• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

destukcyjny związek

(obserwuj)
bellis10

po czym poznać, że  tkwi się  w związku z niewłasciwą osobą?

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Kiedy zanika bliskość, intymność, a relacje stają sie powierzchowne to sygnał, że coś niedobrego dzieje sie w związku dwojga ludzi. Warto zastanowić sie również  nad swoim  postepowaniem i  podejściem do partnera. Konieczna jest rozmowa i powiedzenie wprost o swoich uczuciach bez obwiniania i wytykania winy partnerowi. 

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Powierzchowne relacje - to brzmi bardoz hasłowo... jak poznać, że relacje są własnie takie?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
bellis10:

po czym poznać, że  tkwi się  w związku z niewłasciwą osobą?

Mi się wydaje, że po tym, że się po prostu nie czuje w tym związku szczęśliwym.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

W sumie to pytanie jest chyba bez odpowiedzi. Bo własne uczucia ciężko zrozumieć. Dlatego trzeba dobrze poznać siębie, żeby wiedzieć...

Link Cytuj

0
zielak233

A mi sie wydaje, że powierzchowne relacje to takie, w których dwoje ludzi w zasadzie funkcjonuje tylko w obrębie spraw podstawowych, nie związanych z uczuciami tj. gdzie pójdą do kina, co zjedzą na obiad albo na co wydadzą pieniądze. Kiedy nie ma dyskusji i pracy(!) nad wzajemnymi uczuciami, myśleniem o drugiej osobie a nie o sobie tylko to nie ma relacji głebszych.

Link Cytuj

0
zielak233

mam takich znajomych, o których chyba mógłbym powiedzieć, że żyją w takich relacjach. oczywiście to toylko moja zewnętrzna subiektywna ocena, ale pewnie coś w tym jest. są zaręczeni ( w sumie nie pamiętam już od jak dawna), razem jeźdżą na wakacje, chodzą na imprezy, spędzają ze sobą niby czas. Ale ona chciałaby założyć już rodzinę, mieć dzieci, ustatkować się. I tylko widzę, ja z tym chodzi i się wewnętrznie dusi, ale ze sobą o tym chyba nie rozmawiają. To jest jak dla mnie przykład związku opartego na powierzchownych relacjach.

Link Cytuj

0
ak_acja

Są osoby, które z nikim nie są w stanie zbudować dobrego związku. Często same sobie tego nie uświadamiają. Przeżywają kolejne rozstania, wchodzą w kolejne związki, ponownie się rozstają. Myślę, że czasami trzeba pogadać z kimś szczerze, czy przypadkiem nie stawia się zbyt wysokich wymagań drugiej osobie, czy umie się dawać, a nie tylko brać.

Nie wiem po czym poznać, że jest się w związku z niewłaściwą osobą. To chyba bardzo indywidualne, nie ma wyznaczników. Takim wyznacznikiem chyba nawet nie jest miłość, bo można niewłaściwą osobę kochać.

Link Cytuj

0
zielak233

A co to wogóle znaczy związek z niewłaściwą osobą? Jak dla mnie to stwierdzenie z założenia jest egoistyczne, bo twierdzi, że to ta druga osoba ma jakieś cechy które mi nie odpowiadają, przy czym może być tak, że to my mamy jakieś cechy które są destrukcyjne dla związku, no ale łatwiej jest szukać winnego w drugiej osobie.

Tak więc stwierdzenie o istnieniu niewłaściwej osoby uważam za takie oszukiwanie rzeczywistości. Mozna mówić o niedobraniu się, o toksycznym związku czy o niewłaściwych relacjach, ale nie o niewłaściwej osobie, bo to może my nią jesteśmy???

Link Cytuj

0

w głebi serca człowiek powinien czuć czy jest z własciwą osobą czy nie

Link Cytuj

0
ak_acja
zielak233: Mozna mówić o niedobraniu się, o toksycznym związku czy o niewłaściwych relacjach,

Myślę, że właśnie to autorka pytania miała na myśli. Zastosowała po prostu pewne uproszeczenie.

Link Cytuj

0
tomas098:

w głebi serca człowiek powinien czuć czy jest z własciwą osobą czy nie

mogę się pod tym podpisać. To się po prostu czuje. Pewnie nie od razu, bo żadna dziewczyna od razu nie pokaże swojego charakterku, ale po paru miesiącach idzie to wyczuć.

Link Cytuj

0
bellis10

trzeba przebywac z drugą osobą w różnych sytuacjach, żeby móc ją jak najlepiej poznać. krótkie znajomości kończące sie szybko ślubem raczej nie kończą sie dobrze

Link Cytuj

0
zielak233
bellis10:

trzeba przebywac z drugą osobą w różnych sytuacjach, żeby móc ją jak najlepiej poznać. krótkie znajomości kończące sie szybko ślubem raczej nie kończą sie dobrze

Różnie to bywa, ale z reguły tak pewnie jest. Tak sobie myślę nawet, że może warto w trakcie wczesnej znajomości zainicjowac sytuację, dzięki której można bedzie się dowiedzieć czegoś ważnego na temat drugiej osoby. Jeśli myślimy o niej powaznie i mamy takie plany aby się z nią związac to uważam,ze nie jest to niczym złym, aby sięprzekonac za wczasu jak siędana osoba zachowa w takiej czy innej sytuacji.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Tak sobie myślę, że kiedyś małżeństwa aranżowano, a i tak czasem potem pojawiała sie miłość. Dziś to nie do wyobrażenia. Może mamy w sobie mniej pokory? Albo chęci do pracy nad sobą? Jak sądzicie?

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Praca nad sobą   wymaga samozaparcia, poznania siebie, autorefleksji. Wiele osób zamiast zmieniać pewną czesc siebie woli zmieniać otoczenie i przez to napotykają na niekończace sie czasem przeszkody. Małżenstwo podobnie jak rodzicielstwo zmusza człowieka do wysiłku  w tworzeniu  satysfakcjonujących relacji z innymi,także  z własnymi dziećmi. .

Link Cytuj

0
zielak233

No właśnie - tam gdzie pojawia się kwestia wysiłku, dawania czegoś od siebie itp. często ludzie kapitulują.

Link Cytuj

0
bellis10

a sami od siebie dużo wymagacie( w rożnych obszarach zycia)?

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Dzieci, Zwierzęta, Opieka