 to będziej robił to tydzień albo i wiecej. Zwrot przysługuje zasadniczo za około 68% VATu zapłaconego za te materiały. Policz czy warto Ci to robić jeśli nie masz tego dużo.

Link Cytuj

0
W zeznaniu PIT nie możesz odliczyć ulgi remontowej

Link Cytuj

0
mister1986

Witaj!

Szukasz dodatkowych środków na finansowanie swojej działalności? poszukujesz najlepszego kredytu dla swojej firmy? myślisz o prowadzeniu własnej firmy?

Zapraszam na blog:

www. biznesforum.blogspot.com

Najlepsze usługi finansowe znajdziesz na stronie:

www.improvedfinance.pl

Link Cytuj

0

sytuacja jest nastepujaca: podpisalam umowe o dzielo, wystawilam rachunek-zleceniodawca przyjal, ja mam kopie, tez podpisana. Z tego co wyczytalam w internecie to zleceniodawca oplaca podatek na podstawie wystawionego rachunku. ja jednak mialam w umowie ze ja mam go odprowadzac. chciałam to zrobic w zeznaniu rocznym, ale znajoma księgowa mówi, że miałam to płacić w ciagu roku. co mam teraz zrobić? gdzie to uwzglednić, żeby nie było problemów? będę wdzięczna za pomoc

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Firma, Biuro
  • Praca - Rzecz dotycząca prawie wszystkich.
  • Zakładanie działalności gospodarczej - Grupa zrzeszająca ludzi zakladających lub planujących zalozyc dzialalnośc gospodarczą. Informacje jak zalozyc wlasną firme - k…...
  • CV - Jak napisać prawidłowo i skutecznie CV oraz list motywacyjny.
  • Umowa o pracę - problemy - Problemy zwiazane z umową o pracę.
  • Poradnik księgowo-prawny - Witam serdecznie Jest to grupa dla osób poszukujących profesjonalnej informacji obejmującej księgowość, kadry, płace, rozliczenia z ZU…...
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla firm i biur
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla firm i biur