• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Present Perfect, Past Perfect, Past Simple

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Tak jak w temacie, proszę o pomoc w zrozumieniu kiedy używa się tych czasów. Doskonale wiem jak wyglądają i gdy mam zadania w ktorych muszę użyć tylko jednego z nich nie mam problemow, ale gdy jest wiele czasów zaczynam się gubić. Pomocy!!

Link Cytuj

1
Carbon_83
Jeśli chodzi o Present Perfect to nie dziwię się że nie rozumiesz go, ja też bardzo długo miałam z nim problemy, na szczęście im dłużej człowiek się uczy danego języka i ma więcej kontaktu z różnorodnymi tekstami, zaczyna rozumieć rzeczy które kiedyś były dla niego czarną magią.

Link Cytuj

1
Carbon_83
Pomocą może być zestawienie czasu Present Perfect z Past Simple.
Trzeba pamiętać, że Present Perfect jest na pograniczu dwóch czasów, przeszłego i teraźniejszego. Jeśli czynność jest właśnie na takim pograniczu, to znaczy ze trzeba ją wyrazić czasem Present Perfect.

Link Cytuj

1
Carbon_83
Teraz o co mi chodzi, gdy mówię że czynność jest na pograniczu pzreszłości i teraźniejszości?
Najprościej mówiąc chodzi mi o to, że czynności takiej nie możemy przyporządkować tylko do jednego czasu.

Link Cytuj

1
Carbon_83
Np. w Past Simple - Yesterday I watched TV. - Oglądanie telewizji odbyło się wczoraj, była to czynność zakończona i jest związana tylko z przeszłością.

Link Cytuj

1
Carbon_83
Natomiast I have been watching TV "Present Perfect" Przetłumaczę jako Oglądam telewizję ALE domyślnie czas ten pokazuje nam, że oglądanie zaczęło się np. 2 godziny temu "przeszłość" i trwa nadal "teraźniejszość". Czynność jest zatem powiązana i z przeszłością i teraźniejszością.

Link Cytuj

1
Carbon_83
To o czym mówiłam to był pierwszy przypadek zastosowania czasu Present Perfect.
Inny przypadek to sytuacje gdy chcemy wyrazić że coś się stało w przeszłości i skutki tej czynności widać w teraźniejszości.

Link Cytuj

1
Carbon_83
Jesli ktoś ma problem z odnalezieniem w danej sytuacji tych "skutków" to może ułatwi zrozumienie taki podział:

Present Perfect = fakt że coś sie stało w przeszłości
Past Simple = kiedy coś się stało w przeszłości jest dokładnie określone.

czyli w present perfect liczy się dla nas sam fakt że coś się stało w przeszłości np.
Biegałem " i jestem spocony" - I ve been running.

a w past simple najczęściej czynność jest dokonana i znamy jej datę wystąpienia.
Urodziłem się 20 lat temu. - I was born 20 years ago. - dokładnie wiemy kiedy coś się stało.

Link Cytuj

0
Carbon_83
Następny przypadek uzycia Present perfect jest wtedy gdy mówimy o czynności która dzieje się w ciągu okresu czasu który nadal trwa.
Np. I ve been to Paris twice this year. - Byłam w Paryżu dwa razy tego roku.

Rok się jeszcze nie skończył, możliwe ze jeszcze pojadę do Paryża, więc czynność nie może być traktowana jako skończona a tym samym dokonana "Past Simple"

Link Cytuj

1
Carbon_83
Present Perfect stosuje się także w sytuacjach gdy mowimy że coś zrobiliśmy po raz pierwszy, albo że czegoś jeszcze nie robilismy.

np. It"s the first time she has ridden a motorbike. - to jest pierwszy raz jak ona jedzie motorem.
lub
I haven"t been to Tokyo yet. - Nie byłam jeszcze w Tokyo.
I have never been to Tokyo. - nigdy nie byłam w Tokyo.

Link Cytuj

0
Carbon_83
Słowa często kojarzone z czasem Present Perfect to:
-yet

W pytaniach oznacza "już".
W przeczeniach oznacza "jeszcze".

Link Cytuj

0
Carbon_83
-already

Oznacza "już" w zdaniach twierdzących.

Link Cytuj

0
Carbon_83
-ever

Oznacza"kiedykowliek" w pytaniach.

-never

Oznacza "nigdy" w zdaniach twierdzących.

Link Cytuj

0
Carbon_83
-since
oznacza "od"

-for
oznacza "przez"

Link Cytuj

1
Carbon_83
Teraz przejdźmy do Past Simple.
Czas ten jest dosyć prosty, największe problemy stwarza w połączeniu z innymi czasami.

Link Cytuj

0
Carbon_83
Najpierw rzeczy podstawowe, tj. budowa.
Trzeba pamiętać, że najważniejszą rzeczą zawsze jest czasownik "słowo określające czynność, np. robić, pić, jeść, spać".
W czasie PAST SIMPLE czasowniki dzielą się na dwie grupy:
Regularne - do których dodaje się końcówkę -ed.
Nieregularne - które nie otrzymują końcówki, lecz trzeba się nauczyć formy z listy czasowników.
Carbon_83 wyedytował tego posta w dniu 2009-05-16 22:55:38

Link Cytuj

0
Carbon_83
Kilka przykładów:
CZASOWNIKI REGULARNE:
I worked at ABC. - Pracowałam w firmie ABC.
I didn"t work at ABC. - Nie pracowałam w firmie ABC.
Did I work at ABC? - Pracowałam w firmie ABC?

Link Cytuj

0
Carbon_83
CZASOWNIKI NIEREGULARNE:
I ate pizza. - Zjadłem pizzę.
I didn"t eat pizza. - Nie zjadłem pizzy.
Did I eat pizza? - Zjadłem pizzę?

Link Cytuj

0
Carbon_83
Czasu tego używa się gdy mówimy o czynnościach które wydarzyły się w określonym momencie lub okresie czasu w przeszłości. Wszystkie czynności które możemy zakwalifikować jako czasowniki dokonane wyrażane są czasem PAST SIMPLE.

Link Cytuj

0
Carbon_83
PAST PERFECT
najlepiej zrozumieć ten czas w połączeniu z PAST SIMPLE.
np. I went home after he had gone home. - Poszłam do domu po tym jak on poszedł do domu.
W zdaniu tym mamy 2 czynności.
Jedna jest wyrażona czasem Past Simple "I went home" a druga Past Perfect "He had gone".
Najpierw wydarzyła się czynność wyrażona przez Past Perfect, następnie Past Simple.

W zestawieniu tym ważne jest że coś się stało wcześniej niz coś innego.

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Edukacja, Szkolenia
  • szkolenia językowe- język angielski - Zapraszam do dyskusji na temat szkoleń językowych, użycia nowoczesnych technologii w nauczaniu, metod nauczania oraz mate…...
  • nauka języków obcych - dla wszystkich uczących się języków obcych
  • Szkolenia i konferencje - Ciekawe i wartościowe szklenia, konferencje oraz kursy. Dla tych, którzy chcą zdobyc nowe umiejetności.
  • przedszkolaki - dla wszystkich rodziców maluchów którzy chcą poslac swoje dzieci lub posylają do przedszkola- czym kierujecie sie przy wyborze, opinie, rekomendacje.…...
  • Matura - kącik z materiałami dla maturzystów
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Edukacja, Szkolenia
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Edukacja, Szkolenia