• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

dzieci - od jakiego wieku?

(obserwuj)
Czy wiecie w jakim wieku najlepiej rozpocząć nauczanie obcego języka u małego dziecka?

Link Cytuj

0
Nad tym samym się zastanawiam, mojej kolezanki dziecko chodzi na zajecia angielskiego do grupy nauczanej tzw. metodą Helen Doron. Dzieciaczki mają tam po 4, 5 lat a nawet chyba mniej, także jak widać od najwcześniejszego wieku warto zaczynać.

Link Cytuj

0
Hej a ja mam pytanie na temat tej metody Helen Doron, na czym ona polega? Czy w rzeczywistosci dziala? czy warto posylac dziecko na takie zajecia?

Link Cytuj

0
Carbon_83
Krótko o metodzie Helen Doron

Helen Doron Early English jest wyjątkową, prostą i naturalną metodą nauczania języka angielskiego, odpowiednią dla każdego dziecka, bez względu na to, jaki jest jego język ojczysty.

Wykorzystanie unikalnej umiejętności dziecka do przyswajania języka pozwala na uczenie do dziesięciu razy szybciej niż przeciętne kursy. Kursy mają formę przyjazną dziecku, są pełne zabaw, gier i piosenek. Metoda Helen Doron naśladuje sposób, w jaki dzieci poznają swój język ojczysty. Dzieci mają kontakt z językiem na co dzień, osłuchują się z nim, a każda próba powiedzenia czegoś czy wykazanie zrozumienia np. wydanego polecania sprawia, że rodzice lub inne bliskie osoby chwalą dziecko, co powoduje, że czuje ono satysfakcję z dokonanego postępu.

Dziesięć kursów języka angielskiego dla dzieci na różnych poziomach zaawansowania i w różnym wieku. Niemowlęta i dzieci w wieku przedszkolnym uczą się tylko języka mówionego, dzieci starsze natomiast stawiają także swe pierwsze kroki w czytaniu i pisaniu w j. angielskim.
Ta rozpowszechniona i efektywna metoda nauczania języka angielskiego została opracowana przez Helen Doron - lingwistkę, która na co dzień współpracuje z nauczycielami na całym świecie. Dzięki temu istniejące już materiały dydaktyczne są systematycznie uaktualniane i udoskonalane, a nowe tworzone po to, by zaspokoić potrzeby dzieci i nauczycieli.
Od 1985 roku metodą Helen Doron Early English uczone były setki tysięcy dzieci na całym świecie. Metoda oparta jest na zabawie i przynosi doskonałe rezultaty. Bazuje na naturalnym sposobie, w jaki dziecko uczy się języka ojczystego.
Carbon_83 wyedytował tego posta w dniu 2008-12-05 11:55:56

Link Cytuj

0
Carbon_83
Ogolnie metoda polega na tym, ze dzieciaczki bawia sie w grupie a nauczyciel rozmawia z nimi krotkimi angielskimi zwrotami, spiewaja razem dzien w dzien te same angielskie piosenki, robia proste cwiczenia w zeszytach cwiczen. Troche wyglada to jak takie walkowanie w kolko pewnych wyrazen i zwrotow. po jakims czasie niemozliwe jest by dziecko nie umialo ich :"

Link Cytuj

0
Najlepiej mówią dzieci dwujęzyczne od niemowlęcia - np. dwujęzcznych rodziców. Dlatego warto uczyć od jak najmniejszego, ale nie koniecznie na zajęciach. Można przecie zmówić czasem do dziecka w jezyku, który znamy, na pewno szybko podchwyci. A jeśli sami nie jestesmy poliglotami, moze warto pomyśleć o dwu lub wielojęzycznej niańce. W domu dzieko czuje sie bezpieczniej i nie będzie kojarzyć nauki ze stresem.

Link Cytuj

0
Carbon_83
Sama jestem dwujęzyczna i mam wielu dwujęzycznych znajomych, ale niestety jak przychodzi co do czego to nie mają tyle cierpliwosci i samozaparcia zeby rozmawiac ze swoimi dziećmi w dwóch językach, co uważam jest wielką stratą.

Link Cytuj

0
Ja byłam kiedyś na lekcji pokazowej Helen Doron, mojemu synkowi się nie spodobało i jeszcze do tego te piosenki...okey, p. Doron pewnie miała fajny concept ale dlaczego ona musi to śpiewać a nie np. dzieci?
Nie wyobrażam sobie potem katowania siebie i dziecka codziennym słuchaniem tych płyt.

Link Cytuj

0
Carbon_83
Ja z kolei znam osoby ktorych dzieci chodziły na te zajęcia, no i dzieciom do pewnego wieku się to raczej podoba, gorzej z rodzicami bo rzeczywiście muszą przechodzić katusze słuchania tych samych piosenek dzień w dzień. Niestety rodzice nie zauwazaja efektow tej metody. Uwazaja ze pioseneczki i slowka to niewystarczający efekt.

Link Cytuj

0
Ale trudno oczekiwać, aby 5-latek uczył się trybów warunkowych mieszanych...

Link Cytuj

0
hania_oferia
Mój sześciolatek poszedł do najbliższego przedszkola- tak się złożyło że jest to przedszkole polsko-kanadyjskie. Na początku był to dla niego duży stres- nie dość że przedszkole to jeszcze nie rozumie co do niego się mówi..... Oczywiście dzieci różnie sie adoptują, dla jednych inny język nie był nawet zauważalny, ale dla wrażliwców to ciężki orzech do zgryzienia. Mimo że się tam w końcu dobrze poczuł to nadal jest tak że najlepsza jest Pani Polka a drugi wychowawca mimo że jest świetnym młodym chłopakiem to Julek podchodzi do niego z rezerwą i jest to tylko kwestia języka.
A co do efektów- faktycznie miał okazję się osłuchać, rozumie proste polecenia ale dzieciaki i tak mówią między sobą po polsku więc z mówieniem jest słabo. Ale myślę że mając takie przygotowanie, nawet tylko dzięki osłuchaniu w szkole powinno mu być łatwiej uczyć się już języka na poważnie :"

Link Cytuj

0
Carbon_83
Myślę, że w końcu zacznie mowic, ani sie obejrzysz a nagle zacznie. Dzieci sa jak gabka. Chlona chlona chlona.

Link Cytuj

0
Moja ciocia wyszła za Niemca, obie jej córki są dwujęzyczne, przy czym młodsza "4-latka" kiedy jej sie spyta "rozumiesz po polsku" mówi "nein" i w ogóle ma teraz okres buntu przeciwko polskiej mowie. Choć jak widać rozumie wszystko". Ciocia zastanawiała sie czemu i dowiedziła sie,z e dziecko zawsze woli język łatwiejszy, albo taki, który lepiej zna - ułatwia sobie życie.

Link Cytuj

0
yazeer

chyba od najmlodszych lat. my z dziewczyna w dalekiej przyszlosci chcemy zapisac dziecko do przedszkola anglojezycznego.

Link Cytuj

0

Też mi się wydaje, że jak najwcześniej. Można nawet już takie trzylatki spokojnie uczyć angielskiego. Wydaje mi się, że warto zacząć to robić na początku w domu. Na zasadzie zabwy, bez stresu. Są do tego przeznaczone rożne zabawki edukacjne, książeczki tj. "Angielski z Maksem". Zawsze to jakaś podstawa do dalszego rozwoju. 

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Edukacja, Szkolenia
  • szkolenia językowe- język angielski - Zapraszam do dyskusji na temat szkoleń językowych, użycia nowoczesnych technologii w nauczaniu, metod nauczania oraz mate…...
  • Kącik j.angielskiego - ¬ródła, porady, pomysły na lekcje.
  • Szkolenia i konferencje - Ciekawe i wartościowe szklenia, konferencje oraz kursy. Dla tych, którzy chcą zdobyc nowe umiejetności.
  • przedszkolaki - dla wszystkich rodziców maluchów którzy chcą poslac swoje dzieci lub posylają do przedszkola- czym kierujecie sie przy wyborze, opinie, rekomendacje.…...
  • Matura - kącik z materiałami dla maturzystów
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Edukacja, Szkolenia
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Edukacja, Szkolenia