• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

organizowanie sie

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
bellis10

czy jestescie dobrze zorganizowani? czy są sposoby jakies na to?

Link Cytuj

0

u mnie orgaznizacje wymusza praca. Mam być tu i tu o tej i o tej godzinie i nie ma opcji, ze nie. Nie pojade tez do klienta bez przygotowanego projektu, i to tez zmusza do dobrej organizacji. I ja tak wlasnie widze sposob na dobra organizacje - planowac wszystko wczesniej.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Mnie tez nauczyła tego praca. Ale sądzę, że każdy moze sie tego nauczyć, jeżeli zacnzie od prostych, pojedynczych spraw.

Link Cytuj

0
zielak233

myślę, ze ktoś, kto jest dobrze zorganizaowany w pracy nie koniecznie musi być dobrze zorganizowany w zyciu. praca to są specyficzne warunki funkcjonowania - nadzór, kontrola, wymagania itp. to musi być. w życiu codziennym nie jest to aż tak sformalizowane.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

to prawda, miałam na mysli raczej, że nawyki, które musiałam sobie wyrobić w pracy, odniosłam z pewnym wysiłkiem do zycia i to propwiło moją organizację także  w domu. A kalendarz mam jeden - służbowo-prywatny:)

Link Cytuj

0
ak_acja
zielak233:

myślę, ze ktoś, kto jest dobrze zorganizaowany w pracy nie koniecznie musi być dobrze zorganizowany w zyciu. praca to są specyficzne warunki funkcjonowania - nadzór, kontrola, wymagania itp. to musi być. w życiu codziennym nie jest to aż tak sformalizowane.

Myśle, że jednak przynajmniej częściwo się to przekłada. Osoba roztrzepana w domu, po przekroczeniu progu pracy raczej nie stanie się inną - pedantyczną i uporządkowaną osobą.

Link Cytuj

0
zielak233

Na pewno w tę stronę jest trudniej. Ogólnie kwestia tego czy człowiek jest zorganizowany czy nie wynika chyba z jego poszczególnych cech i umiejetności. Jeśli te najwazniejsze jak np. umiejetność koncentrowania się na zadaniu, sumienność, dokładność czy poczucie odpowiedzialności się ma, to i tu i tu będzie się udawało. Ale jeśli człowiek potrafi się tylko mobilizować np. pod nadzorem, bo boi się konsekwencji to w domu może być różnie. ja osobiście uważam się za osobę w miarę dobrze zorganizaowaną, ale oczywiście widzę swoje słabe strony i staram się nad nimi pracować. Jedną z takich rzeczy jest fakt, ze generalnie ja nie używałem nigdy kalendarza ani notatnika, bo wszystko miałem w głowie i tam sobie to układałem. Ale widzę, że jak już mam za dużo na głowie to się czasem gubię i tera się uczę nawyku korzystania z kalendarza.

Link Cytuj

0
bellis10

ja sie staram organizować ; mam kalendarz, wszystko zapisuje, planuje tez w myslach co bede robic nastepnego dnia, tylko niestety czesto sie zdarza, ze czegoc nie dopełnie i wtedy mam jakies poczucie niespełnienia i niezadowolnia z siebie,

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Organizowanie sie w pracy,czy  w domu jest naprawde dużą sztuką. Jeśli mamy dużo zadań do wykonania i stosunkowo mało czasu warto sobie rozpisać te zadania według rangi wazności.Skupic sie na tym co ważne, a tym co może poczekać  zająć sie w dalszej kolejności.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Do tego co Pani mówi trzeba sobie jasno sprecyzować priorytety - to też bywa niełatwe.

Link Cytuj

0
zielak233
adelajna_aa:

Do tego co Pani mówi trzeba sobie jasno sprecyzować priorytety - to też bywa niełatwe.

No tak, zwłaszcza, że można mieć różną ocenę tego co jest priorytetowe. 

Link Cytuj

0
bellis10

chyba własnie na tym polega rozwiązanie naszych problemów, zeby uswiadomic sobie co jest dla nas najwazniejsze i temu poświecac najwiecej czasu

Link Cytuj

0
zielak233

Trzeba też umieć mierzyć siły na zamiary, bo czasem nawet jak sięczłowiek dobrze zorganizuje to sięokazuje, że pewne rzeczy robi dłużej niż planował i plany zaczynają się sypać.

Link Cytuj

0
ak_acja
adelajna_aa:

Zgadzam się w 100%. Mam z tym ogromny problem. Jak podzielić czas by to, co powinno być najważniejsze nie zeszło na drugi plan.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a żeby lepiej organizować czas korzystacie z przypominaczy w telefonie? np. planujecie, że o 18stej weźmiecie się za coś, więc nastawiacie alarm, żeby Wam przypomniał, że macie to zrobić?

Link Cytuj

0
zielak233
_kasiuuula_:

a żeby lepiej organizować czas korzystacie z przypominaczy w telefonie? np. planujecie, że o 18stej weźmiecie się za coś, więc nastawiacie alarm, żeby Wam przypomniał, że macie to zrobić?

Ja korzystam czasami z przypomnienia w telefonie.

Link Cytuj

0
bellis10

tez czasami to robię, ale wole napisac na kartce duzymi literami to co musze pamietac i wywiesić na lodówce w kuchni, to mi pomaga, ale czasami gdy  nie chce aby inni to widzieli to odpada,  

Link Cytuj

0
ak_acja

Mój sposób na organizację jest podobny do wskazanego pzez Bellis - również często zapisuję najważniejsze sprawy. Na karteczkach na lodówce, lustrze, pólce przy telefonie, lub ściennym kalendarzu.

Czy jednak w ten sposób nie rozleniwiamy swojej pamięci?

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Dodam jeszcze, że warto sobie stawiać realne cele. Jeśli człowiek chce wykonać w stosunkowo krótkim czasie wiele zadań, choć wie ze będzie mu trudno to zrealizować to skazuje siebie na porażkę, która osłabia jego motywację do dalszego wysiłku. Zadania do wykonania powinny być konkretne , określone w czasie , a jeśli jest ono  złożone z wielu innych czynności warto rozłożyć je na mniejsze podzadania. Kazde zadanie wykonane zgodnie z planem niech bedzie powodem do pochwalenia  siebie samego.

Zielinska-Karola wyedytował tego posta w dniu 2012-03-19 14:16:14

Link Cytuj

0
adelajna_aa

a czy są jakieś sposoby wybrania właściwej kolejności zmian?

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Dzieci, Zwierzęta, Opieka